Villámgyorsan elkészíthető omlós túrós pogácsa gluténmentesen. Olyankor szoktam készíteni, ha tudom, hogy aznap nem fog elfogyni, ez ugyanis másnap is puha, élvezhető.
Ennek a pogácsának az alapja egy gyúrt, pihentetés nélkül hajtogatott tészta, ami először annyira lágy, hogy szinte kezelhetetlennek gondolnánk, de ahogyan rátesszük a lisztezett táblára szépen engedelmesen engedi nyújtani és hajtogatni magát. Szükséges a táblát lisztezni, mert így is nagyon ragad, viszont (amennyiben szükséges) hűtőbe már csak az utolsó hajtogatás után tegyük, mert megkeményedve törik. A tetejére szórt 5 dkg sajt kevésnek tűnhet, de igazából csak dísznek kerül rá, hiszen a belegyúrt túró önmagában is elegendő sajtos ízt ad neki. A sütőport nem véletlenül hagytam ki, anélkül másnap is puha a pogácsa, ha mégis teszünk bele, az csak fél kávéskanálnyi legyen, igaz, hogy picit megemeli a tésztát, de én csak akkor ajánlom bele, ha biztos, hogy pár óra alatt elfogy a kisütött mennyiség.
Hozzávalók:
(egy nagy tepsinyi adag)
- 200 g gluténmentes liszt (lehet Schär Mix B liszt, de lehet pl. 100 g Aldi saját márkás+100 g Nutri Free Mix per Pane liszt is)
- 200 g túró (legjobb a tömbös krémtúró, mert a rögös túró darabkái másnapra eléggé megkeményednek)
- 200 g margarin
- 1 púpos kávéskanál só
- fél tojás vagy 1 evőkanál tejföl a pogácsák tetejét megkenni (tejfölt használva a recept tojásmentes)
- 5 dkg reszelt sajt a tetejére
- 2-3 evőkanál rizsliszt (ezt nem kell belegyúrni, nyújtáshoz, szaggatáshoz a formát lisztezni legyen kéznél)
Elkészítés:
- mivel egy egészen lágy tésztát kapunk, készíthetjük gyúrva és keverve is: ha keverve készítjük akkor az összetört túrót keverjük simára a margarinnal és a sóval, majd keverjük bele a sütőporos liszteket, ha pedig gyúrva készítjük, akkor a lisztbe belekeverjük a sót (amennyiben úgy döntöttünk, hogy teszünk bele, akkor a sütőport is), belemorzsoljuk a margarint és összegyúrjuk a túróval
- lisztezett deszkán vékonyra, téglalap-alakúra kinyújtva hajtogatjuk, előbb balról középig, aztán a jobb oldalt is ráhajtjuk (ekkor már 3 réteg lesz a tészta), aztán az egészet felülről lefelé feltekerjük, ha törne azon a részeken összenyomkodjuk
- pihentetés nélkül a tésztatömböt ismét kinyújtjuk és még kétszer megismételjük ugyanezt a hajtogatást, feltekerést
- a tésztát ezután kinyújtjuk (a képen a 37×25 cm-es vágódeszkámon látható, ettől vékonyabbra ne nyújtsuk), ha nem lágy, akkor rizslisztbe mártogatott szaggatóval azonnal is kiszúrhatjuk a korongokat, ha ellágyult, akkor tegyük a tésztatömböt előtte kicsit hűtőbe
- tepsibe rakjuk (nem lesz nagy terjeszkedés, ezért lehet őket közel is egymáshoz), tetejét tojással vagy tejföllel megkenjük és egy csipet reszelt sajtot teszünk mindegyikre
- 180 fokon 20 perc alatt sül készre, sütőrácson hagyjuk kihűlni
Alaprecept: https://blog.glutenmenteschef.hu/index.php/2022/03/23/turos-pogacsa-glutenmentesen/
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.