Katarzis

Duplacsokis brownie gluténmentesen

2024. december 12. - Katarzis blog szerző

Egy falat mennyország a csokirajongóknak ez a duplacsokis brownie, amit gluténmentes lisztből készítettem, hogy családom minden tagja örömmel fogyaszthassa.

brownie.jpg

Tömör tészta, melytől nagyanyám is megnyalná a tíz ujját, de valószínűleg megjegyezné, hogy túl hamar vettem ki, kicsit még sülhetett volna. Hiába...a brownie nem egy ősmagyar sütemény, de hálásak lehetünk, hogy megismertük. Ez a változat nem is az extra ragacsos, (lehet ezt még fokozni több csoki, több tojás, több cukor és kevesebb liszt adagolásával), viszont a külön belekevert csokidarabkáknak köszönhetően tökéletes ízélményt nyújt.

Gluténmentes változatában amire figyelni kell a liszten kívül:

  • étcsokoládé (jelenleg gluténmentes vagy nem jelöl glutént a csomagolása a következőknek: Boci étcsoki, Torras cukormentes étcsoki, Sweet  Switch, Moo Free, Riquet-ez az utóbbi az  Aldiban kapható)
  • kakaópor (jó a Szerencsi illetve ami még biztosabb: Szafi, Mester család kakaóporai)
  • sütőpor (Haas vagy Dr. Oetker legyen)

 

Hozzávalók: 

  • 200 g étcsokoládé
  • 250 g margarin 
  • 3 egész tojás
  • 250 g cukor
  • 1 teáskanál vanília-aroma, 1 vaníliás cukor
  • 170 g Miklos' Universal Mix gluténmentes liszt
  • 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 kávéskanál sütőpor

 

Elkészítés:

  • vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládé 3/4 részét és a margarint (előtte tördeljük apró darabokra illetve a margarint is kockázzuk fel)
  • a tojásokat keverjük jó habosra a cukorral, vaníliával
  • keverjük össze külön edényben a száraz hozzávalókat: a lisztet, kakaóport és a sütőport
  • a megmaradt 50 g csokit vágjuk apró kockákra
  • amikor a csokis margarin már langyosra hűlt, kavarjuk hozzá a cukros tojáshoz, adjuk hozzá a liszt-elegyet és végül a csokidarabkákat
  • egy kb. 22×30 cm tepsibe tegyünk sütőpapírt, öntsük bele a masszát és 160 fokon kb. 25-30 perc alatt süssük készre

brownielap.jpg

  • sütőrácsra tegyük át, itt már kicsit repedezik, de így az igazi, hiszen ennek a süteménynek épp ez a lényege, hogy a cukor roppanós réteget képez a tetején és ez a keserű csokoládé ízével együtt mennybe repíti a fogyasztóját

brownie.jpg

 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása