Katarzis

Őszibarackos lepény gluténmentesen

2023. augusztus 25. - Katarzis blog szerző

Finom és könnyű gluténmentes sütemény, mely bármilyen idénygyümölccsel elkészíthető. Most naná, hogy őszibarackkal pakoltam meg.

barackos_lepeny_kesz1.JPG

Az őszibarack szezon kellős közepén az jutott eszembe, hogy sütök én barackos lepényt gluténmentesen, de a jól bevált sütilisztek helyett egy magamtól összeállított lisztkeverékből. Nem biztos, hogy mindenki tud róla, de lisztérzékenység esetén (gyerekeknél legalábbis biztosan így volt) orvos írhat fel receptre kukorica- és burgonyakeményítőt, amit a gyógyszertárban lehet megrendelni (illetve ha van készleten azonnal meg is vásárolni) viszonylag olcsón. Ezek a keményítők önmagukban sütéshez alkalmatlanok, maglisztekhez keverve viszont lehet velük kísérletezni, sok készen kapható lisztkeveréknek is alapvető (de nem túl egészséges) összetevői ugyanezek a keményítők.

A sütemény készítése gyors, egyszerű, a megsült tészta könnyű, eteti magát, szépen szeletelhető. Ha másnapra készítjük, érdemes az útifűmaghéjat is hozzáadni, az sokat szokott segíteni, hogy a gluténmentes tészták másnap se morzsálódjanak, ne legyenek túl szárazak. 

Hozzávalók:

 

(25×35 cm-es tepsiben készítettem)

  • 200 g fehér rizsliszt (gluténmentes)
  • 50 g kukoricakeményítő
  • 50 g burgonyakeményítő
  • 1 teáskanál útifűmaghéj (elhagyható)
  • 12 g (1 tasak) gluténmentes sütőpor
  • 3 egész tojás
  • 200 g cukor
  • 3 dl joghurt (én görög joghurttal és zsírszegényebbel is készítettem már)
  • 100 g étolaj
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 40 dkg hámozott őszibarack

 

Elkészítés:

  • hámozzuk meg a barackot és vágjuk fél cm vastag cikkekre

barackos_lepeny_barack.JPG

  • keverjük jól össze egy tálban a rizslisztet a keményítőkkel, az útifűmaghéjjal és a sütőporral
  • egy másik tálban kézi mixerrel keverjük habosra az egész tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral (nem kell olyan keményre, mint a piskótánál, itt csak a fellazítás és a cukor olvadása a lényeg)
  • adjuk hozzá az olajat, a joghurtot, végül keverjük bele a lisztkeveréket és a citromhéjat
  • sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük a masszát (ha valami miatt ekkor állni hagytuk, keverjük ismét fel a tálban, mert a liszt leül az aljára) és rakjuk rá az őszibarack szeleteket

barackos_lepeny_sutes_elott.JPG

  • előmelegített sütőben 180 fokon alsó-felső sütési módban 20-23 perc alatt sül készre
  • a tepsiből tegyük át rácsra, itt hagyjuk kihűlni

barackos_lepeny_sutve.JPG

  • ha szeretnénk, porcukorral tálalhatjuk

barackos_lepeny_kesz1.JPG

 

barackos_lepeny_kesz.JPG

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása