Egy falat mennyország a csokirajongóknak ez a duplacsokis brownie, amit gluténmentes lisztből készítettem, hogy családom minden tagja örömmel fogyaszthassa.
Tömör tészta, melytől nagyanyám is megnyalná a tíz ujját, de valószínűleg megjegyezné, hogy túl hamar vettem ki, kicsit még sülhetett volna. Hiába...a brownie nem egy ősmagyar sütemény, de hálásak lehetünk, hogy megismertük. Ez a változat nem is az extra ragacsos, (lehet ezt még fokozni több csoki, több tojás, több cukor és kevesebb liszt adagolásával), viszont a külön belekevert csokidarabkáknak köszönhetően tökéletes ízélményt nyújt.
Gluténmentes változatában amire figyelni kell a liszten kívül:
- étcsokoládé (jelenleg gluténmentes vagy nem jelöl glutént a csomagolása a következőknek: Boci étcsoki, Torras cukormentes étcsoki, Sweet Switch, Moo Free, Riquet-ez az utóbbi az Aldiban kapható)
- kakaópor (jó a Szerencsi illetve ami még biztosabb: Szafi, Mester család kakaóporai)
- sütőpor (Haas vagy Dr. Oetker legyen)
Hozzávalók:
- 200 g étcsokoládé
- 250 g margarin
- 3 egész tojás
- 250 g cukor
- 1 teáskanál vanília-aroma, 1 vaníliás cukor
- 170 g Miklos' Universal Mix gluténmentes liszt
- 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 kávéskanál sütőpor
Elkészítés:
- vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládé 3/4 részét és a margarint (előtte tördeljük apró darabokra illetve a margarint is kockázzuk fel)
- a tojásokat keverjük jó habosra a cukorral, vaníliával
- keverjük össze külön edényben a száraz hozzávalókat: a lisztet, kakaóport és a sütőport
- a megmaradt 50 g csokit vágjuk apró kockákra
- amikor a csokis margarin már langyosra hűlt, kavarjuk hozzá a cukros tojáshoz, adjuk hozzá a liszt-elegyet és végül a csokidarabkákat
- egy kb. 22×30 cm tepsibe tegyünk sütőpapírt, öntsük bele a masszát és 160 fokon kb. 25-30 perc alatt süssük készre
- sütőrácsra tegyük át, itt már kicsit repedezik, de így az igazi, hiszen ennek a süteménynek épp ez a lényege, hogy a cukor roppanós réteget képez a tetején és ez a keserű csokoládé ízével együtt mennybe repíti a fogyasztóját
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.