Katarzis

Petrezselyemzöld télire

2015. szeptember 09. - Katarzis blog

Szeretjük, ha mindenféle fűszernövényből van odahaza friss, de amíg 1-2 cserép rozmaring vagy bazsalikom nagyon sok időre elég, addig a téli petrezselyem-igényünket ennyi valószínűleg nem fogja kielégíteni. A petrezselyem egy univerzális fűszer, néném szerint "amibe nem kell cukor, abba majdnem biztos, hogy kell petrezselyem", én ráadásul spórolni sem szoktam vele, egy levesbe beleteszek annyit, amennyi egy kisebb cserépről lecsipegethető.

 A következőképp gondoskodhatsz arról, hogy télen is legyen elegendő petrezselymed, és finom, aminek íze is van az ételben, nemcsak neve, hogy "pedig tettem bele."

 

 

Fagyasztás

 

1. Kis csokrokba kötve

 

Petrezselyem csokorba kötve, mehet a fagyasztóba

Egészséges zöld petrezselyemszárakból kis csokrokat szedünk, fehér cérnával jól összekötjük, folyó víz alatt megmossuk, lerázzuk, szétrakjuk egy tálcára, hagyjuk megszáradni, majd zacskóba rakjuk, így tesszük be a fagyasztóba. Ha valami miatt nincs időnk ezt kivárni, és nedvesen tesszük a fagyasztóba, akkor a csokrok össze fognak fagyni. Nehéz lesz szétszedni, törni fognak a levelek. Betehetjük a tálcán is, így külön-külön fagynak meg, viszont a levélkék a nedvesség miatt egymástól szétállnak, már akkor törni fognak, amikor a tálcáról bezsúfoljuk a zacskóba. Mindkét esetben a zacskó tele lesz sérült csokrokkal és jó sok levélketörmelékkel. Szerintem ez annyira nem baj, hiszen az is tiszta, felhasználható, fagyosan morzsolva még finomítható is, megspóroltuk az aprítást. :) Szóval ha nincs idő megszárítani, az sem tragédia.

 

2. Felaprítva (még fagyasztás előtt)

 

Petrezselyem összevágva, mehet a fagyasztóba

 A petrezselymet megmossuk, megszárítjuk. Ilyenkor érdemes olyan nagy csokrokat szedni, amit még tudunk kényelmesen összevágni. De konyhai robotgéppel is lehet, különösen, ha sokat készítünk. Apróra vágjuk, én egy 7 dl-es jól záródó műanyag edénykébe tettem el, rengeteg petrezselyem fér bele. Nagyon sok ételhez ezt használom, például párolt rizshez, petrezselymes burgonyához, főzelékekhez, töltelékekhez.

 

3. Paprikába dugva

 

Petrezselyemzöld paprikában, mehet a fagyasztóba

Inkább csak közepes vagy kisebb paprikákat érdemes ehhez felhasználni, lehet zöld és piros is, de hibátlan, egészséges legyen. Megmossuk, kicsumázzuk, most próbáljuk kicsit óvatosabban, csak akkora lyukat vágjunk rajta, amennyi feltétlenül szükséges. A csokor petrezselymet (összekötve vagy anélkül) beledugjuk, annyit, hogy jó szorosan legyen benne. Gyakran egy szál zellerlevelet is teszek hozzá.

Azokhoz a levesekhez szoktam használni, amelyeket nem szűrünk le. Tehát szinte mindegyik zöldség- és húsalapú leveshez a hagyományos húsleves kivételével: palócleves, zöldségleves, raguleves, borscsleves és a többi.  :)

 

Frissen, zölden

 

A legegyszerűbb, ha a kertben marad és reménykedünk, hogy nem lesz nagy fagy, mert akkor egész télen a rendelkezésünkre állnak a sápadt levelek. De ennyit nem ér, hogy ne legyen igazi tél, hadd faggyanak csak ki a kullancsok, bacik, vírusok.

 

1. Cserépben

 

Ősszel mindig ások ki néhány petrezselyemgyökeret. Ezt földlabdával együtt teszem a cserépbe. Egy nagyobb edényben-ha már fagy van- megy le a pincébe, egy kis cserépben pedig teszek a konyhaablakba. Ezt egyetlen dologra használom (másra nem is lenne elegendő): díszítésre. Nemcsak az ünnepi hidegtálakat érdemes- sok más mellett -egy-két petrezselyemlevélkével is megbolondítani , a hétköznapokban is lehet az egyszerű ételeket is ilyen apróságokkal kívánatossá tenni. (Már ahol vevő rá a család, és nem olyan fogadtatásban részesül majd, hogy "miért tetted rá azt a gazt?")

 

P1010085-450x600.jpg A száraz idő nem kedvezett a petrezselyemnek sem. A száraz, sárgás leveleket leszedtem róla, csak az egészséges friss hajtások maradtak.

 

 

 

2. Vízen kihajtatva

 

Egy másik módja a friss petrezselyemzöld "előállításának" télen, ha a gyökér felső részét levágjuk, nem főzzük bele a levesbe, innen hajtanak ugyanis ki a zöld levélkék. Ehhez elegendő csak annyi, hogy állítsuk vízbe és tegyük ki az ablakpárkányra, hogy egy kis fényt is kapjon.

petrezselyem5-300x225.jpg Nem baj, ha nincsenek rajta még zöld levélkék, csak ne legyen sérült ez a rész, garantáltan ki fog hajtani

 

 

     Nem lesznek belőle 20 centis levelek, de díszítésre ezek is tökéletesek. Habár, ki tudja, lehet, hogy megnőnének nagyobbra is, csak én mindig lecsipdestem őket még amikor kicsik, csinosak.  :)

 

a petrezselyemgyökér teteje vízbe rakva levélkéket hajt

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása