A nosztalgia vagy vasárnapi krémes az egyik legfinomabb hagyományos süteményünk. S mivel lehetséges a leveles lapokat babrás kenegetés, hajtogatás, órákig tartó pihentetés nélkül is elkészíteni, akár hagyományos, akár gluténmentes változatban könnyedén megsüthetjük odahaza is.
A hagyományos búzalisztes nosztalgia krémes receptjét ide kattintva találod. Most-hogy mindnyájan élvezhessük- gluténmentesen készítettem el. A legelső kísérletnél 1:1 arányban próbáltam a búzalisztet gluténmentesre kicserélni, és meglepő módon tökéletes lett, ennél a receptnél tehát nem volt szükség különösebb variálásra. A tészta tulajdonképpen egy hamis leveles, ami számomra sokkal finomabb még a magunk által készített igazi leveles tésztánál és persze a boltinál is. A pici só miatt íze is van (szükséges is ez az íz, így lesz összhangban az édes krémmel), de ropogós, leveles is és nincs az az érzés, hogy papírba haraptál.
Hozzávalók:
Hamis leveles tésztához:
- 30 dkg Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 22 dkg margarin
- 2 dl 20%-os tejföl
- 2 csipet só
- 1-2 kanál rizsliszt (ne gyúrjuk bele, csak a lapok nyújtásához szükséges)
Krémhez:
- 2 vaníliapuding (Dr. Oetkernek is van már jelölten gluténmentes pudingpora)
- 15 dkg cukor
- 4 dl tej
- 4 dl habtejszín
Elkészítés:
- a liszthez hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk benne a hideg margarint, összegyúrjuk a tejföllel, hűtőbe tesszük (egy nagyon ragacsos tészta lesz, mintha csak vajban pancsikolnánk)
- a pudingporba belekeverjük a cukrot és megfőzzük a 4 dl tejjel, sokkal keményebb lesz mint a rendes puding, kihűlésig gyakran megkeverjük
- a tésztamasszát osszuk 4 részre és amennyire szükséges rizsliszttel alul-felül meghintve egyesével nyújtsuk ki kb. 20×30 cm-es téglalap nagyságúra (amíg nem kerülnek sorra, a többi darab maradjon a hűtőben)
- a hűtésnek és a minimális lisztezésnek köszönhetően a tésztával ekkor már könnyű dolgozni, nyújtás után tekerjük fel a sodrófára és tegyük át egy tepsi aljára, innen könnyebb majd lecsúsztatni a kész tésztát (én sütőpapírt is teszek alá)
- egy-egy lap sütése 220 fokon kb. 10 perc, süthető barnábbra is, de ne felejtsük el, hogy a gluténmentes lisztből készült tészták már minimális barnulás miatt is kissé égett ízűnek tűnhetnek
- a sütés félidejében érdemes megszurkálni, ekkor már a margarin nem folyik ki, viszont a felpúposodás visszaesik
- amíg kihűlnek a lapok, készítsük el a krémet: hogy ne legyen csomós, a kihűlt pudingot kézi mixerrel alaposan lazítsuk fel és utána is kezdetben csak apránként adagoljuk hozzá az összes habtejszínt (nem kell előtte felverni!); kézi mixerrel jól dolgozzuk össze
- a krémet osszuk 3 részre és töltsük be a lapokat
- hogy szépen tudjuk szeletelni és a felső lap vágásakor ne nyomjuk ki a krémet a lapok közül, az utolsó lapot felszeletelve tegyük a süti tetejére (a többi lapot a krém megpuhítja); 12 db közepes szelet sikerült nekem ebből a mennyiségből
- tegyük hűtőbe néhány órára, de tálalás előtt jó ha enged picit, finomabb ha lágyabb a krém
- porcukorral meghintve tálalhatjuk
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba