Egy roppant egyszerű, kívülről is megtanulható recept, melyből készülhet egyszerű vaníliás keksz csak úgy elropogtatni, készülhet keksz-alapnak (ebben az esetben nyújtani, formázni sem kell) és lehet belőle akár vendégváró finomság is, hiszen a dekorálására is többféle mód létezik.
Az egy adag, amiből két tepsinyi keksz készül, a legtöbb alapanyagból 10 dkg-ot tartalmaz, ezért könnyű megjegyezni ezt a receptet. Minden esetben az Aldi-ban kapható gluténmentes lisztet használom hozzá, más lisztekkel nem biztos, hogy ez lesz a végeredmény (egy magasabb keményítőtartalom, útifűvel, xantánnal dúsított liszt már más állagúvá teszi).
Ha látványosabbra akarjuk, számtalan módon lehet díszíteni, megszórhatjuk porcukorral, lekvárral összeragaszthatjuk mint a linzert, márthatjuk csokiba, szórhatunk rá pluszban diót, kókuszt, színes szórócukorkákat.
Ha kekszalapnak készül, csak gyúrjuk össze és hanyagul morzsoljuk bele a tepsibe. Sütés közben még szétnyomkodhatjuk, de nem kell okvetlenül mindenhol por-állagúra, például egy sajttorta alapjaként is finomabb, ha itt-ott olyan crunchy-s. Ha valamiért a tojás tiltólistás, akkor egy másik receptet ajánlok kekszalaphoz: Gluténmentes, tojásmentes, édes keksz-morzsa.
Hozzávalók:
- 10 dkg rizsliszt (+1-2 kanálnyi a nyújtáshoz, szaggatáshoz)
- 10 dkg aldi-s univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 10 dkg kukoricakeményítő
- 10 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 egész tojás
- 2 csipet sütőpor
- reszelt citromhéj (elhagyható)
Elkészítés:
- a liszteket összekeverjük, belekeverjük az összes száraz alapanyagot, a cukrokat is, aztán elmorzsoljuk a margarinnal és összegyúrjuk a tojással (ha nehezen állna össze, 1 kanál víz segíthet)
- a tésztát vékonyra kinyújtjuk (kb. 3 mm) és a kívánt formára kiszaggatjuk (nálam azért lett holdacska, mert alig jár maradék tésztával a szaggatása)
- 180 fokos sütőben pár perc alatt megsütjük, éppen csak kapjon egy gyenge pírt a széle (8-10 perc)
- tepsiben hagyjuk kicsit kihűlni, aztán átrakhatjuk rácsra, már nem fog törni
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.