Katarzis

Klasszikus diós szelet gluténmentesen

2024. november 06. - Katarzis blog szerző

Isteni finom sütemény diós piskótával és hagyományos diós-rumos vajas krémmel. Tortának is elkészíthető, de a vasárnapi ebédet egyszerű szeletes változatában is bearanyozza.

dios_torta2.jpg

Ezek az ízek-bármilyen egyszerűek- mindig is a kedvenceim voltak. Nagy rajongója vagyok az Eszterházy tortának, ez a süti nekem azt hivatott pótolni egy jóval egyszerűbb opcióval, még ha annak egészen más a receptje és a felépítése is. Hogy gluténmentes legyen és nálunk is mindenki fogyaszthassa, csupán a piskótában kellet kicserélni a búzalisztet rizslisztre illetve figyelni kell még, hogy a puding, sütőpor, csomagolt dió nyomokban sem tartalmazzon glutént.

Hozzávalók:

 (25×35 cm-es tepsihez)

Piskótához:

  • 7 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál gluténmentes rizsliszt
  • 10 g sütőpor
  • 5 evőkanál darált dió

Krémhez:

  • 1 vaníliapuding (Dr. Oetker vagy Haas)
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 5 evőkanál darált dió
  • 1 evőkanál vanília-aroma
  • 1 evőkanál rumaroma

 

Elkészítés:

 

  • a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral
  • a sárgájához hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, legvégül beleforgatjuk a tojáshabot
  • sütőpapírral kibélelt tepsiben 165 fokon sütjük kb. 20 percig, rácsra téve hagyjuk kihűlni
  • a krémhez megfőzzük a pudingot a cukorral és a tejjel, kihűtjük, de közben gyakran megkavarjuk
  • belekeverjük a lágy vajat, kézi mixerrel szinte habosra kidolgozzuk, végül a diót és az aromákat is hozzáadjuk
  • a kihűlt piskótára rákenjük a krémet, elsimítjuk, darált dióval vagy reszelt csokival pedig leszórjuk

Ha hűtőbe tesszük, fogyasztás előtt vegyük ki kicsit hamarabb, úgy a finom, ha a krémje lágy, így szinte azonnal szétolvad a szánkban és az ízek is intenzívebbek.

dios_torta2.jpg

dios_torta1.jpg

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása