Gluténmentes lisztekből, tojás nélkül készült édes darált keksz-alap, ami már eleve morzsaként sül, ezért nem szükséges sem nyújtással, sem szaggatással, sem darálással foglalkoznunk.
Ez a recept annak köszönheti a megszületését, hogy kekszet kellett sütnöm és nem volt itthon tojás. Itt (és több más, kevésbé kényes gluténmentes tésztánál is) azért használok többféle lisztet, mert a rizsliszt és a keményítők a legolcsóbbak (gyerekeknek a keményítő közgyógyra is felíratható cöliákia esetén), a lisztkeverékben megvannak azok az adalékok, melyek sok esetben jobb minőséget adnak a végeredménynek, a zabliszt pedig konkrétan a tojás hiánya miatt került bele (valahol azt olvastam, hogy fasírtnál például zabpehellyel lehet pótolni a tojást) illetve a táplálkozástani értékessége sem elhanyagolható.
Hozzávalók:
- 10 dkg rizsliszt
- 10 dkg univerzális gluténmentes lisztkeverék, pl. Aldi-s, Spar-os
- 1 evőkanál zabliszt
- 10 dkg keményítő (1 evőkanál kukoricakeményítő + 2 evőkanál burgonyakeményítő)
- 15 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csapott teáskanál útifűmaghéj (elhagyható, de növeli a tészta rost-tartalmát)
- 2 csipet sütőpor
Elkészítés:
- a liszteket összekeverjük, belekeverjük az összes száraz alapanyagot, a cukrokat is, aztán elmorzsoljuk a margarinnal
- egyáltalán ne törekedjünk arra, hogy összeálljon, ugyanis épp elegendő, ha a morzsát szórjuk a tepsibe, hiszen egyébként is darált keksz készülne belőle
- 180 fokon kb. 17 percig sütjük
- a végefelé egy pillanatra kiveszem a tepsit és szétnyomkodom a nagyobbra sikerült morzsalékot
- ha sütés után is látunk ilyen darabokat még melegen rányomva szétporlik, így nagyon finom kekszmorzsalékot kaphatunk
Ebből a mennyiségből kb. fél kg kekszmorzsa lesz. És hogy mire használható?
Lehet alapnak joghurttortához, sajttortához, kókuszgolyóhoz. Szokták vele beszórni krémes torták oldalát vagy meghinthetjük vele a túrógombócokat. Ezeknek a recepteknek egy része hagyományos, gluténos változatban már megvan a blogban, gluténmentesen is folyamatosan megosztásra kerülnek.
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.