Katarzis

Gluténmentes élet-2.nap

2022. szeptember 26. - Katarzis blog

Ahogy az előző bejegyzésben írtam, szépen kigondoltam az első gluténmentes vacsorát: hajdinát (mi csak grecskának hívjuk) tükörtojással. Csakhogy kiderült, ez a lány nemcsak időnként utálja a tükörtojást, hanem olyannyira nem szereti, hogy akkor sem fogja megenni, ha nem lesz semmi más. Tudom, hogy nem rossz étel a hajdina, de csak úgy önmagában elég szegényes lett volna. Ezért már a hivatalos diagnózis első estéjén mégiscsak beiktattunk egy nagyobb bevásárlást. (Figyelem! Ez egy haul-bejegyzés lesz, mert van szerencsére kínálat.)

2_glutenmentesnap.jpg

Lidl-be mentünk, ahol került a kosárba mindenféle gluténmentes dolog is: kenyér, Belbake liszt, panírmorzsa, kukoricatészta, egy Cerbona müzli, sertéspárizsi, és a lényeg, amiért mentünk: gluténmentes virsli a vacsorához. A Pickolino-n (mire fotóztam volna az elfogyott, nincs a képen) egyértelműen fel van tüntetve a gluténmentesség, a Pikok virslit azért mertem megvenni, mert a glutén nem szerepel a felsorolt allergénjei között. (A dietetikus hölgy azt mondta, ez is gluténmentességet jelent.)

Elég későn értünk aznap haza, már csak a virslit érkeztem megfőzni neki az indulása előtt, (a szokásos péntek esti szórakozást nem fogja kihagyni, csak mert lisztérzékeny lett), ezért első gluténmentes vacsorája: 3 db Pickolino virsli és egy szelet kenyér.

lidl_1_vasarlas.JPG

Legelső gluténmentes kenyérkénk pedig ez, teljesen ehető (főleg nekem, mivel mindenféle magvas és alternatív kenyeret lassan jobban szeretek a hagyományos fehér kenyérnél):

1_kenyer.JPG

Egyelőre nincs kipróbálva sem a liszt, se a panírmorzsa, sem a tészta, ez utóbbit már bánom is, hogy megvettem, magáról a kukoricatésztáról nem olvastam később jókat, de végülis nem volt drága, egy próbát lehet megér. 

Sajnos már az első gluténmentes vacsoránál követtem is el hibát, a hagymát azzal a fakanállal kevertem meg az olajban, amivel mindig is főzök mindenfélét. Tudatosult, hogy vennem kell új fakanalakat, új vágódeszkát, új nyújtótáblát és sodrófát. És egy új serpenyőt és talán lábast (ennek még utána kell néznem, mit kell cserélni, mit elég csak jól elmosni).

Másnap reggel a Penny-ben folytattuk a felfedezést. Kukoricából készült kockatészta a vasárnapi leveshez, puffasztott rizses-kukoricás szelet (tejfölös-hagymás ízben), narancsos keksz, csokiízű "golyócska" ezekkel bővült az otthoni gluténmentes kamrarészünk. Még vettünk pestot és cheddar-szószt, mert nincs rajtuk glutén említve. 

penny1_vasarlas.JPG

 

Délután tudtunk egy kicsit beszélgetni a továbbiakról. Rengeteg kérdésünk van, s mivel nincs kinek feltenni, bújjuk a netet, keressük a gluténmentes csoportokat, termékeket, nyomozzuk mennyire gluténes például a glükózszirup, mit jelent a módosított keményítő és a többi nem egyértelmű dolog, tanakodunk, mit kezdjünk azokkal a dolgokkal, amire semmi nincs írva, gyanúsan egyetlen allergént sem tartalmaz a kötelezően feltüntetendő 14 közül. 

Külön főzés aznap nem kellett, hiszen ott volt az előző este kihagyott hajdina és lehetett mellé eszegetni, kóstolgatni a vásárolt termékeket. 

Nem készültünk már aznap boltba, de más ügyünk intézése miatt útba esett, ezért benéztünk az Aldiba is.

Vásárolt garantáltan gluténmentes termékek:

 

Rizskása chiamaggal

Rizskása banánnal

Csokoládés müzliszelet

(De rengeteg terméknél már az árcédula mellett fel van tüntetve a gluténmentes jel, szerintem oda szeretni fogunk menni vásárolni.)

 

Vásárolt termékek, melyeken nem szerepelt a glutén, mint allergén:

 

Szárított almaszirom

Pattogatott kukorica vajas ízű

Rama margarin (volt otthon, de vajazás közben szennyezheti a rendes kenyeret megkenő kés, ezért külön dobozban fogjuk tárolni az ő margarinját, vaját)

Maoam cukorka (Sajnos azóta már olvastam egy érdeklődőnek küldött gyártói nyilatkozatot, ahol a keresztszennyeződést nem teljesen tudják kizárni.)

 

Nehéz szívvel otthagyott kedvencek:

 

Haribo gumicukor (háromfélét is megnéztem, mindegyiken szerepelt, hogy glutént tartalmazhat)

 

aldi_1_vasarlas.JPG

Neten már találtam gluténmentes gumicukrot és nem is áll távol tőlem az online vásárlás, de egyelőre nem fizetnék postaköltséget, ha személyesen is megvehetem valahol (Eurofamily felfedezése még hátravan), különben is az elkülönített szekrényrészünk egyelőre tele rágcsákkal, korábban vásárolt felvágottak között pedig van gluténmentes, tehát szendvicsrevalóban sincs hiány. Kenyeret azt persze kell majd vennünk frisset, 5-6 szelet volt csupán a tasakban.

 Ezeket még nem tudatosan vásároltam, de jelölve van rajtuk, hogy "gluténmentes", szerintem aldisak. 

csirkemellsonkak_efef.JPG

 

Nagy izgalommal vártam, hogy birkózok meg a másnappal, az első gluténmentes vasárnappal.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása