A csebureki, amit sokan orosz húsos fánknak hisznek, igazából se nem ősorosz, se nem fánk. Nem orosz, mert ha igaz, amit olvastam, akkor a krimi tatárok nemzeti eledele, fánknak pedig azért nem nevezhető, mert a tésztája még véletlenül sem látott élesztőt, egyszerű gyúrt tészta. Az oroszok az eredetileg csak lisztből, sóból, vízből összeállított tésztát egy élvezhetőbb változattá módosították csupán néhány kanál olaj és egyes receptekben kevés vodka hozzáadásával. Ez utóbbinak persze egyáltalán semmi köze az orosz mentalitáshoz (nem, nem!), csupán azt a célt szolgálja, amit a hagyományos fánkban a rum (ne szívja meg magát olajjal a tészta sütés közben.)
Hozzávalók:
Tészta:
- 0,5 kg liszt
- 1 tojás
- 6 kanál olaj
- 4 kanál vodka (nincs mindegyik orosz receptben, tehát enélkül is finom lesz)
- csipet cukor
- 1 csapott teáskanál só
- víz
Töltelék:
- 300-350 gr darált hús
- kevés meleg víz (kb. 0,5 dl), szükséges, hogy a hús a tészta belsejében megpárolódjon
- fűszerek: só, bors
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- kb. 10 dkg tehénvaj
Elkészítés:
- a hozzávalókból egyszerű tésztát gyúrunk, legyen a megszokottnál kissé lágyabb
- 1 órát pihentetjük, átgyúrjuk, majd ismét pihenhet egy kicsit folpackba csomagolva
- a darált hús összekeverjük a meleg vízzel, ez kenhetővé is teszi, hozzáadjuk a fűszereket és az apróra felkockázott hagymát
- a tésztából nagyobb dió nagyságú gombócokat veszünk el, kinyújtjuk kör alakúra, vékonyra, (kb. 2 mm), a felét lekenjük a hústöltelékkel, teszünk rá egy darabka vajat, a hústalan felét ráborítjuk és forró olajban mindkét oldalát pár percig sütjük.
Ügyeljünk, hogy a tészta szélét jól nyomkodjuk össze, mert az olvadt vaj kisülhet, aztán iszonyatosan tud sercegni az olajban. A kerek serpenyőben két darab sül egyszerre, addig elkészül a másik két darab is kényelmesen.
Jó étvágyat!