Katarzis

Magvas zsemle Mimoosa gluténmentes lisztkeverékből

2025. július 08. - Katarzis blog szerző

Finom és magvas gluténmentes zsemlék Mimoosa lisztkeverékből

mimoosazsemle4.jpg

 

Hozzávalók:

  • 250 g Mimoosa egyszerű házi kenyérliszt (cirok, köles, barna riszliszt, tápióka stb összetételű gluténmentes liszt, itt írtam róla részletesen)
  • 1 kávéskanál útifűmaghéjliszt
  • 30 g friss élesztő (a Budafoki gluténmentes)
  • 2 csapott kávéskanál só
  • 1 csipet cukor
  • 280 g jó langyos víz
  • 1 kanál meglazított tojásfehérje (csak lekenni, hogy a magvak ne hulljanak le róla)
  • 2 evőkanál magkeverék a tetejére

 

Elkészítés:

  • a langyos vízbe belekeverjük a cukrot, beletördeljük az élesztőt
  • a lisztbe belekeverjük az útifűlisztet, a sót, és kanállal összekeverjük az élesztős vízzel, majd amikor összeállt, kézzel jól összegyúrjuk ( ez a massza nem fog ragadni sem a kezünkhöz, se a tálhoz, öröm vele dolgozni kézi mixer nélkül is)
  • a tésztát azonnal, pihentetés nélkül 4 részre osztjuk és zsemléket gombócolunk belőlük

mimoosazsemle1.jpg

  • tálban hagyva letakarva hagyjuk kelni 40-70 percet (ez attól függ, mennyire meleg a helyiség), ha kicsi a tál, tegyük át tepsibe, hogy tudjanak terjeszkedni

mimoosazsemle2.jpg

  • amikor megkeltek, tetejüket megkenjük tojásfehérjével 
  • egy tányérba beleszórjuk a magvakat, és belemártjuk a zsemlék tetejét (mivel az egészet vastagon felszedi, mindig csak annyi mag legyen a tányérban, amennyit szeretnénk az adott zsemle tetején is látni)
  • 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készülnek el a zsemlék
  • sütőrácsra szedjük át a tepsiből és csak teljesen kihűlve vágjuk fel

mimoosazsemle3.jpg

mimoosazsemle4.jpg

mimoosa16.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása