Nálunk ez a sütemény mindig akkor kerül fókuszba, amikor "semmi nincs itthon". (Mármint hozzávalók, amiből süti készülhetne. Se gyümölcs, se habtejszín, se túró, se mák, diót meg törni kellene, a befőtt meggy meg rég elfogyott.) :D Tudom, tudom, hogy a kókuszreszelék sem egy alapvető élelmiszer, de az szinte mindig található a kamrapolcon, csokis palacsinta-imádó családnak ebből soha nem szabad kifogynia.
Nagyon régi receptet használok, de muszáj volt módosítanom, mert úgy végződött: "a csokiba mártott kockákat jól meghempergetjük darált dióban." Jaj!!!
Hozzávalók:
(23×35 cm-es tepsihez)
Tésztához:
- 20 dkg cukor
- 8 dkg margarin
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál méz
- 2 dl tej
- 33 dkg liszt
- 1 sütőpor
Mázhoz:
- 25 dkg cukor
- 5 dkg kakaópor
- 3 evőkanál tej
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 200 g kókuszreszelék (inkább az apróbb szemű, a nagyobból rengeteg kellene)
Elkészítés:
- a cukrot a margarinnal és a tojásokkal habosra kikeverjük, hozzáadjuk a mézet, a tejet, legvégül a sütőporral elkevert lisztet
- sütőpapírral bélelt tepsiben 180°-on, kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük és kihűlés után felkockázzuk (4×4 cm)
- a mázhoz összekeverjük a cukrot és a kakaót a tejjel, már együtt melegítjük a lágy vajjal és az egészet felforraljuk, a cukor teljes felolvadásáig főzzük
- még meleg legyen, amikor beleforgatjuk a kockákat, amit aztán kókuszreszelékbe hempergetünk (én egy villával szoktam, gyors és egyszerű)
Kóstoljátok, szeressétek! :D