Mint oly sok süteménynél, ha gluténmentesíteni akarjuk, a Fanta szeletnél is elegendő a piskótában a búzalisztet rizslisztre cserélni. Néhány picinyke plusz hozzávalóval viszont egy jóval finomabb, tovább friss tészta-alapot kapunk.
Ha a piskótánál a hagyományos búzalisztet rizslisztre cseréljük, máris gluténmentesítettük ezt a klasszikus tortaalapot és észre sem lehet venni a különbséget. Sokan még akkor is rizsliszttel készítik a piskótát, ha nem a gluténmentesség a cél, egyszerűen csak finom végeredményt szeretnének. Amire azért figyelnünk kell ilyenkor, az a sütési idő és a hőfok, ugyanis magas hőmérsékleten ez is gyorsan megsül, viszont ha a rizslisztnek nem adunk elég időt, az recseghet a fogunk alatt.
A következő gluténmentes piskóta recept egy kissé megbonyolított változat. A szokásos tojás-cukor-egyféle liszt trión kívül tartalmaz még néhány csekély adalékot. Ha lehetőségetek van rá, adjatok egy esélyt ennek a receptnek is, én szeretem ezt készíteni, főleg ha fontos, hogy a süti 2-3 nap elteltével is ugyanolyan finom és élvezhető legyen...gluténmentesen is.
Ha barna piskótával szeretnénk, csaljunk el a lisztekből összesen 1 evőkanálnyit és tegyünk helyette 2 evőkanál kakaóport.
Hozzávalók:
(25×35 cm-es tepsihez)
Piskótához:
- 6 tojás
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 8 evőkanál cukor
- 5 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál kukoricaliszt
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csapott kávéskanál xantán
Túrókrémhez:
- 0,5 kg tehéntúró
- 10 dkg vaj
- fél tasak vaníliapuding
- 1,5 dl tej
- 20 dkg cukor
- 1 tasak Zselatin fix
- 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
Zselés réteghez:
- másfél tasak vaníliapuding
- 5 evőkanál cukor
- 5,25 dl szénsavas üdítő (általában narancsos Fantát vagy mandarinos Mirindát használunk)
Elkészítés:
- a tortalaphoz egy külön edényben összekeverjük a száraz hozzávalókat (lisztek, szódabikarbóna, xantán)
- a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a sárgáját fehéredésig kavarjuk a cukorral, közben az olajat és a citromlevet is hozzáadjuk
- a kikevert tojássárgájához előbb hozzáadjuk a száraz elegyet, aztán lazán beleforgatjuk a tojáshabot
- sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 150 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük, aztán kihűtjük
- a krémhez az egyik puding felét 1,5 dl tejben 20 dkg cukorral megfőzzük, gyakran kevergetve hagyjuk kihűlni (a sok cukor miatt egészen híg lesz kihűlés után is, nem a hagyományos puding-állag)
- a vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a pudingot, az áttört túrót (ha nem elég édes, itt tehetünk még hozzá porcukrot), legvégül a zselatinfixet is beledolgozzuk
- a zselés réteghez a másfél tasak pudingot 15 dkg cukorral megfőzzük a szénsavas üdítőben, gyakran megkeverve hűtsük egészen langyosra
- a tortalapra egyenletesen kenjük rá a túrókrémet, aztán a zselés réteget
- hűtőben hagyjuk megszilárdulni mielőtt felszeletelnénk
A búzalisztből készült Fanta szelet receptjét kakaós piskótával ide kattintva találod: Fanta szelet, egy igazán üdítő sütemény
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.