Katarzis

Juhtúrós, fokhagymás sztrapacska

2025. február 09. - Katarzis blog szerző

Egy vízforralásnyi idő alatt elkészíthető ízletes egytálétel. Nem annyira intenzíven juhtúrós (pedig extra túrós), annál inkább fokhagymás és valószínű, hogy a hagyományos sztrapacskától is valamelyest eltér a tészta hozzávalóinak aránya és az elkészítése, viszont ízlésünknek pont így megfelelő, egyszer megkóstoltuk, mostmár mindig így kell.  Hagyományos, búzalisztes recept!

sztrapacska_brynzas.jpg

 

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg nyers burgonya (hámozva mérve)
  • 25 dkg liszt
  • 1 egész tojás (volt már hogy kimaradt, úgy is jó volt)
  • 1 púpos kávéskanál só
  • 4 cikk fokhagyma
  • 25 dkg juhtúró (brynza, brindza, bryndza)
  • 20 dkg tehéntúró
  • 1,5 dl tejföl
  • 15-20 dkg füstölt szalonna (húsosabbat és zsírosabbat is vágok hozzá)

 

Elkészítés:

  • 3 liter vizet és egy evőkanál sót főni teszünk és ha elég ügyesek vagyunk, mire felforr mindent elő is készítünk (merthogy így kell, se a lereszelt krumplit, se az összeállított tésztát nem szabad pihentetni)
  • egy tálban összekeverjük a kétféle túrót, a tejfölt és a fokhagyma felét is belenyomjuk
  • a szalonnákat felkockázzuk, lassú tűzön megpirítjuk
  • a hámozott krumplit lereszeljük: legideálisabb lenne a reszelőnk pépesítő oldalával az egészet, de mivel ez nem könnyű mutatvány és meg is sérülhetünk, én csak a krumplik felét szoktam ezen "átpasszírozni" (amíg van fogásuk), amikor már az ujjaim veszélyben vannak, a kisebb lyukú reszelőn engedem át őket körkörös mozdulatokkal reszelve, így nem hosszúkás krumpli-reszeléket kapunk, hanem egészen finom kis darabkákat és az ujjamat sem trancsíroztam szét

 

reszelo.jpg

A reszelő passzírozó része felül, a kis lyukú reszelő oldalt, ezen a két oldalon "ügyeskedem".

 

  • a lereszelt krumplihoz hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót és belenyomjuk a fokhagyma másik felét, néhány mozdulattal összekeverjük az egészet
  • ekkorra valószínűleg a szalonna is megsült (azt oldalra tesszük), a víz is forr, lehet a tésztát beleszaggatni a lobogó vízbe (nokedliszaggatóval szoktam)
  • forrástól számított 8-10 percig főni hagyjuk a galuskát, ezután leszűrjük, kicsit öblítjük és azonnal össze is keverjük a túrókkal és a szalonna zsírjával; én a szalonna egy részét is belekeverem, másik fele marad a tetejére tálaláskor

sztrapacska_brynzas.jpg

Változat lehet: összekeverés után tepsiben átpirítani, de ezt eddig még nem volt kedvünk kivárni. :D

Ez a kép pedig egy kissé kihűlt sztrapacskáról készült, melegen szinte folyékony az egész massza, úgy sem, így sem túl látványos, de van amikor nem is ez a lényeg. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása