A kókuszkocka a legegyszerűbb "pepecselős" sütemény. Gluténmentes változata ízben egyáltalán nem tér el az eredeti búzalisztestől és készítéskor is elég csak a lisztet cserélni illetve megtalálni azt a kókuszreszeléket, amely még nyomokban sem tartalmaz glutént.
A kókusz önmagában természetesen egy gluténmentes csonthéjas gyümölcs. A kókuszreszelék általában csomagolás közben szennyeződik allergén anyagokkal. Például az egyik gyártó évekkel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy ugyanazon a gyártósoron tasakolja a kókuszreszeléket, amelyiken a levesgyöngyöt is. Így sajnos tényleg elkerülhetetlen, hogy egy olyan alapanyag, aminek köze sincs a gluténhoz, mégis tiltólistás legyen a lisztérzékenyeknek.
A gluténmentes kókuszkocka sütése semmiben nem tér el a hagyományos változattól.
Hozzávalók:
(23×30 cm-es tepsihez)
Tésztához:
- 20 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vanília-aroma
- 8 dkg margarin
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál méz
- 2 dl tej
- 30 dkg gluténmentes liszt (fele-fele arányban vettem fehér rizslisztet és Miklos' Universal Mix lisztkeveréket)
- 10 g sütőpor
Mázhoz:
- 20 dkg cukor
- 4 dkg kakaópor
- 8 evőkanál tej
- 20 dkg vaj (krémnek való margarinnal is készíthető, de igazi vajjal sokkal finomabb)
Beleforgatni:
- 20 dkg kókuszreszelék (jelenleg a Tesco saját márkás- és a Kalifa kókuszreszelék csomagolásán nincs jelölve a glutén lehetséges allergénként); ha lehetséges inkább az apróbb szeműt válasszuk, a nagyobból rengeteg kellene
Elkészítés:
- a cukrot a margarinnal és a tojásokkal jól kikeverjük, hozzáadjuk a mézet, a tejet, legvégül a sütőporral elkevert liszteket
- sütőpapírral bélelt tepsiben 175°-on, kb. 18-20 perc alatt aranyszínűre sütjük
- kihűlés után felkockázzuk (4×4 cm)
- a mázhoz összekeverjük a cukrot és a kakaót a tejjel, már együtt melegítjük a lágy vajjal és az egészet felforraljuk, a cukor teljes felolvadásáig főzzük
- a kockákat villára felszúrva beleforgatjuk a még jó meleg csokiba, aztán pedig minden oldalát a kókuszreszelékbe is belenyomkodjuk
- ha várunk 1-2 órát, meg tudjuk úgy enni, hogy ne legyünk nyakig csokisak :D
Tippek, trükkök
Minél puhábbra sikerül a tészta, annál jobban beissza a csokoládét, ezért bátran kísérletezzünk, melyik lisztkeverékkel lesz számunkra ideális. Nem szükséges a kocka mind a 6 oldalát becsokizni, én a talpát mindig "tisztán" hagyom, épp mint a hólabdának. Miután belemerítem a kockákat a mázba, nem hagyom, hogy lecsurogjon a felesleg, hanem addig forgatom, amíg az visszacsurog saját magára, így jó csokis lesz és kókuszt is vastagabban szedi magára. Kókusz helyett darált dióba is forgatható. A hagyományos kókuszkocka receptjét ide kattintva találod meg a blogban:
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.