Katarzis

Gluténmentes meggyes piskóta

2023. június 26. - Katarzis blog szerző

A hagyományos sárga piskóta gluténmentesen rizsliszttel készítve ízlett nekünk a legjobban. Kakaós piskótát is lehet ugyanígy készíteni a rizsliszt mellett kakaóport is hozzáadva, most viszont szeretnék mutatni egy különlegesebb változatot. Ebben a süteményben a sima lisztet barna rizsliszttel, zabpehelyliszttel és csokoládés pudingporral helyettesítjük. Egy egészen puha, habkönnyű és a fehér rizslisztes változatnál talán egy fokkal egészségesebb piskótalapot kapunk, ami alapja lehet bármelyik tortának, de gyümölccsel megszórva önmagában is finom sütemény.

piskota_meggyes.JPG

Mivel mostanában nem volt torta beütemezve, de mindenképp szerettem volna kipróbálni ezt a sógorom által ajánlott receptet, meggyet raktam rá, így leteszteltem, hogy rádobálós piskótának is kiváló. (Ha nem félig fagyosan rakjuk rá a meggyet talán valamennyire fent is marad, de én most türelmetlen voltam.)

 

Hozzávalók:

 

(tepsim mérete: 33×22 cm, a piskóta magassága 3 cm lett)

 

  • 5 tojás
  • 5 evőkanál hideg víz
  • 20 dkg cukor (lehet kicsit édesebbre is)
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 csokoládés pudingpor
  • 5 dkg gluténmentes zabpehelyliszt
  • 10 dkg barna rizsliszt
  • fél csomag gluténmentes sütőpor
  • 35 dkg meggy (lehet fagyasztott, kiolvasztott meggy vagy friss is illetve bármilyen más gyümölcs is, pl. málna vagy vegyes erdei keverék)

Elkészítés:

 

  • magozzuk ki és csepegtessük le a meggyet
  • a tojásokat válasszuk kétfelé
  • a tojássárgájákat kavarjuk ki a cukorral, vaníliás cukorral, apránként a vizet is adagoljuk hozzá
  • verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá
  • külön edényben kavarjuk össze a pudingport a lisztekkel és a sütőporral, aztán adjuk a tojássárgájához, keverjük simára
  • forgassuk bele a felvert habot minél óvatosabban (ha összetörik és kicsit felhígul sem gond, a fotón látható süteménynél például nem sikerült megtartani a hab keménységét összekeveréskor)
  • a tepsibe tegyünk sütőpapírt és öntsük bele a masszát
  • dobáljuk rá a gyümölcsöt és előmelegített sütőben 175 fokon alsó-felső sütési módban süssük kb. 15 percig (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is jól átsült-e)

piskota_meggyes.JPG

 

Bénázásaim ezzel a recepttel, mert imádok variálni:

  • megpróbáltam a receptet úgy, hogy nem vertem habbá a fehérjét, ekkor nem jött fel habkönnyűre, és a végére a liszt sűrűje leült a süti aljára
  • megpróbáltam a receptet vaníliapudinggal, a lisztek miatt nem volt sem sárga, sem barna a végeredmény (olyan sárszínű lett)
  • megpróbáltam a receptet csak összekevert tojással és víz helyett olajjal, ahogyan a kavart sütiket szoktuk, sajnos szalonnás lett

Azért nem adom fel, úgy érzem, ezzel a "lisztkeverékkel" még sok másfajta sütit is el lehet nagyon finomra készíteni.

 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása