Katarzis

Sajtos pogácsa gluténmentesen, krémsajttal és goudával

2024. szeptember 29. - Katarzis blog szerző

Kívül ízletes és ropogós sajt, belül puha és szintén sajtos tészta. Ez a sajtos pogácsa gluténmentes ugyan, viszont minden mástól egyáltalán nem mentes, sőt a tésztájába kétféle sajt-készítményt is beledolgozunk. Nem meglepő, hogy ennyire finom lesz a végeredmény. Nehéz megállni, hogy a sütőből kivéve ne faljuk fel azonnal.

pogacsa_kremsajtos.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 250 g Schär Mix B gluténmentes liszt
  • 1 teáskanál útifűmaghéj liszt
  • 4 g gluténmentes instant élesztő
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 150 g tej
  • 30 g margarin
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tömlős sajt (a 100 g-os tömlős sajtból ennyit vegyünk csak el, a többi a rétegek lekenéséhez szükséges)
  • 1 evőkanál tejföl

Kenéshez

  • 80 g tömlős krémsajt
  • 80 g reszelt gouda sajt

Tetejére

  • 1 evőkanál tejföl vagy egy fél tojás
  • 50 g reszelt gouda sajt

Elkészítés:

  • a tejet meglangyosítjuk és a margarint is megolvasztjuk
  • a lisztbe belekeverjük a cukrot, sót, száraz élesztőt, útifűmaghéjat
  • kanállal összekeverjük a lisztet a tejjel, margarinnal, tojással és robotgép spirálkarjával jól kidagasztjuk
  • tálban letakarva kb. 40-60 percig kelni hagyjuk
  • a tésztát rizslisztes deszkán téglalap alakúra, vékonyra kinyújtjuk, képzeletben 4 részre osztjuk és a két középső részt lekenjük a krémsajt felével, megszórjuk a 80 g reszelt sajt felével, aztán jobbról is, balról is az üresen hagyott tésztát ráborítjuk a sajtos részekre

pogacsa_kremsajtos1.jpg

  • most az előttünk lévő összehajtott tésztára rákenjük a maradék krémsajtot, ezt is megszórjuk reszelt sajttal, aztán alulról felfelé feltekerjük, a tekercset kissé kilapítjuk és hagyjuk ismét 10 percig pihenni

sajtos_pogacsa_tekerve.jpg

  • a tésztát kinyújtjuk jó ujjnyi vastagságúra (a képen látható, hogy mennyire nyújtottam ki a 37×25 cm-es deszkán) és 4 cm-es szaggatóval korongokat szúrunk belőle

pogacsa_kremsajtos2.jpg

  • sütőpapírral bélelt tepsibe szedjük, mindegyiket megkenjük tejföllel vagy felvert tojással és egy csipet sajtot teszünk a tetejére (a megadott adagok pont elegendőek egy 35×30 cm-es tepsihez)

pogacsa_kremsajtos3.jpg

  • a sütőt ezután felmelegítjük 170 fokra és kb. 20-23 percig sütjük a pogácsákat
  • sütőrácsra szedve hagyjuk kihűlni

pogacsa_kremsajtos.jpg

A korábban megosztott gluténmentes túrós pogácsa mellett ez a másik sós aprósüti, amit a kollégista lányomnak vasárnap elkészítek és még szerdán is szívesen falatozza, amennyiben addigra marad belőle. 

Alapreceptért köszönet Kiss Dórinak és Becsei Ferencné Irénkének: https://cookpad.com/hu/receptek/14790812-pogacsa-glutenmentesen

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása