A Schär népszerű fehér kenyérlisztje nem az egyetlen liszt, melyet a cég kenyérsütéshez ajánl. Egy másik lisztkeverékük, a Mix It Dunkel rustico barna kenyerekhez készült lisztkeverék, melyben lenmagliszt és hajdinaliszt is található. Ebből a lisztből önmagában nem biztos, hogy jó kenyeret sütni, ők maguk is keverve ajánlják a Mix B Bread fehér kenyérliszttel.
Mivel a lányom a készen vásárolt Schär rusztikus kenyeret is ehetőnek találja, úgy gondoltam, próbáljuk meg mi is ezt a lisztet. A Schär oldalán lévő receptben a barna liszt van túlsúlyban, ott egy durván barna kenyér szerepel, az ízek nem ismerete miatt én ezt elsőre nem mertem bevállalni és csak egészen kicsike fehér lisztet akartam cserélni a dunkel rustico-ra. Nemrég beszereztem egy tasak xantánt is, szerettem volna egyúttal azt is megtudni, mit tesz a kenyérrel ez a sokak számára veszélyesnek gondolt, de igazából ártalmatlan állományjavító.
Ehhez a legszimpatikusabb receptet az egyik kedvenc gluténmentes facebook-csoportomban találtam, egy kedves hölgy, Suhajda Anita osztotta meg, köszönet neki ezért a nagyszerű kenyér-receptért. Anita gluténmentes desszertjeit, szebbnél szebb torta-alkotásait az instagramon csodálhatjátok meg, ide kattintva: https://www.instagram.com/glutenmentes_habvero/
A végeredmény pedig: sütés közben hatalmasra megnövő kenyér (ezért a teteje kicsit meg is égett, hogy ne égjen tovább, alufóliával letakartam). Íze egészen finom, csak finoman rusztikus, a barna kenyereket kedvelők emelhetik a barna lisztkeverék arányát benne, aki abszolút fehér kenyér-párti, az 5 dkg-nál többet ne tegyen a 40 dkg fehérliszthez. A kenyér állaga puha, rugalmas, megfelelő késsel könnyen szeletelhető. Másnapi állapota: teljesen megfelelő, szabadon hagyva sem szárad, morzsálódásnak semmi jele. Ilyen frissességet eddig egyetlen kenyérnél sem tapasztaltam.
Hozzávalók:
- 450 g Schär Mix B Bread kenyérliszt
- 50 g Schär Mix It Dunkel rustico lisztkeverék
- 6 g xantán
- 3 evőkanál útifűmaghéj
- 10 g só
- csipet cukor
- 25 g friss élesztő
- 600 g víz
- 3 evőkanál olaj
Elkészítés:
- a víz egy részét meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, beletördeljük az élesztőt, hagyjuk felfutni
- az útifűmaghéjra ráöntünk legkevesebb 2 dl vizet, hagyjuk megkocsonyásodni
- a kétféle lisztet, a sót és a xantánt alaposan összekeverjük, aztán simára kidagasztjuk az útifűmaghéjjal, az élesztővel, a maradék vízzel és legvégül az olajat is hozzákeverjük (ez a tészta keményebb, mint a megszokott gluténmentes nyers kenyértészták, szinte már "kemény")
- a kidolgozott tésztát olajos kézzel formázzuk meg, tegyünk sütőpapírt az edénybe és ebbe helyezve hagyjuk kelni kb. 30-40 percet
- olajjal kenjük le a tetejét és vagdossuk be éles késsel
- a sütőbe tegyünk kis edénybe kb. 2 dl vizet és a sütőt melegítsük fel 220 fokra
- a kenyér sütési ideje 50 perc, az utolsó 10-15 percet a formából kivéve, de sütőpapírral tegyük át a rácsra, ott sül tovább
- ha valamelyest puhára szeretnénk a héját, sütőből kivéve vizes kézzel simogassuk át a tetejét és több réteg konyharuha alatt, rácsra téve hagyjuk kihűlni