Katarzis

Szilvás gőzön főtt gombóc gluténmentesen

2023. szeptember 30. - Katarzis blog szerző

Nagyon féltem, hogy egy ilyen nem szokványos készítésű tészta gluténmentes változata alaposan kifog rajtam, de kár volt aggódni, egy jó kenyérliszt-keverékkel ezt sem lehet elrontani. Egy légiesen könnyű és nagyon finom gőzönfőtt gombóc a végeredmény.

gozgomboc.JPG

Hozzávalók:

  • 25 dkg Schär Mix B Bread kenyérliszt
  • 2 kávéskanál útifűmaghéj
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 250 g tej
  • 1 kicsi egész tojás
  • 3 dkg margarin
  • nyújtáshoz 1 evőkanál rizsliszt
  • tölteléknek friss szilva vagy aszalt szilva vagy szilvalekvár
  • a megfőtt gombócokat meglocsolni 5 dkg vaj
  • és beleforgatni 5 evőkanál finomra darált dió, 1 vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor 

 

Elkészítés:

  • a tejet meglangyosítjuk, egyik felében kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt, a maradékba belekeverjük a többi cukrot és a sót
  • megolvasztjuk a margarint és minden hozzávalót a liszthez adva szép simára kidagasztjuk, konyharuhával letakarva 20-25 percet hagyjuk kelni
  • lisztezett deszkán kinyújtjuk nem túl vékonyra; én egészen pontosan 16×40 cm-es téglalapra nyújtom ezt az adagot, így lesz 10 darab gombócom, ami pont kétszeri főzés
  • 8×8 cm-es kockákra vágjuk tehát, mindegyik közepébe egy kanál szilvalekvárt vagy 2 darab aszalt szilvát teszünk, összefogjuk a négy csücskét, jól összenyomkodjuk, óvatosan gombóccá formázzuk és az összeadással lefelé a lisztezett deszkán hagyjuk kicsit pihenni, kb.10 percet
  • feltesszük a vizet főni, beleállítjuk a párolót, amikor pedig már rendesen forr a víz, rárakjuk a gombócokat és befedjük (én 5 db-ot tudok úgy beletenni a 25 cm átmérőjű fazekamba helyezett párolórácsra, hogy ne érjék egymást; esetleg egy kisebb még férne középre)
  • egyenletes, közepes tűzön lefedve 15 percig gőzöljük 
  • amíg készül, keverjük össze a diót a cukorral, vaníliával és olvasszuk meg egy serpenyőben a vajat
  • a fazekat vegyük le a tűzről, mert könnyen megégethet a forró gőz, így szedjük ki a gombócokat egyenként, először jól forgassuk meg az olvasztott vajban, aztán a darált cukros dióban (azért kell, hogy finom darálású legyen, mert a durvábbra darált nem tapad rá)
  • pótoljuk az elfövő vizet, és folytassuk a többi gombóccal

gozgomboc.JPG

A hagyományos "gőzönfőtt" (mi csak így hívjuk) receptjét ide kattintva találjátok:

Gőzön főtt lekváros gombóc

Az elkészítés menete ugyanaz, de párolót már másikat használok, az ott bemutatott örökölt darab olyan felépítésű, ami úgy éreztem megtisztíthatatlan a láthatatlan gluténrészecskéktől.

 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása