Mimoosa kenyérlisztből és kész kovászkultúrából készült isteni finom és egészséges gluténmentes kenyér.
- 250 g Mimoosa Egyszerű Házi Kenyérliszt (cirok, köles, barna riszliszt, tápióka stb. összetételű gluténmentes liszt, itt írtam róla részletesen)
- 1 adag Mimoosa Egyszerű Kenyérkovász (adagolókanál a tasakban)
- 6 g (2 kávéskanál) só
- 250 g jó meleg víz (40-45°C)
Elkészítés:
- a liszthez hozzáadjuk a kovászt, a sót és a vizet, kanállal összekeverjük, majd amikor összeállt, kézzel jól meggyúrjuk (ez a massza nem ragad sem a kezünkhöz, se a tálhoz, öröm vele dolgozni, kézi mixer egyáltalán nem hiányzik hozzá)
- a tésztát pihentetés nélkül megformáljuk a kívánt alakra, mélyebb tálba tesszük, lefóliázzuk, hogy ne száradjon ki
- 10-12 órát hagyjuk kelni, ezután már süthető, de még jobb, ha ennek elteltével további 10-12 órára hűtőbe is betesszük és csak ezután sütjük (ha hűtőből vesszük ki, hagyjuk szobahőmérsékletűre visszamelegedni)
- melegítsük elő a sütőt 210°C-ra, tegyünk az aljába vizet (ugyanúgy, mint sok más gluténmentes kenyér sütésekor)
- tegyünk a kenyér alá sütőpapírt, amit pici liszttel szórjunk meg, a kenyér tetejét pedig vágjuk be 2-3 helyen, és kicsit olajjal is megkenhetjük, hogy szebb legyen a színe
- 210°C -on 20 percig süssük, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 200°C-ra, és így süljön még további 30-35 percet
- tegyük át a tepsiből sütőrácsra és csak azután vágjuk fel, ha már teljesen kihűlt
Forrás: Kovászos kenyér lépésről lépésre