Nagyon féltem, hogy egy ilyen nem szokványos készítésű tészta gluténmentes változata alaposan kifog rajtam, de kár volt aggódni, egy jó kenyérliszt-keverékkel ezt sem lehet elrontani. Egy légiesen könnyű és nagyon finom gőzönfőtt gombóc a végeredmény.
Hozzávalók:
- 25 dkg Schär Mix B Bread kenyérliszt
- 2 kávéskanál útifűmaghéj
- 2 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 250 g tej
- 1 kicsi egész tojás
- 3 dkg margarin
- nyújtáshoz 1 evőkanál rizsliszt
- tölteléknek friss szilva vagy aszalt szilva vagy szilvalekvár
- a megfőtt gombócokat meglocsolni 5 dkg vaj
- és beleforgatni 5 evőkanál finomra darált dió, 1 vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
- a tejet meglangyosítjuk, egyik felében kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt, a maradékba belekeverjük a többi cukrot és a sót
- megolvasztjuk a margarint és minden hozzávalót a liszthez adva szép simára kidagasztjuk, konyharuhával letakarva 20-25 percet hagyjuk kelni
- lisztezett deszkán kinyújtjuk nem túl vékonyra; én egészen pontosan 16×40 cm-es téglalapra nyújtom ezt az adagot, így lesz 10 darab gombócom, ami pont kétszeri főzés
- 8×8 cm-es kockákra vágjuk tehát, mindegyik közepébe egy kanál szilvalekvárt vagy 2 darab aszalt szilvát teszünk, összefogjuk a négy csücskét, jól összenyomkodjuk, óvatosan gombóccá formázzuk és az összeadással lefelé a lisztezett deszkán hagyjuk kicsit pihenni, kb.10 percet
- feltesszük a vizet főni, beleállítjuk a párolót, amikor pedig már rendesen forr a víz, rárakjuk a gombócokat és befedjük (én 5 db-ot tudok úgy beletenni a 25 cm átmérőjű fazekamba helyezett párolórácsra, hogy ne érjék egymást; esetleg egy kisebb még férne középre)
- egyenletes, közepes tűzön lefedve 12 percig gőzöljük
- amíg készül, keverjük össze a diót a cukorral, vaníliával és olvasszuk meg egy serpenyőben a vajat
- a fazekat vegyük le a tűzről, mert könnyen megégethet a forró gőz, így szedjük ki a gombócokat egyenként, először jól forgassuk meg az olvasztott vajban, aztán a darált cukros dióban (azért kell, hogy finom darálású legyen, mert a durvábbra darált nem tapad rá)
- pótoljuk az elfövő vizet, és folytassuk a többi gombóccal
A hagyományos "gőzönfőtt" (mi csak így hívjuk) receptjét ide kattintva találjátok:
Az elkészítés menete ugyanaz, de párolót már másikat használok, az ott bemutatott örökölt darab olyan felépítésű, ami úgy éreztem megtisztíthatatlan a láthatatlan gluténrészecskéktől.
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.