A meggy valamilyen formában egész évben rendelkezésünkre áll és szinte nincs is olyan süteményfajta amelyből ne tudnánk ilyen-olyan meggyes variációkat kitalálni. Ez a pite nincs kész pillanatok alatt, mert a tésztát is, a megfőzött pudingot is hűteni kell, viszont nagyon finom, kellemesen savanykás, üdítő ízű, mégis laktató tészta.
Hozzávalók:
(20×30 cm-es tepsihez)
Gluténmentes alapanyagokkal dolgozzunk, a sütőpor, vanília, fahéj is lehet nyomokbanos!
Tésztához
- 10 dkg Naturbit Basic Mix gluténmentes lisztkeverék (ez egy univerzális lisztkeverék, más hasonlóval is megpróbálható)
- 10 dkg fehér rizsliszt (+kevés a nyújtáshoz)
- 5 dkg jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 1 púpos kávéskanál sütőpor
- 6 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 12 dkg margarin
- 2 db kicsi, "S"-es tojás
Meggytöltelékhez
- 45 dkg meggy (lehet több, én készen vett fagyasztott meggyet használtam, ennyi volt a zacskóban)
- 5 evőkanál cukor
- 3,5 dl víz vagy 4 dl meggybefőtt-lé
- 1 vaníliapuding (40 g)
- pici fahéj
Elkészítés:
- ha nem befőttből hanem friss vagy fagyasztott nyers meggyből készítjük a tölteléket, akkor tegyük fel főni a meggyet a vízzel és a cukor felével, 1-2 percig forraljuk és hagyjuk kihűlni
- jól keverjük össze a liszteket és a többi száraz hozzávalót, morzsoljuk bele a margarint és gyúrjuk össze a tojással
- egy nagyon lágy, szinte keverhető tésztát kapunk, akár az edényben, folpackkal letakarva tegyük minimum fél-1 órára a hűtőbe
- addig a hideg vagy langyosra hűlt befőttlében (4 dl folyadékban, ha kevesebb a meggylé, pótoljuk ki vízzel) a maradék cukorral főzzük meg a pudingport, ezt is hagyjuk hűlni
- a meggyet vágjuk kicsit apróbbra (ez csak azért fontos, mert így könnyebb majd szépen szeletelni a süteményt) és keverjük bele a meggyleves pudingba, adjuk hozzá a fahéjat is (a meggyet kicsit kinyomkodtam, hogy ne hígítsa fel nagyon a pudingot)
- a tészta közben a hűtőben gyúrhatóvá keményedik, osszuk két részre, rizslisztes táblán nyújtsuk ki a tepsi méretére
- sodrófára feltekerve tegyük át a kinyújtott lapot a sütőpapírral bélelt tepsibe, oszlassuk el rajta egyenletesen a tölteléket majd fedjük be a másik kinyújtott lappal
- szurkáljuk meg a lapot több helyen is villával
- előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb. 20 percig illetve amíg szép színt nem kap a teteje
- teljesen kihűlve gyönyörűen szeletelhető, kis porcukor a tetejére még gusztusosabbá teszi
Alapreceptek:
https://receptneked.hu/edes-sutemenyek/meggyes-pudingos-pite-2/
https://cookpad.com/hu/receptek/5188467-meggyes-pudingos-pite-glutenmentesen-is