A hagyományos sárga piskóta gluténmentesen rizsliszttel készítve ízlett nekünk a legjobban. Kakaós piskótát is lehet ugyanígy készíteni a rizsliszt mellett kakaóport is hozzáadva, most viszont szeretnék mutatni egy különlegesebb változatot. Ebben a süteményben a sima lisztet barna rizsliszttel, zabpehelyliszttel és csokoládés pudingporral helyettesítjük. Egy egészen puha, habkönnyű és a fehér rizslisztes változatnál talán egy fokkal egészségesebb piskótalapot kapunk, ami alapja lehet bármelyik tortának, de gyümölccsel megszórva önmagában is finom sütemény.
Mivel mostanában nem volt torta beütemezve, de mindenképp szerettem volna kipróbálni ezt a sógorom által ajánlott receptet, meggyet raktam rá, így leteszteltem, hogy rádobálós piskótának is kiváló. (Ha nem félig fagyosan rakjuk rá a meggyet talán valamennyire fent is marad, de én most türelmetlen voltam.)
Hozzávalók:
(tepsim mérete: 33×22 cm, a piskóta magassága 3 cm lett)
- 5 tojás
- 5 evőkanál hideg víz
- 20 dkg cukor (lehet kicsit édesebbre is)
- 1 vaníliás cukor
- 1 csokoládés pudingpor
- 5 dkg gluténmentes zabpehelyliszt
- 10 dkg barna rizsliszt
- fél csomag gluténmentes sütőpor
- 35 dkg meggy (lehet fagyasztott, kiolvasztott meggy vagy friss is illetve bármilyen más gyümölcs is, pl. málna vagy vegyes erdei keverék)
Elkészítés:
- magozzuk ki és csepegtessük le a meggyet
- a tojásokat válasszuk kétfelé
- a tojássárgájákat kavarjuk ki a cukorral, vaníliás cukorral, apránként a vizet is adagoljuk hozzá
- verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá
- külön edényben kavarjuk össze a pudingport a lisztekkel és a sütőporral, aztán adjuk a tojássárgájához, keverjük simára
- forgassuk bele a felvert habot minél óvatosabban (ha összetörik és kicsit felhígul sem gond, a fotón látható süteménynél például nem sikerült megtartani a hab keménységét összekeveréskor)
- a tepsibe tegyünk sütőpapírt és öntsük bele a masszát
- dobáljuk rá a gyümölcsöt és előmelegített sütőben 175 fokon alsó-felső sütési módban süssük kb. 15 percig (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is jól átsült-e)
Bénázásaim ezzel a recepttel, mert imádok variálni:
- megpróbáltam a receptet úgy, hogy nem vertem habbá a fehérjét, ekkor nem jött fel habkönnyűre, és a végére a liszt sűrűje leült a süti aljára
- megpróbáltam a receptet vaníliapudinggal, a lisztek miatt nem volt sem sárga, sem barna a végeredmény (olyan sárszínű lett)
- megpróbáltam a receptet csak összekevert tojással és víz helyett olajjal, ahogyan a kavart sütiket szoktuk, sajnos szalonnás lett
Azért nem adom fel, úgy érzem, ezzel a "lisztkeverékkel" még sok másfajta sütit is el lehet nagyon finomra készíteni.
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.