Finom és magvas gluténmentes zsemlék Mimoosa lisztkeverékből
Hozzávalók:
- 250 g Mimoosa egyszerű házi kenyérliszt (cirok, köles, barna riszliszt, tápióka stb összetételű gluténmentes liszt, itt írtam róla részletesen)
- 1 kávéskanál útifűmaghéjliszt
- 30 g friss élesztő (a Budafoki gluténmentes)
- 2 csapott kávéskanál só
- 1 csipet cukor
- 280 g jó langyos víz
- 1 kanál meglazított tojásfehérje (csak lekenni, hogy a magvak ne hulljanak le róla)
- 2 evőkanál magkeverék a tetejére
Elkészítés:
- a langyos vízbe belekeverjük a cukrot, beletördeljük az élesztőt
- a lisztbe belekeverjük az útifűlisztet, a sót, és kanállal összekeverjük az élesztős vízzel, majd amikor összeállt, kézzel jól összegyúrjuk ( ez a massza nem fog ragadni sem a kezünkhöz, se a tálhoz, öröm vele dolgozni kézi mixer nélkül is)
- a tésztát azonnal, pihentetés nélkül 4 részre osztjuk és zsemléket gombócolunk belőlük
- tálban hagyva letakarva hagyjuk kelni 40-70 percet (ez attól függ, mennyire meleg a helyiség), ha kicsi a tál, tegyük át tepsibe, hogy tudjanak terjeszkedni
- amikor megkeltek, tetejüket megkenjük tojásfehérjével
- egy tányérba beleszórjuk a magvakat, és belemártjuk a zsemlék tetejét (mivel az egészet vastagon felszedi, mindig csak annyi mag legyen a tányérban, amennyit szeretnénk az adott zsemle tetején is látni)
- 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készülnek el a zsemlék
- sütőrácsra szedjük át a tepsiből és csak teljesen kihűlve vágjuk fel