Katarzis

Meggyes-pudingos pite gluténmentesen

2023. augusztus 04. - Katarzis blog szerző

A meggy valamilyen formában egész évben rendelkezésünkre áll és szinte nincs is olyan süteményfajta amelyből ne tudnánk ilyen-olyan meggyes variációkat kitalálni. Ez a pite nincs kész pillanatok alatt, mert a tésztát is, a megfőzött pudingot is hűteni kell, viszont nagyon finom, kellemesen savanykás, üdítő ízű, mégis laktató tészta. 

meggyes_pudingos.JPG

Hozzávalók:

 

(20×30 cm-es tepsihez)

Gluténmentes alapanyagokkal dolgozzunk, a sütőpor, vanília, fahéj is lehet nyomokbanos!

Tésztához

  • 10 dkg Naturbit Basic Mix gluténmentes lisztkeverék (ez egy univerzális lisztkeverék, más hasonlóval is megpróbálható)
  • 10 dkg fehér rizsliszt (+kevés a nyújtáshoz)
  • 5 dkg jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 1 púpos kávéskanál sütőpor
  • 6 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg margarin
  • 2 db kicsi, "S"-es tojás

Meggytöltelékhez

  • 45 dkg meggy (lehet több, én készen vett fagyasztott meggyet használtam, ennyi volt a zacskóban)
  • 5 evőkanál cukor
  • 3,5 dl víz vagy 4 dl meggybefőtt-lé
  • 1 vaníliapuding (40 g)
  • pici fahéj

 

Elkészítés:

 

  • ha nem befőttből hanem friss vagy fagyasztott nyers meggyből készítjük a tölteléket, akkor tegyük fel főni a meggyet a vízzel és a cukor felével, 1-2 percig forraljuk és hagyjuk kihűlni
  • jól keverjük össze a liszteket és a többi száraz hozzávalót, morzsoljuk bele a margarint és gyúrjuk össze a tojással
  • egy nagyon lágy, szinte keverhető tésztát kapunk, akár az edényben, folpackkal letakarva tegyük minimum fél-1 órára a hűtőbe
  • addig a hideg vagy langyosra hűlt befőttlében (4 dl folyadékban, ha kevesebb a meggylé, pótoljuk ki vízzel) a maradék cukorral főzzük meg a pudingport, ezt is hagyjuk hűlni
  • a meggyet vágjuk kicsit apróbbra (ez csak azért fontos, mert így könnyebb majd szépen szeletelni a süteményt) és keverjük bele a meggyleves pudingba, adjuk hozzá a fahéjat is (a meggyet kicsit kinyomkodtam, hogy ne hígítsa fel nagyon a pudingot)
  • a tészta közben a hűtőben gyúrhatóvá keményedik, osszuk két részre, rizslisztes táblán nyújtsuk ki a tepsi méretére
  • sodrófára feltekerve tegyük át a kinyújtott lapot a sütőpapírral bélelt tepsibe, oszlassuk el rajta egyenletesen a tölteléket majd fedjük be a másik kinyújtott lappal
  • szurkáljuk meg a lapot több helyen is villával
  • előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb. 20 percig illetve amíg szép színt nem kap a teteje
  • teljesen kihűlve gyönyörűen szeletelhető, kis porcukor a tetejére még gusztusosabbá teszi

meggyes_pudingos.JPG

 

Alapreceptek:

https://receptneked.hu/edes-sutemenyek/meggyes-pudingos-pite-2/

 https://cookpad.com/hu/receptek/5188467-meggyes-pudingos-pite-glutenmentesen-is

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása