Katarzis

Fanta szelet gluténmentes piskótával

2025. március 25. - Katarzis blog szerző

Mint oly sok süteménynél, ha gluténmentesíteni akarjuk, a Fanta szeletnél is elegendő a piskótában a búzalisztet rizslisztre cserélni. Néhány picinyke plusz hozzávalóval viszont egy jóval finomabb, tovább friss tészta-alapot kapunk.

fanta_szelet1.jpg

Ha a piskótánál a hagyományos búzalisztet rizslisztre cseréljük, máris gluténmentesítettük ezt a klasszikus tortaalapot és észre sem lehet venni a különbséget. Sokan még akkor is rizsliszttel készítik  a piskótát, ha nem a gluténmentesség a cél, egyszerűen csak finom végeredményt szeretnének. Amire azért figyelnünk kell ilyenkor, az a sütési idő és a hőfok, ugyanis magas hőmérsékleten ez is gyorsan megsül, viszont ha a rizslisztnek nem adunk elég időt, az recseghet a fogunk alatt. 

A következő gluténmentes piskóta recept egy kissé megbonyolított változat. A szokásos tojás-cukor-egyféle liszt trión kívül tartalmaz még néhány csekély adalékot. Ha lehetőségetek van rá, adjatok egy esélyt ennek a receptnek is, én szeretem ezt készíteni, főleg ha fontos, hogy a süti 2-3 nap elteltével is ugyanolyan finom és élvezhető legyen...gluténmentesen is. 

Ha barna piskótával  szeretnénk, csaljunk el a lisztekből összesen 1 evőkanálnyit és tegyünk helyette 2 evőkanál kakaóport. 

 

Hozzávalók:

(25×35 cm-es tepsihez)

Piskótához:

  • 6 tojás
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 8 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál rizsliszt
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csapott kávéskanál xantán

Túrókrémhez:

  • 0,5 kg tehéntúró
  • 10 dkg vaj
  • fél tasak vaníliapuding
  • 1,5 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 1 tasak Zselatin fix
  • 1 citrom reszelt héja (elhagyható)

Zselés réteghez:

  • másfél tasak vaníliapuding
  • 5 evőkanál cukor
  • 5,25 dl szénsavas üdítő (általában narancsos Fantát vagy mandarinos Mirindát használunk)

 

Elkészítés:

  • a tortalaphoz egy külön edényben összekeverjük a száraz hozzávalókat (lisztek, szódabikarbóna, xantán)
  • a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a sárgáját fehéredésig kavarjuk a cukorral, közben az olajat és a citromlevet is hozzáadjuk
  • a kikevert tojássárgájához előbb hozzáadjuk a száraz elegyet, aztán lazán beleforgatjuk a tojáshabot
  • sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 150 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük, aztán kihűtjük
  • a krémhez az egyik puding felét 1,5 dl tejben 20 dkg cukorral megfőzzük, gyakran kevergetve hagyjuk kihűlni (a sok cukor miatt egészen híg lesz kihűlés után is, nem a hagyományos puding-állag)
  • a vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a pudingot, az áttört túrót (ha nem elég édes, itt tehetünk még hozzá porcukrot), legvégül a zselatinfixet is beledolgozzuk
  • a zselés réteghez a másfél tasak pudingot 15 dkg cukorral megfőzzük a szénsavas üdítőben, gyakran megkeverve hűtsük egészen langyosra
  • a tortalapra egyenletesen kenjük rá a túrókrémet, aztán a zselés réteget
  • hűtőben hagyjuk megszilárdulni mielőtt felszeletelnénk

fanta_szelet1.jpg

 

A búzalisztből készült Fanta szelet receptjét kakaós piskótával ide kattintva találod: Fanta szelet, egy igazán üdítő sütemény 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása