Katarzis

Gluténmentes fehér kenyér Miklos Bread Mix kenyérlisztből

2023. június 24. - Katarzis blog szerző

Az It’s us márka gluténmentes kenyérlisztjei, köztük a Miklos Bread fehér kenyér liszt különlegesnek számít a maga kategóriájában, hiszen az egyik, cöliákiában tiltott gabonából, a búzából készült. Nézzük hogyan lehet ebből mégis az egyik legfinomabb gluténmentes kenyerünk!

miklos_bread_kenyer_szeletelve_kesz1.JPG

A Miklos bread mix lisztek egész pontosan gluténmentes búzakeményítőből készülnek (vagy ez az egyik alapanyaguk), ami azt jelenti, hogy egy gluténos anyagból távolítják el a glutént (öblítéssel és centrifugálással), hogy cöliákiában is fogyasztható legyen. A gluténmentes búzakeményítő sem tartalmazhat több glutént, mint bármelyik más gluténmentes lisztkeverék, viszont cöliákiában mindennapi használatának az ajánlása még szakértői körökben is megosztott. Fogyasztható, hiszen gluténmentes, de még így sem mindenkinek ajánlott. Például gyerekeknek illetve a diéta kezdetén az értékek normalizálódásáig felnőtteknek is ajánlatos más alapú lisztet választani, ha pedig panaszokat okoz nem kell erőltetni, inkább keresni kell más gluténmentes megoldást a mindennapi kenyérnek. Ami viszont teljesen bizonyos, hogy búzaérzékenyek egyáltalán nem fogyaszthatják, a búza mint kiemelt allergén elsősorban ezért szerepel a tasakján. Más allergént nem tartalmaz, tojás-, szója- és tejmentes. Fehérjeszegény diétába beilleszthető és vegán.

miklos_bread_mix.jpg

A gluténmentes búzakeményítőről ide kattintva részletesen olvashattok: https://glutenerzekeny.hu/van-e-etkezesi-glutenmentes-buzakemenyito-melyik-fogyaszthato-coliakiaban/

A Miklos bread lisztből készült kenyér frissen egy puha, de rugalmas, szag- és mellékízmentes pékáru. Nincs se a penny-s lisztből sütött kenyérre jellemző barna kenyér illata, se többfajta gluténmentes lisztből sütött kenyérre jellemző "nemszeretem" fura illata. Akkor éreztünk csak kellemetlen szagát pár nap elteltével, amikor dagasztáskor cukor is került a tésztába. "Anyu tettél bele valami alkoholt?!"  A recept egyébként nem is írta, csak én akartam ügyes lenni, hiszen amibe élesztőt teszünk abba cukor is kell "kifelejtették a leírásból, na de én majd jól beleteszem!" viszont miután tudatosan kihagytam, az elrakott szeleteken sem volt semmi "pia-szag" pár nap múlva sem.

A kenyér harmadnapra érezhetően elveszti frissességét, viszont lefedve pár másodpercre mikrózva is nagyon finom, pirítva pedig tökéletes. Továbbra is gyönyörűen szeletelhető (semmi morzsa) és valószínű, hogy azért teljesen puha a héja, mert sütés után vízzel lekenem és konyharuhával letakarva hűtöm ki. (Általában mindenkinek a ropogós héj az elvárás, nálunk viszont az, hogy olyan puha legyen, mint a készen vásárolt Schär Pan Blanco fehér kenyér, a lányom kedvence.)

Sok más gluténmentes kenyérrel ellentétben ez a kenyér harmadnapon-ha addig zacskóban tároltuk- még nem esik szét darabokra, beáztatva pedig nem jó tartású morzsás, hanem "pelyhes" lesz. Ha szeletekre vágva szabadon hagytuk a 3. napon jól megdörzsölve már széthullik, akkor azonnal nagyon finom morzsa pirítható belőle derelyére, nudlira, túrógombócra. A megégett részek égett karamellízűek. 

