Katarzis

Mimoosa lisztkeveréket teszteltem

2024. október 15. - Katarzis blog szerző

Nagy örömömre szolgál, hogy nemrég tesztelhettem a Mimoosa Egyszerű Házi Kenyérlisztet és a hozzá ajánlott Egyszerű Kenyérkovászt. Összetételében egészséges lisztkeverék, dolgozni vele könnyű, a végeredmény pedig finom és napokig élvezhető.

mimoosa_teszt.jpg

A Mimoosa egy nemrég megjelent gluténmentes termékcsalád, amely elsősorban az összetevői miatt lett érdekes számomra. Mi korábban csak keményítő-alapú lisztekből készítettük el a gluténmentes ételeinket, mert egy dolog volt igazán fontos: legyen olyan finom, puha és fehér mintha búzalisztből lenne. Így, 2 évvel a diagnózis után, sok-sok próbasütéssel a hátam mögött talán kijelenthetem, lehet ám ezekből nagyon finom gluténmentes tésztákat készíteni, frissen talán "meg sem lehet mondani", hogy ez nem is hagyományos, viszont pár óra elteltével már a legtöbb pékáru elárulja magát, széthull, morzsálódik, még az íze is "poros". 

Mégsem a másnapi élvezhetetlen állapot miatt kezdtem el nézelődni másfajta gluténmentes lisztek irányába, hanem mert az egészség megtartása legalább olyan fontos, mint az, hogy az étkezés ne csak egy "muszáj" dolog legyen, hanem örömet is adjon. A keményítő nem annyira a barátunk, nem méreg, de hosszú távú mértéktelen fogyasztása csinálhat károkat. Egyelőre még csak a neten kutakodtam, melyek azok a lisztek, amelyeknek az összetétel-listáján nem a kukorica és nem a keményítő szerepel első helyen, amikor szembe jött velem a Mimoosa terméktesztelési lehetősége. Jelentkeztem. Elfogadták.1 kg liszt és egy kis tasak kenyérkovász lett az enyém (ez 4 adag, 4×250 g liszthez elég), kezdődhetett a sütés. 

A tesztelés számomra azt jelenti, hogy először is (mindenfajta magam feje után menős kísérletezgetés előtt) a gyártó receptje szerint és minden ajánlását betartva készítsem el a tesztelni kívánt dolgot. Ezért az első próba a kovászos kenyér volt, pontosan recept szerint, 24 órás kelesztéssel, erről a bejegyzést ide kattintva találod. 

mimoosa13.jpg

Készült aztán még egy kenyér, 12 órás kelesztéssel (ez is a liszthez küldött kovásszal) és készült végül 4 db zsemle, de ez már élesztővel, mert gyakran olyan gyorsan kell valami, hogy nincs idő fél napot várni rá. A liszt szuperül működött kovásszal és élesztővel is. Pár perc volt az összeállítása, kézzel gyúrtam, de egyáltalán nem ragadt, megadott időre megsült, kihűlve vágtam meg, nem lett benne szalonnás csík, sem lyuk és nem volt egyes gluténmentes kenyerekre jellemző furi szaga. Ízre szerettük, a barnaság a kenyér esetében már megszokott (a Schär rusztikus kenyere nálunk az egyetlen fogyasztott kenyér hónapok óta). A köles kissé keserű utóíze elkerülhetetlen, de csak az első kóstolásoknál feltűnő és szerintem evés közben nem is érződik, csak ha hosszadalmasan ízlelgetjük, feleslegesen sokáig a szánkban forgatva a falatokat.

 

És hogy miért különleges ennek a lisztnek összetétele? Mert csupa olyan gabona van benne, ami gluténmentes körökben az egészségesebbnek számít. Egész pontosan: cirokliszt, tápióka keményítő, kölesliszt, barna rizsliszt, aranylenmagliszt, útifűmaghéjliszt. Mindezek 9,5 g rostot és 8 g fehérjét eredményeznek 100 g termékben. Nincs benne viszont semmilyen adalékanyag, ezeket én igazából nem tartom ördögtől valónak, de ha nincs rájuk szükség, akkor miért is fogyasztanánk? Ha pedig az ajánlott módon, kovásszal készítjük el a kenyeret, mindazokat a pozitív hatásokat is magunkénak tudhatjuk, amiért a hagyományos kovászos kenyeret illetve a fermentált élelmiszereket is preferálják a hozzáértők. 

 

A Mimoosa Egyszerű Kenyérkovásza tulajdonképpen az élesztő helyettesítője (illetve fordítva, hiszen az emberiség történelmében először volt a kovász, azután az élesztő) a következő összetétellel rendelkezik: tejsavbaktériumok, válogatott élesztőgomba törzsek, inulin (növényi rost), a baktériumok hordozó anyagai: maltodextrin, szacharóz, laktóz. Tartalmaz tehát allergén anyagot (ki is van emelve), ha valaki erre érzékeny, kovász helyett élesztővel is készíthet a lisztből finomságokat, ugyanúgy, ahogyan én a zsemléket. Ennek a receptjét is közzéteszem hamarosan.

mimoosazsemle4.jpg

A kovászról még fontos tudni, hogy fagyasztóban van a legjobb helyen, erősen ajánlott hogy csupán a postázás idején (de legfeljebb 10 napig) legyen szobahőmérsékleten  illetve felbontás után mindenképp tegyük vissza a fagyasztóba. Csak száraz kiskanállal nyúljunk bele. 

Köszönöm a tesztelés lehetőségét, az elküldött termékeket, öröm volt készíteni és élvezet volt elfogyasztani.

mimoosa_teszt.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása