Ahogyan Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján készítik a lecsót, úgy sehol a világon. És most nem valami különleges receptre vagy titkos hozzávalóra kell gondolni, ez a lecsó nem egyéb, mint a megpárolódott zöldségek tejfölös habarással besűrítve.
Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de egyszer, legalább egyszer mindenki készítse el vagy valahol kóstolja meg így is, mert egészen más ízvilága van, mint a hagyományos kolbászos-tojásos változatnak. Gyerek voltam, amikor egy híres szobrász és a felesége nálunk volt elszállásolva, anyu ezt készítette nekik tízóraira, mondták, hogy ilyet ők még nem ettek, de mind a tíz ujjukat megnyalták utána (és biztos vagyok benne, hogy nem csak udvariasságból.)
A recept roppant egyszerű
- 2-3 közepes fej hagyma, kb, 20 dkg
- 4 zöldpaprika, kicsumázva kb. 35 dkg
- 3-4 paradicsom, kb. 40 dkg
- 1 evőkanál liszt
- 1 fakanál zsír vagy kevés olaj
- 2 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- só
- csipet őrölt bors (elhagyható) vagy csipet hegyes erős paprika
A megpucolt hagymákat felkarikázzuk (a nagyokat én kétfelé is vágom), a megmosott paprikát kicsumázzuk, csíkokra vágjuk, a paradicsomot tetszőlegesen felszeleteljük (meg is lehet hámozni, ha valakit zavar a héja). A hagymát félig megsütjük az olajban, hozzáadjuk az összevágott zöldségeket, ha nehezen enged levet akkor kevés vizet öntünk alá (de csak annyit, amennyit el is fő) és mindent félpuhára párolunk, ízlés szerint sózzuk. Ekkor megszórjuk egy kanál liszttel, csomómentesen elkeverjük a zöldségekkel, ráöntjük a tejfölt, ha nagyon sűrű az egész, akkor kevés tejjel hígítjuk, jóféle mártássűrűségűre, selymesre, egyet forr, kikapcsoljuk.
Van még egy nagyon fontos hozzávalója, amit kihagytam a felsorolásból, igaz, ezt elég tálaláskor melléadni: a friss, puha kenyér.
Jó étvágyat!
Elek Várkonyi 2016.08.09. 20:40:39
Lászlóné Bakos 2016.12.17. 15:10:22
Katarzis blog 2016.12.17. 20:44:31