Katarzis

Sajtos pogácsa gluténmentesen, krémsajttal és goudával

2024. szeptember 29. - Katarzis blog szerző

Kívül ízletes és ropogós sajt, belül puha és szintén sajtos tészta. Ez a sajtos pogácsa gluténmentes ugyan, viszont minden mástól egyáltalán nem mentes, sőt a tésztájába kétféle sajt-készítményt is beledolgozunk. Nem meglepő, hogy ennyire finom lesz a végeredmény. Nehéz megállni, hogy a sütőből kivéve ne faljuk fel azonnal.

pogacsa_kremsajtos.jpg

Tovább

Túrós pite gluténmentes omlós tésztából

Az ilyen süteményeket régen porlósnak hívtuk, és mindennel töltötték nagyanyáink, ami a háztájiból kikerült. "Szegényes sütemény"-nek tartottuk épp emiatt, hogy nem kellett megvásárolni a belevalót, évtizedek múltán már másképp látjuk, mennyire is volt szegényes például egy diós porlós, amibe egy hatalmas tál darált dió került vastag tölteléknek. Én imádtam még üstben főtt szilvalekvárral is, de mákkal, almával és persze túróval töltve is lekapkodtuk a tányérról, pedig gyakran feketére égették az alját az akkori sütők. Gluténmentes változatban most túróval töltöttem a hagyományostól valamivel vékonyabb tésztát.

turos_pite.jpg

Tovább

Ropogós csemege uborka télire dupla forrázással

Sokféle uborka eltevési mód ismert, ahány ház annyi szokás. Én dupla forrázással készítem a télre való savanyú uborkát, ez a recept anyósom hagyatéka és annyira bevált számomra az első perctől, hogy eszembe sem jutott, hogy a 27 év alatt bármikor más vagy modernebb tartósítási módot keressek. Ennek az uborkának tökéletes az édes-savanyú-csípős aránya, de amit senki nem hagy szó nélkül, az a ropogóssága. Ezt valószínű annak köszönheti, hogy nincs főzve, csak forrázva.

uborka.jpeg

 

Tovább
süti beállítások módosítása