Könnyen elkészíthető, gyors, finom és látványra is étvágygerjesztő vajas kiflik gluténmentes lisztkeverékből.
Facebook-csoportokban folyamatosan lesem a bevált recepteket és elég sokat ki is próbálok. Nem mindegyik kerül fel ide a blogba, mert nem mindegyik sikerül úgy, ahogyan én szeretném. Ezért nem éppen a recept a hibás, én is bénázok elég gyakran vagy egyszerűen csak nincs kedvem adni az esztétikára, finom lesz ugyan amit készítek, de nem olyan szép, hogy fotón is megállja a helyét. Ez a kifli viszont minden szempontból nagyon jól sikerült, gyakran fog készülni nálunk, Knoll Viktor alapreceptjét használtam kevéske változtatásokkal, az ő facebook-oldalát mindenféle szuper és kipróbált recepttel ide kattintva találjátok: Viktor Knoll Egyszerű és gyors kaják blog
Hozzávalók:
- 20 dkg Schär Mix B lisztkeverék
- 1 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 2 dl tej
- kb. 2 dkg olvasztott vaj (a kinyújtott tészta lekenéséhez)
- 1-2 kanál rizsliszt nyújtáshoz
Elkészítés:
- a tej egy részét meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk kicsit "megmozdulni"
- a sót belekeverjük a lisztbe és az élesztős tejjel illetve a többi tejjel összedolgozzuk a tésztát, 3-4 percig dagasztjuk
- 10 perc pihentetés után 4 részre osztjuk
- rizsliszttel meghintett táblán minden darabot háromszög formára igazítunk, majd ezt a formát megtartva vékonyra kinyújtjuk
- olvasztott vajjal vékonyan megkenjük, alaptól a csúcs felé haladva szorosan feltekerjük, kicsit meghajlítjuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetve legalább fél órát kelni hagyjuk
- a sütőt felmelegítjük 200 fokra (alsó felső sütés), előtte az egyik sarokba eltolva bármilyen hőálló tálkában vizet teszünk
- a kifliket lekenjük a maradék olvasztott vajjal (ha nem maradt, akkor olajjal is tökéletes), ettől fog szép színt kapni a megsült kifli
- kb. 20 percig sülnek, kivéve rácson hagyjuk kihűlni
Ha csak egy adagot készítünk, az jó esetben aznap vagy másnap elfogy, nem érkezik kiszáradni. Meghűlve jó zacskóba tenni.
Extra tipp (szintén Viktortól): a formára kinyújtott, vajjal lekent tésztát feltekerés előtt szórjuk meg kevés fokhagyma-granulátummal. Isteni fokhagymás kifliket kapunk.
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.