Katarzis

A leggyorsabb nyári ebéd, a lecsó, tejfölösen

2016. augusztus 07. - Katarzis blog

Ahogyan Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján készítik a lecsót, úgy sehol a világon. És most nem valami különleges receptre vagy titkos hozzávalóra kell gondolni, ez a lecsó nem egyéb, mint a megpárolódott zöldségek tejfölös habarással besűrítve. 

Lecsó tejfölösen

 

Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de egyszer, legalább egyszer mindenki készítse el vagy valahol kóstolja meg így is, mert egészen más ízvilága van, mint a hagyományos kolbászos-tojásos változatnak. Gyerek voltam, amikor egy híres szobrász és a felesége nálunk volt elszállásolva, anyu ezt készítette nekik tízóraira, mondták, hogy ilyet ők még nem ettek, de mind a tíz ujjukat megnyalták utána (és biztos vagyok benne, hogy nem csak udvariasságból.)

 

A recept roppant egyszerű

 

Lecsó készítése

 

  • 2-3 közepes fej hagyma, kb, 20 dkg
  • 4 zöldpaprika, kicsumázva kb. 35 dkg
  • 3-4 paradicsom, kb. 40 dkg
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 fakanál zsír vagy kevés olaj
  • 2 dl tejföl
  • 0,5 dl tej
  • csipet őrölt bors (elhagyható) vagy csipet hegyes erős paprika

A megpucolt hagymákat felkarikázzuk (a nagyokat én kétfelé is vágom), a megmosott paprikát kicsumázzuk, csíkokra vágjuk, a paradicsomot tetszőlegesen felszeleteljük (meg is lehet hámozni, ha valakit zavar a héja). A hagymát félig megsütjük az olajban, hozzáadjuk az összevágott zöldségeket, ha nehezen enged levet akkor kevés vizet öntünk alá (de csak annyit, amennyit el is fő) és mindent félpuhára párolunk, ízlés szerint sózzuk. Ekkor megszórjuk egy kanál liszttel, csomómentesen elkeverjük a zöldségekkel, ráöntjük a tejfölt, ha nagyon sűrű az egész, akkor kevés tejjel hígítjuk, jóféle mártássűrűségűre, selymesre, egyet forr, kikapcsoljuk.

Van még egy nagyon fontos hozzávalója, amit kihagytam a felsorolásból, igaz, ezt elég tálaláskor melléadni: a friss, puha kenyér.

Lecsó tejfölösen

 

Jó étvágyat! 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elek Várkonyi 2016.08.09. 20:40:39

Tetszik, KIPRÓBÁLOM !

Lászlóné Bakos 2016.12.17. 15:10:22

Nem találtam meg, hogy hány éves vagyok, pedig megpróbáltam megfejteni a kérdéseket, vagy nem erre gondoltak ? Üdvözlettel

Katarzis blog 2016.12.17. 20:44:31

A Milyen idős vagy valójában? egy játékos teszt, eredmény akkor jön ki, ha minden kérdésre választ adunk. Főleg a szokások, ízlések alapján próbálja kikövetkeztetni, hogy a teszt kitöltője melyik korosztályba tartozik, néha beletalál, máskor látványosan téved.
süti beállítások módosítása