Kívül ízletes és ropogós sajt, belül puha és szintén sajtos tészta. Ez a sajtos pogácsa gluténmentes ugyan, viszont minden mástól egyáltalán nem mentes, sőt a tésztájába kétféle sajt-készítményt is beledolgozunk. Nem meglepő, hogy ennyire finom lesz a végeredmény. Nehéz megállni, hogy a sütőből kivéve ne faljuk fel azonnal.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 250 g Schär Mix B gluténmentes liszt
- 1 teáskanál útifűmaghéj liszt
- 4 g gluténmentes instant élesztő
- 1 csapott teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 150 g tej
- 30 g margarin
- 1 tojás
- 1 evőkanál tömlős sajt (a 100 g-os tömlős sajtból ennyit vegyünk csak el, a többi a rétegek lekenéséhez szükséges)
- 1 evőkanál tejföl
Kenéshez
- 80 g tömlős krémsajt
- 80 g reszelt gouda sajt
Tetejére
- 1 evőkanál tejföl vagy egy fél tojás
- 50 g reszelt gouda sajt
Elkészítés:
- a tejet meglangyosítjuk és a margarint is megolvasztjuk
- a lisztbe belekeverjük a cukrot, sót, száraz élesztőt, útifűmaghéjat
- kanállal összekeverjük a lisztet a tejjel, margarinnal, tojással és robotgép spirálkarjával jól kidagasztjuk
- tálban letakarva kb. 40-60 percig kelni hagyjuk
- a tésztát rizslisztes deszkán téglalap alakúra, vékonyra kinyújtjuk, képzeletben 4 részre osztjuk és a két középső részt lekenjük a krémsajt felével, megszórjuk a 80 g reszelt sajt felével, aztán jobbról is, balról is az üresen hagyott tésztát ráborítjuk a sajtos részekre
- most az előttünk lévő összehajtott tésztára rákenjük a maradék krémsajtot, ezt is megszórjuk reszelt sajttal, aztán alulról felfelé feltekerjük, a tekercset kissé kilapítjuk és hagyjuk ismét 10 percig pihenni
- a tésztát kinyújtjuk jó ujjnyi vastagságúra (a képen látható, hogy mennyire nyújtottam ki a 37×25 cm-es deszkán) és 4 cm-es szaggatóval korongokat szúrunk belőle
- sütőpapírral bélelt tepsibe szedjük, mindegyiket megkenjük tejföllel vagy felvert tojással és egy csipet sajtot teszünk a tetejére (a megadott adagok pont elegendőek egy 35×30 cm-es tepsihez)
- a sütőt ezután felmelegítjük 170 fokra és kb. 20-23 percig sütjük a pogácsákat
- sütőrácsra szedve hagyjuk kihűlni
A korábban megosztott gluténmentes túrós pogácsa mellett ez a másik sós aprósüti, amit a kollégista lányomnak vasárnap elkészítek és még szerdán is szívesen falatozza, amennyiben addigra marad belőle.
Alapreceptért köszönet Kiss Dórinak és Becsei Ferencné Irénkének: https://cookpad.com/hu/receptek/14790812-pogacsa-glutenmentesen
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.