Katarzis

Mini farsangi fánkok gluténmentesen

2024. január 11. - Katarzis blog szerző

Legyen akár farsang, akár az évnek más időszaka, a fánk az egyik legkedvesebb édes tésztánk. Gluténmentesen készítve sem bonyolultabb, finomságra sincs különbség, talán csak a másnapi állaga kicsit morzsálódóbb, mint a búzalisztesé, de ezen könnyen segíthetünk, ha még aznap befaljuk...ahogy illik. :D

 

fank.JPG

Mivel a Horváth Rozi szakácskönyv szerint a fánk a legkényesebb kelt tészta, gluténmentesen nem is mertem volna első alkalommal másféle lisztből fánkot sütni, csakis a Schär MixB kenyérlisztből. Az első gluténmentes fánksütés pont egy éve történt, de azóta is mindig hamar elfogyott, eddig soha nem sikerült lefotózni, hogy megosszam végre ezt a receptet.

A gluténmentes tészták állaga ugye nagyon különbözik a hagyományos búzalisztes tésztáktól, mégis van olyan mozzanat, amiben követtem nagyanyáink fánk-receptjét, például a langyos tejben olvasztottam el a cukrot, margarint és mostmár tudom, hogy miért tették ők még a tojást is a tejbe: ne legyenek hidegek a hozzávalók, egy hűtőből épp kivett tojással ne sokkoljuk le a tejtől már langyos alapanyagokat. Viszont ez a recept sem szentírás, például szárított élesztő helyett mehet friss élesztő (kevés tejben felfuttatva) illetve használhatunk sütőrumot is, hogy kevésbé szívja meg az olajat vagy ha valami miatt úgy jobb nekünk, akkor a tej egy része is cserélhető langyos vízre. A sütőben való kelesztés nálam 35 fokon kivitelezhető, de mivel nem fért az összes fánk a tepsibe, néhány darab kimaradt és a 22 fokos konyhában kelt, de ezek is szépen megnőttek. 

 

Hozzávalók:

 

30 db mini fánk lett belőle, 4 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrva

  • 25 dkg Schär Mix B gluténmentes kenyérliszt
  • fél tasak (3,5 g) gluténmentes szárított élesztő (pl. Haas)
  • 1 csapott kávéskanál xantán (elhagyható)
  • 3-5 dkg cukor (ha lekvárral fogjuk tálalni, akkor ne készítsük túl édesre)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 170 g tej (ha nem teszünk xantánt, akkor csak 160 g)
  • 1 egész tojás
  • 2,5 dkg margarin
  • sütéshez bő olaj, tálaláshoz lekvár, porcukor vagy amit szeretünk

Elkészítés:

  • a tejet meglangyosítjuk, elolvasztjuk benne a cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint és végül a tojást is belekeverjük a langyos elegybe 
  • a lisztbe belekeverjük a száraz élesztőt és a xantánt, majd a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk, egy egészen lágy, szinte krémsűrűségű tésztát kapunk, 15 percig pihentetjük
  • egy sütőpapírt vékonyan megkenünk olajjal, ráborítjuk a még mindig egészen lágy tésztát, tetejét kicsit megszórjuk rizsliszttel, hogy ne ragadjon és kinyújtjuk kb. másfél ujjnyi vastagságúra 
  • a szaggatót rizslisztbe mártogatva kiszúrjuk a fánkokat és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, közepébe mélyedést nyomunk és kb. 50 percre a langyos sütőbe (35-40 fok) tesszük keleszteni 
  • egy magasabb falú edényben az olajat megforrósítjuk (én egy kisebb lábasba öntöttem kb. 4 cm magasan az olajat és négyszerre sütöttem ki ezt az adagot)
  • akárcsak a hagyományosnál itt is mélyedéssel lefelé tesszük őket az olajba, (nekem a keléssel szinte eltűntek a lyukak a közepéből, ezért mielőtt az olajba tettem, ismét benyomkodtam őket)
  • mindkét oldalát 1-1 percig sütjük aranybarnára, félidőben megfordítjuk 
  • papírszalvétára szedjük ki és porcukorral, lekvárral, mogyorókrémmel tálaljuk
  • ha marad másnapra, pár másodperces mikrózással (lefedve) ismét finoman frissé tehető

fank.JPG

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba. 

Hagyományos fánkreceptek :

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása