Finom és könnyű gluténmentes sütemény, mely bármilyen idénygyümölccsel elkészíthető. Most naná, hogy őszibarackkal pakoltam meg.
Az őszibarack szezon kellős közepén az jutott eszembe, hogy sütök én barackos lepényt gluténmentesen, de a jól bevált sütilisztek helyett egy magamtól összeállított lisztkeverékből. Nem biztos, hogy mindenki tud róla, de lisztérzékenység esetén (gyerekeknél legalábbis biztosan így volt) orvos írhat fel receptre kukorica- és burgonyakeményítőt, amit a gyógyszertárban lehet megrendelni (illetve ha van készleten azonnal meg is vásárolni) viszonylag olcsón. Ezek a keményítők önmagukban sütéshez alkalmatlanok, maglisztekhez keverve viszont lehet velük kísérletezni, sok készen kapható lisztkeveréknek is alapvető (de nem túl egészséges) összetevői ugyanezek a keményítők.
A sütemény készítése gyors, egyszerű, a megsült tészta könnyű, eteti magát, szépen szeletelhető. Ha másnapra készítjük, érdemes az útifűmaghéjat is hozzáadni, az sokat szokott segíteni, hogy a gluténmentes tészták másnap se morzsálódjanak, ne legyenek túl szárazak.
Hozzávalók:
(25×35 cm-es tepsiben készítettem)
- 200 g fehér rizsliszt (gluténmentes)
- 50 g kukoricakeményítő
- 50 g burgonyakeményítő
- 1 teáskanál útifűmaghéj (elhagyható)
- 12 g (1 tasak) gluténmentes sütőpor
- 3 egész tojás
- 200 g cukor
- 3 dl joghurt (én görög joghurttal és zsírszegényebbel is készítettem már)
- 100 g étolaj
- 1 vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 40 dkg hámozott őszibarack
Elkészítés:
- hámozzuk meg a barackot és vágjuk fél cm vastag cikkekre
- keverjük jól össze egy tálban a rizslisztet a keményítőkkel, az útifűmaghéjjal és a sütőporral
- egy másik tálban kézi mixerrel keverjük habosra az egész tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral (nem kell olyan keményre, mint a piskótánál, itt csak a fellazítás és a cukor olvadása a lényeg)
- adjuk hozzá az olajat, a joghurtot, végül keverjük bele a lisztkeveréket és a citromhéjat
- sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük a masszát (ha valami miatt ekkor állni hagytuk, keverjük ismét fel a tálban, mert a liszt leül az aljára) és rakjuk rá az őszibarack szeleteket
- előmelegített sütőben 180 fokon alsó-felső sütési módban 20-23 perc alatt sül készre
- a tepsiből tegyük át rácsra, itt hagyjuk kihűlni
- ha szeretnénk, porcukorral tálalhatjuk
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.