Katarzis

Kókuszkocka mézes tésztából gluténmentesen

2024. december 06. - Katarzis blog szerző

A kókuszkocka a legegyszerűbb "pepecselős" sütemény. Gluténmentes változata ízben egyáltalán nem tér el az eredeti búzalisztestől és készítéskor is elég csak a lisztet cserélni illetve megtalálni azt a kókuszreszeléket, amely még nyomokban sem tartalmaz glutént. 

kokuszkocka.jpg

A kókusz önmagában természetesen egy gluténmentes csonthéjas gyümölcs. A kókuszreszelék általában csomagolás közben szennyeződik allergén anyagokkal. Például az egyik gyártó évekkel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy ugyanazon a gyártósoron tasakolja a kókuszreszeléket, amelyiken a levesgyöngyöt is. Így sajnos tényleg elkerülhetetlen, hogy egy olyan alapanyag, aminek köze sincs a gluténhoz, mégis tiltólistás legyen a lisztérzékenyeknek.

A gluténmentes kókuszkocka sütése semmiben nem tér el a hagyományos változattól.

Hozzávalók:

 

(23×30 cm-es tepsihez)

Tésztához:

  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vanília-aroma
  • 8 dkg margarin
  • 2 egész tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 2 dl tej
  • 30 dkg gluténmentes liszt (fele-fele arányban vettem fehér rizslisztet és Miklos' Universal Mix lisztkeveréket)
  • 10 g sütőpor 

Mázhoz:

  • 20 dkg cukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 8 evőkanál tej
  • 20 dkg vaj (krémnek való margarinnal is készíthető, de igazi vajjal sokkal finomabb)

 

Beleforgatni:

  • 20 dkg kókuszreszelék (jelenleg a Tesco saját márkás- és a Kalifa kókuszreszelék csomagolásán nincs jelölve a glutén lehetséges allergénként); ha lehetséges inkább az apróbb szeműt válasszuk, a nagyobból rengeteg kellene

 

Elkészítés:

 

  • a cukrot a margarinnal és a tojásokkal jól kikeverjük, hozzáadjuk a mézet, a tejet, legvégül a sütőporral elkevert liszteket
  • sütőpapírral bélelt tepsiben 175°-on, kb. 18-20 perc alatt aranyszínűre sütjük 

kokuszkocka_lap.jpg

  • kihűlés után felkockázzuk (4×4 cm)
  • a mázhoz összekeverjük a cukrot és a kakaót a tejjel, már együtt melegítjük a lágy vajjal és az egészet felforraljuk, a cukor teljes felolvadásáig főzzük
  • a kockákat villára felszúrva beleforgatjuk a még jó meleg csokiba, aztán pedig minden oldalát a kókuszreszelékbe is belenyomkodjuk
  • ha várunk 1-2 órát, meg tudjuk úgy enni, hogy ne legyünk nyakig csokisak :D

kokuszkocka.jpg

 

Tippek, trükkök

Minél puhábbra sikerül a tészta, annál jobban beissza a csokoládét, ezért bátran kísérletezzünk, melyik lisztkeverékkel lesz számunkra ideális. Nem szükséges a kocka mind a 6 oldalát becsokizni, én a talpát mindig "tisztán" hagyom, épp mint a hólabdának. Miután belemerítem a kockákat a mázba, nem hagyom, hogy lecsurogjon a felesleg, hanem addig forgatom, amíg az visszacsurog saját magára, így jó csokis lesz és kókuszt is vastagabban szedi magára. Kókusz helyett darált dióba is forgatható. A hagyományos kókuszkocka receptjét ide kattintva találod meg a blogban:

A klasszikus kókuszkocka

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása