Zabkekszet nagyon egyszerű készíteni gluténosan és gluténmentesen is, ha sikerül megtalálni azt a receptet, amivel nem egy-két nagy kontinenssé olvadnak össze sütés közben az előzőleg szépen megformált kicsi golyócskák.
Most egy gluténmentes recept következik, a megadott mennyiségek épp egy nagy tepsi zabkeksz sütéséhez elegendő. Fontos, hogy a tápióka keményítőt, ha csak egy mód van rá, ne cseréljük le másra, kukoricakeményítővel ez a recept kevésbé lett ropogós nekem, teljesen burgonyakeményítővel készítve viszont kissé szétfolyt. A burgonyakeményítőt patikából szerzem be, szakorvosi ajánlásra háziorvos is felírhatja a 18 év alatti cöliákiásoknak, jelenleg 90%-os támogatás jár rá (erre is és a kukoricakeményítőre is) illetve gyerekeknek közgyógyra is kiváltható. Az éves kontroll-vizsgálaton érdemes rákérdezni és kérni, mert maglisztekhez keverve egészen jó gluténmentes alapliszteket kapunk. (Kenyérsütéshez, kelt tésztákhoz ezek a keverékek nem a legideálisabbak, de kavart süteményekhez, kekszekhez, palacsintához egészen megfelelő, egészségességét tekintve pedig nem rosszabbak, mint a vásárolt, keményítőalapú gluténmentes lisztek.)
Hozzávalók:
- 60 g rizsliszt
- 30 g burgonya-keményítő
- 30 g tápióka-keményítő
- 100 g zabpehely (itt nagyon fontos a gluténmentes jelölés)
- 100 g cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- csipet só
- 1 csapott kávéskanál sütőpor
- 10 dkg puha margarin
- 1 db közepes tojás
- 1 marék aszalt vörös áfonya (én az Aldiban veszem)
-
ízesíthetjük még fahéjjal, citromhéjjal
Elkészítés:
- a rizslisztet, keményítőket, zabpelyhet és a sütőport egy külön tálban összekeverjük
- a margarint kikeverjük a tojással, cukorral, vaníliás cukorral (nem kell habosra, csak annyira, hogy ne legyen egyben a margarin, a tojás)
- hozzáadjuk a lisztelegyet és az áfonyát, összegyúrjuk (keverjük, ha lágyabb volt a margarin) és nedves kézzel diónyi golyókat formázunk
- sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymáshoz nem egészen közel
( A gyűrt papír nem véletlen, úgy tapasztaltam, így még a ragaszkodóbb sütik is könnyebben leválnak bármilyen sütőpapírról.)
- éppen csak kicsit lelapítjuk a közepüket, hogy ne legyen hegye, semmiképp nem kell kilapítani, így is szét fog kicsit folyni
- 180 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük
- hagyjuk a tepsiben kihűlni, így egyáltalán nem fognak eltörni
Ez a keksz jól záródó dobozban több napig is megőrzi ropogósságát.
Hagyományos, búzalisztes zabkekszek is találhatóak a blogban:
Zabkeksz mézzel és egyéb jóságokkal-kétféle egyszerre
Isteni zabpelyhes keksz müzlikeverékből
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.