Katarzis

Ropogós-omlós vaníliás keksz gluténmentesen

2025. május 19. - Katarzis blog szerző

Egy roppant egyszerű, kívülről is megtanulható recept, melyből készülhet egyszerű vaníliás keksz csak úgy elropogtatni, készülhet keksz-alapnak (ebben az esetben nyújtani, formázni sem kell) és lehet belőle akár vendégváró finomság is, hiszen a dekorálására is többféle mód létezik.

ropogos_omlos_keksz.jpg

Az egy adag, amiből két tepsinyi keksz készül, a legtöbb alapanyagból 10 dkg-ot tartalmaz, ezért könnyű megjegyezni ezt a receptet. Minden esetben az Aldi-ban kapható gluténmentes lisztet használom hozzá, más lisztekkel nem biztos, hogy ez lesz a végeredmény (egy magasabb keményítőtartalom, útifűvel, xantánnal dúsított liszt már más állagúvá teszi).

Ha látványosabbra akarjuk, számtalan módon lehet díszíteni, megszórhatjuk porcukorral, lekvárral összeragaszthatjuk mint a linzert, márthatjuk csokiba, szórhatunk rá pluszban diót, kókuszt, színes szórócukorkákat.

Ha kekszalapnak készül, csak gyúrjuk össze és hanyagul morzsoljuk bele a tepsibe. Sütés közben még szétnyomkodhatjuk, de nem kell okvetlenül mindenhol por-állagúra, például egy sajttorta alapjaként is finomabb, ha itt-ott olyan crunchy-s. Ha valamiért a tojás tiltólistás, akkor egy másik receptet ajánlok kekszalaphoz: Gluténmentes, tojásmentes, édes keksz-morzsa.

 

Hozzávalók:

  • 10 dkg rizsliszt (+1-2 kanálnyi a nyújtáshoz, szaggatáshoz)
  • 10 dkg aldi-s univerzális gluténmentes lisztkeverék 
  • 10 dkg kukoricakeményítő 
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 2 csipet sütőpor
  • reszelt citromhéj (elhagyható)

 

Elkészítés:

  • a liszteket összekeverjük, belekeverjük az összes száraz alapanyagot, a cukrokat is, aztán elmorzsoljuk a margarinnal és összegyúrjuk a tojással (ha nehezen állna össze, 1 kanál víz segíthet)
  • a tésztát vékonyra kinyújtjuk (kb. 3 mm) és a kívánt formára kiszaggatjuk (nálam azért lett holdacska, mert alig jár maradék tésztával a szaggatása)
  • 180 fokos sütőben pár perc alatt megsütjük, éppen csak kapjon egy gyenge pírt a széle (8-10 perc)
  • tepsiben hagyjuk kicsit kihűlni, aztán átrakhatjuk rácsra, már nem fog törni

ropogos_omlos_keksz.jpg

 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása