Katarzis

Ilyen egyszerű kovászos uborkát készíteni

2018. június 15. - Katarzis blog

Nyári zsíros kenyereink bearanyozója. :D Megunhatatlan savanyúság és elkészíteni is igazán egyszerű. Megmondták a régi öregek is, hogy a kovászos uborkához semmi másra nincs szükség, csak uborkára, kovásszal készült kenyérre és sós vízre. De hogy tökéletes legyen, jár hozzá egy csokor kapor és néhány cikk fokhagyma is. (Érdekes azért, hogy a kaprot nagyon utáló férfiak is odáig vannak ezért a nyári savanyúságért :D ).

Hozzávalók:

  • közepes méretű uborkák (nem kígyóuborka! és csak annyi, hogy "kényelmesen" álljanak a vízben, ha szorosan lesznek, a kovászos lé nem tudja átjárni, éretlen élénkzöld marad a zöldség a szorosabb helyeken)

Minden 2 liter vízhez:

  • 2-2,5 evőkanál só
  • 1 csokor zöld kapor
  • 3-4 cikk fokhagyma (opcionális, mi szeretjük hozzá, mások a fekete borsra vagy babérlevélre esküsznek)
  • szelet kenyér (a legjobb, ha jó szikkadt és fontos, hogy élesztővel készült, hagyományos kenyér legyen)

 

Elkészítés:

  • a vizet felforraljuk a sóval, langyosra lehűtjük
  • az uborkákat jól megmossuk, a nagyobbak mindkét végéből levágunk egy kétujjnyi darabot, majd hosszában egyik és másik oldalról is bevágjuk (nem végig!), a két vágás merőleges legyen egymásra, így egyben marad az egész (és mivel én háztájit használok, aminek a locsolására nem mindig fordítok elég figyelmet, minden uborkából levágok egy karikát, megkóstolom, nem-e keserű)
  • ha apróbb uborkákat kovászolunk, azt nem kell bevágni, legfeljebb megszurkálni 2-3 helyen 
  • berakjuk az üvegekbe a kaporral, fokhagymával együtt, ráöntjük a  sós vizet, az üveg tetejére pedig teszünk egy szelet kenyeret, azt is lepje el a sós víz
  • befedjük, pl. egy csészealjjal és jó meleg helyre tesszük (de nem a tűző napra!)
  • a tányér azért van alatta, mert általában "kifut" egy kevés lé az üvegből, ezt mindenképp pótolni kell másnap sós vízzel (tehát ami megmarad, ne öntsük ki azonnal)

  • 3-4 nap alatt tökéletesen beérik (akkor van kész, amikor opálos a lé és az uborka húsa is "üveges", illetve kóstolás alapján is érettnek ítéljük), ekkor kidobjuk a tetejéről a kenyeret, az uborkákat leöblítjük a morzsáktól, kapormagtól, átrakjuk egy tiszta üvegbe vagy műanyag edénybe és a levét sűrű szűrőn átszűrve visszaöntjük rá

  Mi ezután mindig a hűtőbe tesszük, mert a kovi ubi avagy kovászos uborka hidegen a legfinomabb :)

  Ti milyen fűszereket használtok? Mi a bevált receptetek?

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása