Soha nem jutott még eszembe, hogy magam készítsek sűrített tejet, mindig úgy gondoltam, az biztosan valami bonyolult vagy legalábbis időigényes eljárás. "A tejet légritkított térben ... a harmadára-negyedére besűrítik"-olvastam még régebben és biztos voltam benne, hogy ez nem épp az a légviszony, ami az én konyhámban normál esetben uralkodik.
Ma viszont Raffaello golyókat álmodtam meg, aminek az egyik fontos hozzávalója lett volna, természetesen egyáltalán nem volt idehaza még egy fél tubussal sem.
Mielőtt elrohantam volna valahonnan, valakitől szerezni, rágoogliztam és hát persze!, sűrített tejet házilag nagyon is egyszerű készíteni, légritkított tér nélkül is megvalósítható és most kicsit mérges is vagyok magamra, hogy nem jártam utána hamarabb.
Összesen két dolog szükséges hozzá:
1 l tej
30 dkg cukor
(Most jól meglepődtetek, ugye? :) )
De találtam olyan receptet is, amely még ajánl hozzá kevéske vajat. (Én házi tejből főztem, ezért nem tettem hozzá.)
Elkészítés:
A tejet öntsük egy vastagabb falú és magas edénybe, forraljuk fel a cukorral, és kis lángon főzzük legkevesebb 50 percig. Habozhat, ezért ne hagyjuk magára, legjobb ha 3-5 percenként kevergetjük. Kb. a térfogata felére kell megsűrűsödnie. Tegyük hideg helyre kihűlni, utána mehet a hűtőbe. Forrón nem lesz olyan sűrű, ahogyan elképzeljük, de hidegen elég jól sűrűsödik.
És hogy mibe lehet még felhasználni? Kávéba, sütibe, fagylaltba, krémlikőrökbe, mindenféle nyalánkságba, desszertekbe. :)
Ha nagyon gyorsan van szükségünk sűrített édes tejre, akkor más arányokkal dolgozzunk: 1:1 arányban vegyük a cukrot és a tejet és kb. 15 perc alatt besűríthetjük. Ez extra édes lesz, sok esetben amihez tesszük, ott már nincs is szükség plusz cukorra.
Hamarosan hozom a Raffaello receptjét is, egy tejpor- és főzés nélkül készítendő, ostyás-mascarponés változatot. :) Ahhoz a recepthez én ebből az expressz változatból készülő sűrített tejet tettem.
Zoltan Kiácz 2018.01.28. 13:13:37
Katarzis blog 2018.01.29. 07:33:03