Katarzis

Vastag tésztás gluténmentes pizza

2024. szeptember 04. - Katarzis blog szerző

Pizza gluténmentes tésztából, hiszen erről a finomságról sem kell lemondaniuk a lisztérzékenyeknek.

pizza1.jpg

Mivel nálunk nem papírvékonyan szeretik a pizzatésztát, nagyon sok sikertelen gluténmentes pizzát készítettem, mire rájöttem, hogyan legyen a számunkra ideális búzaliszteshez hasonló. A kipróbált receptekkel állandóan elázott a tészta, jól megsülve is "szalonnásnak" mutatkozott és a gyönyörűen megkelt pizzalapok is összeestek, megvékonyodtak. Ezért elővettem a régi jó trükköt, az elősütést, de hogy még biztosabb legyen, a fordítást is, így a már kérgesre sült alsó lapnak esélye sincs, hogy elázzon a feltéttől.

Ha nálatok is a vastag tésztás pizza a nyerő, próbáljátok ki ezzel a módszerrel!

 

Hozzávalók:

 

  • 250 g gluténmentes kenyérliszt (Schär Mix B vagy Nutri Free Mix Per Pane)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 200 g langyos víz
  • 2 csipet só (ha nutri-s lisztet használunk, 1 csipet is elég, hiszen az eleve jó sós)
  • 1 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

 

  • a langyos vízben feloldjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, hagyjuk kicsit felfutni
  • a lisztbe belekeverjük a sót, jól kidolgozzuk az élesztős vízzel és az olajjal
  • pár perc pihentetés után olajos sütőpapíron, olajos kézzel kilapítjuk és pizza-formára igazítjuk, ez a mennyiség jó egy 25×35 cm-es téglalap-alakra vagy egy 30 cm átmérőjű kerek pizzához
  • kb. 1 órát hagyjuk kelni
  • közvetlenül sütés előtt villával kicsit megszurkáljuk 
  • 200 fokos sütőben alsó-felső sütési módban süssük elő 10 percig, ezután vegyük ki és fordítsuk meg a pizzalapot (az alja kerüljön felülre, én ezt úgy oldom meg, hogy ráteszek egy nagy tálcát és tálcát is, tepsit is összefogva együtt megfordítom, aztán a tálcáról visszacsúsztatom a tepsibe, a sütőpapírt itt is aláteszem)
  • a megfordított pizzalapot rakjuk meg a szokásos feltétekkel: paradicsomszósz, szalámi, sajt
  • tegyük vissza kb. még 15 percre és süssük készre

A pizzafeltét nálunk a következő: 1 kanál Univer pizzaszósz 2 kanál 20%-os tejföllel kikeverve, erre megy a sonka vagy a szalámi, konzervkukorica, reszelt sajt és szeletelt mozzarella, díszítéshez 1-2 pici paradicsom-karika, sütés után pedig bazsalikom-levélke. Én imádom rajta a hagymát, ezért az én részemre mindig vágok néhány leheletvékony szeletet a sajtok alá. Férjem nagyon szereti rajta a főtt sárgarépát, de ezt csak akkor teszek rá, ha van éppen megmaradva például húslevesből. Nyers dolgokat, pl. gombát nem teszek rá, mert ennyi idő alatt nem sül meg illetve a nagyon sós felvágottakat, bacont sem, mert túlságosan elsózzák az egészet.

pizza1.jpg

Szalámis

pizza2.jpg

Sonkás

pizza3.jpg

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása