Katarzis

Gluténmentes csokis muffin

2023. október 07. - Katarzis blog szerző

Isteni finom extra csokis muffin lassú felszívódású lisztekből gluténmentesen.
csokis_muffin2.JPG

Amíg nem kellett gluténmentes dolgokat készítenem, nem használtam semmihez zablisztet, zabpehelyből sült csak néha keksz, azt nagyon szerettük. A zablisztes palacsintánál vettük észre, hogy szeretjük az ízét, az pedig külön öröm, hogy ez egy lassú felszívódású liszt, ezért bátran kísérletezhetünk vele, hogy valamilyen arányban keverjük a keményítős lisztkeverékekkel. Amíg egészségesek vagyunk ritkán figyelünk oda, hogy a szénhidrátoknál ezt is nézzük és amikor csak lehetséges ilyet válasszunk, pedig egy tápanyag felszívódás-tulajdonságainak nem csupán a gluténmentes diétában van jelentősége. 

Ez a csokis muffin pedig maga a csoda. Finom is, állagra is tökéletes. És extra csokis, ha az egész tábla étcsokoládét beletesszük. Lehet persze csak a felét is illetve variálhatjuk más ízesítéssel, magvakkal vagy akár aszalt gyümölcsökkel, mazsolával is.

A leírt adagból pontosan 12 db muffin lesz a nagyobbik formában.

 

Hozzávalók:

  • 70 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 30 g barna rizsliszt
  • 30 g kukoricakeményítő
  • 10 g kakaópor
  • 9 g sütőpor
  • 3 egész tojás
  • 90 g margarin
  • 75 g tej
  • 140 g cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 100 g (1 tábla) étcsokoládé apró kockákra vágva (vagy egy marék csokicsepp)

 

Elkészítés:

  • 3 edényre lesz szükségünk, az elsőben alaposan keverjük össze a liszteket a keményítővel, kakaóval, sütőporral
  • válasszuk szét a tojásokat, a sárgáját keverjük ki a cukorral, vaníliás cukorral, margarinnal és amikor már sima, a tejet is adjuk hozzá, aztán pedig a lisztkeveréket és a csokidarabokat (végig dolgozhatunk kézi mixerrel, de a liszttel már ne keverjük sokat, állítólag jobb lesz az állaga, ha csak hanyagul beleforgatjuk a lisztet)
  • a tojásfehérjét verjük kemény habbá és óvatos mozdulatokkal legvégül ezt keverjük hozzá a masszához
  • a muffin kapszlikat 3/4-éig töltsük, kb. másfél kanállal megy mindegyik formába
  • előmelegített sütőbe tegyük, sütési ideje 180 fokon kb. 18 perc, ekkorra kap egy külső finom kérget, a belseje sem sületlen, viszont még nem is szárad ki (tűpróba szükséges!)
  • rácsra szedve hagyjuk kihűlni

Ha késztetést érzünk, hogy már melegen megkóstoljuk, ne álljunk ellent!

csokis_muffin2.JPG

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása