Katarzis

Túrós-sajtos pogácsa gluténmentesen

2024. augusztus 19. - Katarzis blog szerző

Villámgyorsan elkészíthető omlós túrós pogácsa gluténmentesen. Olyankor szoktam készíteni, ha tudom, hogy aznap nem fog elfogyni, ez ugyanis másnap is puha, élvezhető. 

turos-sajtos_pogacsa_kesz.JPG

Ennek a pogácsának az alapja egy gyúrt, pihentetés nélkül hajtogatott tészta, ami először annyira lágy, hogy szinte kezelhetetlennek gondolnánk, de ahogyan rátesszük a lisztezett táblára szépen engedelmesen engedi nyújtani és hajtogatni magát. Szükséges a táblát lisztezni, mert így is nagyon ragad, viszont (amennyiben szükséges) hűtőbe már csak az utolsó hajtogatás után tegyük, mert megkeményedve törik. A tetejére szórt 5 dkg sajt kevésnek tűnhet, de igazából csak dísznek kerül rá, hiszen a belegyúrt túró önmagában is elegendő sajtos ízt ad neki. A sütőport nem véletlenül hagytam ki, anélkül másnap is puha a pogácsa, ha mégis teszünk bele, az csak fél kávéskanálnyi legyen, igaz, hogy picit megemeli a tésztát, de én csak akkor ajánlom bele, ha biztos, hogy pár óra alatt elfogy a kisütött mennyiség.

Hozzávalók:

(egy nagy tepsinyi adag)

  • 200 g gluténmentes liszt (lehet Schär Mix B liszt, de lehet pl. 100 g Aldi saját márkás+100 g Nutri Free Mix per Pane liszt is)
  • 200 g túró (legjobb a tömbös krémtúró, mert a rögös túró darabkái másnapra eléggé megkeményednek)
  • 200 g margarin
  • 1 púpos kávéskanál só
  • fél tojás vagy 1 evőkanál tejföl a pogácsák tetejét megkenni (tejfölt használva a recept tojásmentes)
  • 5 dkg reszelt sajt a tetejére
  • 2-3 evőkanál rizsliszt (ezt nem kell belegyúrni, nyújtáshoz, szaggatáshoz a formát lisztezni legyen kéznél)

 

Elkészítés:

  • mivel egy egészen lágy tésztát kapunk, készíthetjük gyúrva és keverve is: ha keverve készítjük akkor az összetört túrót keverjük simára a margarinnal és a sóval, majd keverjük bele a sütőporos liszteket, ha pedig gyúrva készítjük, akkor a lisztbe belekeverjük a sót (amennyiben úgy döntöttünk, hogy teszünk bele, akkor a sütőport is), belemorzsoljuk a margarint és összegyúrjuk a túróval
  • lisztezett deszkán vékonyra, téglalap-alakúra kinyújtva hajtogatjuk, előbb balról középig, aztán a jobb oldalt is ráhajtjuk (ekkor már 3 réteg lesz a tészta), aztán az egészet felülről lefelé feltekerjük, ha törne azon a részeken összenyomkodjuk

turos_sajtos_pogacsa_hajtogatas.JPG

  • pihentetés nélkül a tésztatömböt ismét kinyújtjuk és még kétszer megismételjük ugyanezt a hajtogatást, feltekerést
  • a tésztát ezután kinyújtjuk (a képen a 37×25 cm-es vágódeszkámon látható, ettől vékonyabbra ne nyújtsuk), ha nem lágy, akkor rizslisztbe mártogatott szaggatóval azonnal is kiszúrhatjuk a korongokat, ha ellágyult, akkor tegyük a tésztatömböt előtte kicsit hűtőbe 

turos_sajtos_pogacsa1.JPG

  • tepsibe rakjuk (nem lesz nagy terjeszkedés, ezért lehet őket közel is egymáshoz), tetejét tojással vagy tejföllel megkenjük és egy csipet reszelt sajtot teszünk mindegyikre

turos-sajtos_pogacsa2.JPG

  • 180 fokon 20 perc alatt sül készre, sütőrácson hagyjuk kihűlni

turos-sajtos_pogacsa_kesz.JPG

Alaprecept: https://blog.glutenmenteschef.hu/index.php/2022/03/23/turos-pogacsa-glutenmentesen/

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása