Krémes, tejes fagylalt jégdarabok nélkül, melynek az elkészítéséhez fagylaltgép sem szükséges.
Receptes oldalamon található az egyszerű granitáktól kezdve a főzős fagyiig többféle jeges édesség, ezeket még a blogolás kezdetén osztottam meg az olvasókkal, de nem tartottam értelmesnek ezt a "készítsünk otthon fagyit!" annyira erőltetni, hiszen mindenféle jégkrémet kapni már és ha mi vesszük az alapanyagokat és próbálkozunk otthon, akkor sem lesz se olcsóbb, se finomabb, főleg ha fagylaltgéppel sem rendelkezünk.
Amiért idén nyáron mégis ismét kutakodtam a témában, az a lányom gluténérzékenysége. A legtöbb jégkrém ugyan nem tartalmaz gluténos alapanyagot, viszont keresztszennyezés lehetősége a dobozos fagylaltok 90 %-ánál fennáll, a gyártók ezt a "nyomokbanos" infóknál fel is tüntetik. A tölcséres fagylaltok már csak a tölcsér miatt is alapvetően búzalisztesek, tehát ezek azonnal kiesnek, azokon a helyeken, ahol mégis kapható gluténmentes tölcsér illetve lehet a fagylaltot pohárba is kérni, szintén a keresztszennyeződés miatt nem mernek a lisztérzékenyek kockáztatni. (A tölcsérekről a morzsa belehull a fagylaltba vagy éppen az adagolókanál szennyezi be az egész tartály fagylaltot akkor is, ha az eredetileg teljesen gluténmentes.)
Szerencsére még így is van bőven választék, a teljesség igénye nélkül sorolnék néhányat a jelen pillanatban (2024. 07. 26) lisztérzékenyeknek is biztonsággal fogyasztható jégkrémekből:
- jelölten gluténmentes a Choco Gol, ez egy "focilabdás" vaníliás és csokis jégkrém (Pennyben és Auchanban kapható)
- találunk poharas jégkrémet az Aldiban (olyat is, ami egyben cukor és laktózmentes is: Grandessa-ENJOY FREE több ízben)
- a Family Frostnál is van bőven választék (ezt az utcai vásárlás előtt már a weboldalunkon kipuskázhatjuk, nálam a szűrőjük nem mindig működött, hiába állítottam be, hogy csak a gluténmentes termékeket mutassa, viszont részletes leírás van minden egyes jégkrémhez, ott érdemes keresgélni, kocsijukon sem mindig naprakész a táblázat)
- a Lidl-ben gluténmentes tölcséres jégkrémre is akadhatunk időnként (Gelatelli Free From)
- a Kinder Chocolate jégkrémje az összetevők alapján lehet jó
- ide kattintva az Algida sorolja fel a gluténmentes jeges édességeit, hozzájuk tartoznak a Magnumok, a Calippo, Twister, a Pöttyös pálcikás jégkrém, de még Cornettot is találunk gluténmentesben
Ha mégis otthon akarunk nagyon finom, krémes, boltihoz hasonló jégkrémet készíteni, a következő recept nem fog csalódást okozni. Az ízesítésen kívül 3 hozzávalót igényel, amiből 2-t érdemes már hamarabb eggyé főzni, ez pedig a cukor és a tej. A cukrozott sűrített tej nem mindenhol kapható, én ebből előre megfőzök 2-3 adagot, 1-2 hétig hűtőben eláll és így mindig van kéznél, ha szükség lenne rá. Ennek a hozzávalónak köszönhető, hogy a jégkrém nem fagy kőkeménnyé és nem lesznek benne jégdarabok. Amiben viszont különbözik a mostani bolti fagylaltoktól az az, hogy hamar olvad, hiszen nincsenek benne stabilizátorok, állományjavítók. Aki elkészíti, biztos lehet benne, hogy egy adalékanyag-mentes, gluténmentes fagylaltot fogyaszthat, egyetlen hátránya csupán, hogy cukor és kalóriabomba (épp ahogyan a legtöbb bolti fagyi is).
A recept egy alap vanília-jégrém, kedvünkre ízesíthetjük. A sűrített tej receptjét ide kattintva találod, én fagylalthoz az 1 liter tejhez 30 dkg cukor-változatot készítem, és még ezt is kicsit túl édesnek gondolom, viszont ha savanykás gyümölcsökkel vagy citrommal ízesítjük, akkor kell is ennyi.
Hozzávalók:
- 4 dl habtejszín (cukrozatlan)
- 3,5 dl sűrített tej (ha boltit veszünk, akkor is az édes, nem is tudom, létezik-e egyáltalán cukormentes változat)
- 2 evőkanál vanília-aroma
- ha gyümölcsöset szeretnénk: +egy marék bogyós gyümölcs, én málnával próbáltam
- ha citromosat szeretnénk: +egy citrom leve esetleg ha kezeletlen a héja, azt is belereszelhetjük
- ha rumos-diósat szeretnénk: + 4 evőkanál darált dió, 1 evőkanál rumaroma, ha zöld fagyit akarunk, akkor pár csepp zöld dió aroma is
Elkészítés:
- a hozzávalókat felhasználásig tartsuk hűtőben
- a habtejszínt verjük kemény habbá, adagoljuk hozzá a sűrített tejet és az aromát, habosítsuk tovább, keverjük egyneművé majd forgassuk bele a kiválasztott ízesítőt (gyümölcsöt vágjuk vagy törjük össze, hogy leve is legyen kicsit)
- öntsük dobozva vagy formába és tegyük pár órára fagyasztóba
Mivel a mi fagyasztónk hidegebb, mint az a közeg, ahonnan a fagylaltozóban adagolják, átfagyva nem biztos, hogy azonnal boldogulunk a fagylaltos kanállal, érdemesebb pár perccel hamarabb kivenni. Mivel olvadékonyabb, mint a bolti jégkrémek, porcelán- vagy üvegtálkából jobb benyalakodni, de persze vásárolhatunk hozzá ostyás tölcsért is, hogy otthon is meglegyen a klasszikus fagyizás élménye. Gluténmentes változatban ezek a tölcsérek nem olcsók (100-200 Ft-ba jön ki darabjuk), viszont ha van ropisütönk, ezt is elkészíthetjük magunknak, ehhez a Schär oldalán találtam receptet, jómagam ezt még nem próbáltam.
A legjobb viszont az egyenkénti jégkrém-forma, tölcséres üvegpohárból öntöm bele a még folyékony fagylaltot, állványába téve fagyasztom, fogyasztás előtt pedig fél percig meleg víz alá tartom, így pillanatok alatt kicsusszan belőle.
Mivel ez a fagylalt elég édes, cukros tejszínhabot, karamell- vagy más édes önteteket nem éppen ideális adni mellé, viszont a vaníliás változatához nagyon finom a kesernyésebb étcsokoládé öntet illetve ha nem kevertük hozzá, akkor bármilyen savanykás gyümölccsel is tálalhatjuk. Ezek a kehelyben tálalt változatoknál lehetnek finom és látványos kiegészítők.
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.