A legfinomabb szendvicsalap. Kicsit édes, kicsit sós, belül puha, sütőből kivéve kívül istenien ropogós.
A Miklos Bread mix egy gluténmentes liszt, ami búzakeményítőből készült, ezért lisztérzékenyeknek (cöliákia) szabad, viszont búzaallergiásoknak tilos fogyasztani. Erről a lisztről itt írtam részletesebben, mindenképp olvasd el, ha lisztérzékeny számára most először szeretnél sütni valamit ebből a lisztkeverékből.
Az alaprecept a Gluténmentes Íz-Lik blogon található, megalkotója kifliként hot-doghoz, zsemleként hamburgerhez is ajánlja, hiszen egy kéreg nélküli és tényleg ízletes pékáruról van szó. Én soha nem készítek gluténmentes kelt tésztákat nagy mennyiségben, ezért felezni szoktam, most pedig nagyjából harmadoltam az ott leírt adagot. Így elfogy még frissen (közvetlenül sütés után a legfinomabb), de ha többet készítünk, kihűlés után tekerjük folpackba, hogy ne veszítsen nedvességet.
Hozzávalók:
(3 db bucihoz)
- 250 g It's us Miklos Bread mix liszt
- 1 csapott teáskanál (kb. 3,5 g ) útifűmaghéjliszt
- 200 g tej
- 10 g friss élesztő
- 1 kávéskanál méz
- 25 g margarin
- egy egész tojás harmada (fehérjét és sárgáját összekeverjük és ebből veszünk el egy kanálnyit)
- fél teáskanál só
- 5 dkg sajt a tetejére (elhagyható)
Elkészítés:
- a tejet meglangyosítjuk, belecsurgatjuk a mézet, beletördeljük az élesztőt, hagyjuk felfutni
- a liszthez hozzákeverjük az útifűhéjat, a sót, hozzáöntjük az élesztős tejet, a tojást, a megolvasztott margarint és alaposan kidagasztjuk, ragacsos masszát kapunk
- 20 perc pihentetés után 3 részre osztjuk
- jó olajos kézzel minden darabot a tenyerünkön kilapogatunk, mint egy lángos tésztát (ahogy sikerül) aztán buci formára feltekerünk
- sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és meleg, huzatmentes helyen kb. 1-1,5 órát kelesztjük
- tetejét olajos kézzel megsimogatjuk és reszelt sajttal jól megszórjuk
- 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük
- tiszta papírtörlőre szedve, sütőrácson hagyjuk kihűlni