Katarzis

Gluténmentes, tojásmentes, édes keksz-morzsa

2024. június 22. - Katarzis blog szerző

Gluténmentes lisztekből, tojás nélkül készült édes darált keksz-alap, ami már eleve morzsaként sül, ezért nem szükséges sem nyújtással, sem szaggatással, sem darálással foglalkoznunk. 

edes_morzsa.jpeg

Ez a recept annak köszönheti a megszületését, hogy kekszet kellett sütnöm és nem volt itthon tojás. Itt (és több más, kevésbé kényes gluténmentes tésztánál is) azért használok többféle lisztet, mert a rizsliszt és a keményítők a legolcsóbbak (gyerekeknek a keményítő közgyógyra is felíratható cöliákia esetén), a lisztkeverékben megvannak azok az adalékok, melyek sok esetben jobb minőséget adnak a végeredménynek, a zabliszt pedig konkrétan a tojás hiánya miatt került bele (valahol azt olvastam, hogy fasírtnál például zabpehellyel lehet pótolni a tojást) illetve a táplálkozástani értékessége sem elhanyagolható. 

 

Hozzávalók:

  • 10 dkg rizsliszt
  • 10 dkg univerzális gluténmentes lisztkeverék, pl. Aldi-s, Spar-os
  • 1 evőkanál zabliszt
  • 10 dkg keményítő (1 evőkanál kukoricakeményítő + 2 evőkanál burgonyakeményítő)
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csapott teáskanál útifűmaghéj (elhagyható, de növeli a tészta rost-tartalmát)
  • 2 csipet sütőpor

 

Elkészítés:

  • a liszteket összekeverjük, belekeverjük az összes száraz alapanyagot, a cukrokat is, aztán elmorzsoljuk a margarinnal
  • egyáltalán ne törekedjünk arra, hogy összeálljon, ugyanis épp elegendő, ha a morzsát szórjuk a tepsibe, hiszen egyébként is darált keksz készülne belőle
  • 180 fokon kb. 17 percig sütjük
  • a végefelé egy pillanatra kiveszem a tepsit és szétnyomkodom a nagyobbra sikerült morzsalékot
  • ha sütés után is látunk ilyen darabokat még melegen rányomva szétporlik, így nagyon finom kekszmorzsalékot kaphatunk

edes_morzsa.jpeg

 

Ebből a mennyiségből kb. fél kg kekszmorzsa lesz. És hogy mire használható?

Lehet alapnak joghurttortához, sajttortához, kókuszgolyóhoz. Szokták vele beszórni krémes torták oldalát vagy  meghinthetjük vele a túrógombócokat. Ezeknek a recepteknek egy része hagyományos, gluténos változatban már megvan a blogban, gluténmentesen is folyamatosan megosztásra kerülnek. 

 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása