Pizza gluténmentes tésztából, hiszen erről a finomságról sem kell lemondaniuk a lisztérzékenyeknek.
Mivel nálunk nem papírvékonyan szeretik a pizzatésztát, nagyon sok sikertelen gluténmentes pizzát készítettem, mire rájöttem, hogyan legyen a számunkra ideális búzaliszteshez hasonló. A kipróbált receptekkel állandóan elázott a tészta, jól megsülve is "szalonnásnak" mutatkozott és a gyönyörűen megkelt pizzalapok is összeestek, megvékonyodtak. Ezért elővettem a régi jó trükköt, az elősütést, de hogy még biztosabb legyen, a fordítást is, így a már kérgesre sült alsó lapnak esélye sincs, hogy elázzon a feltéttől.
Ha nálatok is a vastag tésztás pizza a nyerő, próbáljátok ki ezzel a módszerrel!
Hozzávalók:
- 250 g gluténmentes kenyérliszt (Schär Mix B vagy Nutri Free Mix Per Pane)
- 2 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 200 g langyos víz
- 2 csipet só (ha nutri-s lisztet használunk, 1 csipet is elég, hiszen az eleve jó sós)
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
- a langyos vízben feloldjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, hagyjuk kicsit felfutni
- a lisztbe belekeverjük a sót, jól kidolgozzuk az élesztős vízzel és az olajjal
- pár perc pihentetés után olajos sütőpapíron, olajos kézzel kilapítjuk és pizza-formára igazítjuk, ez a mennyiség jó egy 25×35 cm-es téglalap-alakra vagy egy 30 cm átmérőjű kerek pizzához
- kb. 1 órát hagyjuk kelni
- közvetlenül sütés előtt villával kicsit megszurkáljuk
- 200 fokos sütőben alsó-felső sütési módban süssük elő 10 percig, ezután vegyük ki és fordítsuk meg a pizzalapot (az alja kerüljön felülre, én ezt úgy oldom meg, hogy ráteszek egy nagy tálcát és tálcát is, tepsit is összefogva együtt megfordítom, aztán a tálcáról visszacsúsztatom a tepsibe, a sütőpapírt itt is aláteszem)
- a megfordított pizzalapot rakjuk meg a szokásos feltétekkel: paradicsomszósz, szalámi, sajt
- tegyük vissza kb. még 15 percre és süssük készre
A pizzafeltét nálunk a következő: 1 kanál Univer pizzaszósz 2 kanál 20%-os tejföllel kikeverve, erre megy a sonka vagy a szalámi, konzervkukorica, reszelt sajt és szeletelt mozzarella, díszítéshez 1-2 pici paradicsom-karika, sütés után pedig bazsalikom-levélke. Én imádom rajta a hagymát, ezért az én részemre mindig vágok néhány leheletvékony szeletet a sajtok alá. Férjem nagyon szereti rajta a főtt sárgarépát, de ezt csak akkor teszek rá, ha van éppen megmaradva például húslevesből. Nyers dolgokat, pl. gombát nem teszek rá, mert ennyi idő alatt nem sül meg illetve a nagyon sós felvágottakat, bacont sem, mert túlságosan elsózzák az egészet.
Szalámis
Sonkás
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.