Katarzis

Ropogós zabkeksz vörös áfonyával, gluténmentesen

2024. február 21. - Katarzis blog szerző

Zabkekszet nagyon egyszerű készíteni gluténosan és gluténmentesen is, ha sikerül megtalálni azt a receptet, amivel nem egy-két nagy kontinenssé olvadnak össze sütés közben az előzőleg szépen megformált kicsi golyócskák.

zabkeksz_dobozban.JPG

Most egy gluténmentes recept következik, a megadott mennyiségek épp egy nagy tepsi zabkeksz sütéséhez elegendő. Fontos, hogy a tápióka keményítőt, ha csak egy mód van rá, ne cseréljük le másra, kukoricakeményítővel ez a recept kevésbé lett ropogós nekem, teljesen burgonyakeményítővel készítve viszont kissé szétfolyt. A burgonyakeményítőt patikából szerzem be, szakorvosi ajánlásra háziorvos is felírhatja a cöliákiásoknak, jelenleg 90%-os támogatás jár rá (erre is és a kukoricakeményítőre is) illetve gyerekeknek közgyógyra is kiváltható. Az éves kontroll-vizsgálaton érdemes rákérdezni és kérni, mert maglisztekhez keverve egészen jó gluténmentes alapliszteket kapunk. (Kenyérsütéshez, kelt tésztákhoz ezek a keverékek nem a legideálisabbak, de kavart süteményekhez, kekszekhez, palacsintához egészen megfelelő, egészségességét tekintve pedig nem rosszabbak, mint a vásárolt, keményítőalapú gluténmentes lisztek.)

 

Hozzávalók:

  • 60 g rizsliszt
  • 30 g burgonya-keményítő
  • 30 g tápióka-keményítő
  • 100 g zabpehely (itt nagyon fontos a gluténmentes jelölés)
  • 100 g cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 10 dkg puha margarin
  • 1 db közepes tojás
  • 1 marék aszalt vörös áfonya (én az Aldiban veszem)
  • ízesíthetjük még fahéjjal, citromhéjjal

 

Elkészítés:

  • a rizslisztet, keményítőket, zabpelyhet és a sütőport egy külön tálban összekeverjük
  • a margarint kikeverjük a tojással, cukorral, vaníliás cukorral (nem kell habosra, csak annyira, hogy ne legyen egyben a margarin, a tojás)
  • hozzáadjuk a lisztelegyet és az áfonyát, összegyúrjuk (keverjük, ha lágyabb volt a margarin) és nedves kézzel diónyi golyókat formázunk
  • sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymáshoz nem egészen közel

zabkeksz_tepsiben_sutes_elott.JPG

( A gyűrt papír nem véletlen, úgy tapasztaltam, így még a ragaszkodóbb sütik is könnyebben leválnak bármilyen sütőpapírról.)

  • éppen csak kicsit lelapítjuk a közepüket, hogy ne legyen hegye, semmiképp nem kell kilapítani, így is szét fog kicsit folyni
  • 180 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük
  • hagyjuk a tepsiben kihűlni, így egyáltalán nem fognak eltörni

 

Ez a keksz jól záródó dobozban több napig is megőrzi ropogósságát.

zabkeksz1.JPG

zabkeksz_dobozban.JPG

 

Hagyományos, búzalisztes zabkekszek is találhatóak a blogban:

Zabkeksz mézzel és egyéb jóságokkal-kétféle egyszerre

Vörösáfonyás-csokis zabkeksz

Isteni zabpelyhes keksz müzlikeverékből

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása