Katarzis

Gluténmentes vajas kifli

2023. augusztus 10. - Katarzis blog szerző

Könnyen elkészíthető, gyors, finom és látványra is étvágygerjesztő vajas kiflik gluténmentes lisztkeverékből.

schar_kifli.JPG

Facebook-csoportokban folyamatosan lesem a bevált recepteket és elég sokat ki is próbálok. Nem mindegyik kerül fel ide a blogba, mert nem mindegyik sikerül úgy, ahogyan én szeretném. Ezért nem éppen a recept a hibás, én is bénázok elég gyakran vagy egyszerűen csak nincs kedvem adni az esztétikára, finom lesz ugyan amit készítek, de nem olyan szép, hogy fotón is megállja a helyét. Ez a kifli viszont minden szempontból nagyon jól sikerült, gyakran fog készülni nálunk, Knoll Viktor alapreceptjét használtam kevéske változtatásokkal, az ő facebook-oldalát mindenféle szuper és kipróbált recepttel ide kattintva találjátok: Viktor Knoll Egyszerű és gyors kaják blog

 

Hozzávalók:

 

  • 20 dkg Schär Mix B lisztkeverék
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 2 dl tej
  • kb. 2 dkg olvasztott vaj (a kinyújtott tészta lekenéséhez)
  • 1-2 kanál rizsliszt nyújtáshoz

 

Elkészítés:

 

  • a tej egy részét meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk kicsit "megmozdulni" 
  • a sót belekeverjük a lisztbe és az élesztős tejjel illetve a többi tejjel összedolgozzuk a tésztát, 3-4 percig dagasztjuk
  • 10 perc pihentetés után 4 részre osztjuk
  • rizsliszttel meghintett táblán minden darabot háromszög formára igazítunk, majd ezt a formát megtartva vékonyra kinyújtjuk

schar_kifli_nyujtas.JPG

schar_kifli_nyujtas2.JPG

 

  • olvasztott vajjal vékonyan megkenjük, alaptól a csúcs felé haladva szorosan feltekerjük, kicsit meghajlítjuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetve legalább fél órát kelni hagyjuk

schar_kifli_nyers.JPG

  • a sütőt felmelegítjük 200 fokra (alsó felső sütés), előtte az egyik sarokba eltolva bármilyen hőálló tálkában vizet teszünk 
  • a kifliket lekenjük a maradék olvasztott vajjal (ha nem maradt, akkor olajjal is tökéletes), ettől fog szép színt kapni a megsült kifli
  • kb. 20 percig sülnek, kivéve rácson hagyjuk kihűlni

schar_kifli_kesz.JPG

 Ha csak egy adagot készítünk, az jó esetben aznap vagy másnap elfogy, nem érkezik kiszáradni. Meghűlve jó zacskóba tenni.

schar_kifli_retegek.JPG

 

schar_kifli_1.JPG

 

Extra tipp (szintén Viktortól): a formára kinyújtott, vajjal lekent tésztát feltekerés előtt szórjuk meg kevés fokhagyma-granulátummal. Isteni fokhagymás kifliket kapunk.

 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása