Isteni finom sütemény diós piskótával és hagyományos diós-rumos vajas krémmel. Tortának is elkészíthető, de a vasárnapi ebédet egyszerű szeletes változatában is bearanyozza.
Ezek az ízek-bármilyen egyszerűek- mindig is a kedvenceim voltak. Nagy rajongója vagyok az Eszterházy tortának, ez a süti nekem azt hivatott pótolni egy jóval egyszerűbb opcióval, még ha annak egészen más a receptje és a felépítése is. Hogy gluténmentes legyen és nálunk is mindenki fogyaszthassa, csupán a piskótában kellet kicserélni a búzalisztet rizslisztre illetve figyelni kell még, hogy a puding, sütőpor, csomagolt dió nyomokban sem tartalmazzon glutént.
Hozzávalók:
(25×35 cm-es tepsihez)
Piskótához:
- 7 tojás
- 5 evőkanál cukor
- 5 evőkanál gluténmentes rizsliszt
- 10 g sütőpor
- 5 evőkanál darált dió
Krémhez:
- 1 vaníliapuding (Dr. Oetker vagy Haas)
- 5 evőkanál cukor
- 3 dl tej
- 20 dkg vaj
- 5 evőkanál darált dió
- 1 evőkanál vanília-aroma
- 1 evőkanál rumaroma
Elkészítés:
- a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral
- a sárgájához hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, legvégül beleforgatjuk a tojáshabot
- sütőpapírral kibélelt tepsiben 165 fokon sütjük kb. 20 percig, rácsra téve hagyjuk kihűlni
- a krémhez megfőzzük a pudingot a cukorral és a tejjel, kihűtjük, de közben gyakran megkavarjuk
- belekeverjük a lágy vajat, kézi mixerrel szinte habosra kidolgozzuk, végül a diót és az aromákat is hozzáadjuk
- a kihűlt piskótára rákenjük a krémet, elsimítjuk, darált dióval vagy reszelt csokival pedig leszórjuk
Ha hűtőbe tesszük, fogyasztás előtt vegyük ki kicsit hamarabb, úgy a finom, ha a krémje lágy, így szinte azonnal szétolvad a szánkban és az ízek is intenzívebbek.
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.