Összességében a belőle készült kenyér teljesen megfelelő, íz és szagmentes, több napig fogyasztható, de használatát azért jó megkérdezni az orvostól (a mienk azt mondta, hogy ha rajta van, hogy gluténmentes, akkor baj nem lehet így sem, hogy búzás, de az egyénre szabott tanácsadás a mérvadó). Sajnos egészségességben nem veszi fel a versenyt a kiemelkedő fehérje és rost-tartalommal bíró maglisztekkel és prémium lisztkeverékekkel, árban is inkább csak akkor kedvező, ha sikerül akciósan megkapni, viszont nálunk ez volt az a gluténmentes kenyér, ami sok-sok készen vásárolt és otthon sütött kenyér megkóstolása után először megkapta a "finom" jelzőt egy olyan személytől, aki ezt nem gyakran osztogatja, mióta gluténmentesen kell étkeznie.

A tasakon talált recepten csak kicsit változtattam, olaj, útifű és burgonyapehely került bele pluszban.

Hozzávalók:

 

Most egy 26×13×6 cm-es keskeny őzgerincformában sütöttem.

  • 300 g liszt
  • 5 g szárított élesztő (Haas)
  • 6 g só
  • 6 g útifűmaghéj
  • 3 teáskanál burgonyapehely (elhagyható, de ha beletesszük, sűrűbb és tovább puha marad a kenyér)
  • 3 dl víz (a hozzáadott útifű miatt szükséges a kicsivel több folyadék)
  • 1 evőkanál olaj (lehet napraforgó vagy olíva is) +kb.még 1 kanálnyi formázáshoz a sütőpapírt illetve sütés előtt a tésztát lekenni

 

Elkészítés

 

  • egy kisebb tálkába tesszük az útifűmaghéjat és ráöntünk 1 dl vizet
  • a lisztbe belekeverjük a sót, a száraz élesztőt, a burgonyapelyhet, majd hozzáadjuk a megkocsonyásodott útifüvet és a langyos vizet is
  • ha nem teszünk hozzá burgonyapelyhet, akkor a lágy massza itt is jobban kidolgozható kézi mixerrel, ha hozzátettük, akkor keményebb lesz a tészta, ezért a spirálos dagasztókarral jobban boldogulunk
  • amikor már kicsit összeállt, az olajat is hozzáadjuk és simára kikeverjük (kidagasztjuk)
  • egy sütőpapírt vékonyan beolajozunk szinte teljesen, közepére kotorjuk a masszát és olajos kanállal illetve a papír segítségével kenyér-formára igazítjuk, én egy hosszúkás formába készültem sütni, ezért a papír alá nyúltam és addig hengergettem, amíg ki nem alakult a formája. Az olajos kanállal kisimogattam a felületét. Ezzel a módszerrel nem kell sem liszteznünk a tésztát, sem olajozni a kezünket.

miklos_bread_kenyer_formazva.JPG

  • a tepsibe áthelyezve, konyharuhával letakarva kb. 45 percet kelesztjük szobahőmérsékleten (nyáron a 26 fokos konyhában hamarabb is megkel)
  • a tészta szépen feljön ezalatt, ekkor vékonyan olajozzuk be a tetejét és vágjuk be tetszésünk szerint 

miklos_bread_kenyer_megkelve.JPG

  • a sütő aljába tegyünk vizet egy edényben, én erre a célra egy konzerves dobozt használok, az egyik sarokba eltolva
  • előmelegített sütőben alsó-felső sütési módban 190 fokon süssük formában kb. 35 percet, majd további 15 percet forma nélkül a sütőrácson (papírral együtt emelem ki és teszem rá)

miklos_bread_kenyer_megsulve.JPG

  • kivéve simogassuk át nedves kezünkkel és ha azt szeretnénk, hogy a héja megpuhuljon, akkor konyharuhával takarjuk le, így hagyjuk teljesen kihűlni a párában felvágás előtt

 

Kenyér Miklos bread mix lisztből

miklos_bread_kenyer_szeletelve.JPG

 

 Kenyér Miklos bread mix lisztből burgonyapehellyel dúsítva

miklos_bread_kenyer_szeletelve_kesz1.JPG

 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása