Katarzis

Ropogós sajtos rúd gluténmentesen

2024. június 12. - Katarzis blog szerző

Gyorsan és könnyen elkészíthető sajtos rúd gluténmentes lisztből, tojásmentesen.

duplasajtos_rud7.JPG

Gluténmentes étkezéssel kapcsolatos facebook-csoportokban nagyon népszerű egy sajtos rúd-recept, amelyet egymás között csak mint "hülyesajtos" emlegetnek a csoporttagok. Egyszerűsége miatt nekem is a kedvencem lett, viszont egy kicsit bonyolítottam rajta. A sajt egy részét nem belegyúrom, hanem ez első nyújtás után ráreszelem, feltekerem tekercsnek, ezután nyújtom ki, egyfajta levelességet adva ezzel a tésztának, melyben nincs se élesztő, se sütőpor, se szódabikarbóna, de még csak pihentetni vagy hűteni sem kell, mégis tökéletes. 

Hozzávalók:

(egy nagyobb tepsinyi mennyiség)

  • 200 g Schär Mix B gluténmentes liszt
  • 125 g hideg vaj vagy margarin vagy vegyesen
  • 100 g tejföl
  • 5 g só (1 kávéskanálnyi)
  • 60 g reszelt sajt (gouda vagy trappista)
  • 1-2 evőkanál rizsliszt nyújtáshoz, csíkozáshoz
  • +1 evőkanál tejföl lekenni
  • +60 g reszelt sajt leszórni

Elkészítés:

  • a lisztbe belekeverjük a sót, összemorzsoljuk a vajjal és összegyúrjuk a tejföllel

duplasajtos_rud1.JPG

  • (rizs)lisztezett deszkán kinyújtjuk, 3-4 mm vastagságúra, téglalap-formára, (a táblám mérete 37×25 cm),  leszórjuk a reszelt sajttal és a rövidebb oldalról szorosan feltekerjük mint a piskótatekercset (azért a rövid oldal felől, mert így vastagabb a tekercs, több réteg kerül egymásra, levelesebb lesz)

duplasajtos_rud8.JPG

duplasajtos_rud3.JPG

  • kézzel kicsit meglapogatjuk az ismételt kinyújtás előtt, így nem fog megrepedni oldalt

duplasajtos_rud4.JPG

  • a tekercset ismét kinyújtjuk, de most kevésbé vékonyra, kb. félujjnyi vastagságúra, derelyemetszővel felcsíkozzuk (érdemes a derelyemetszőt időnként belemártani rizslisztbe)

duplasajtos_rud5.JPG

  • a csíkokat együtt kenjük meg tejföllel, szórjuk meg sajttal és ezután egyenként rakjuk át a tepsibe, igazából ez az egyetlen babrás része ennek a receptnek (terjeszkedni oldalra nem igazán fognak, de ha a sajt-reszelékek érintik egymást, kissé összeragadhatnak)

duplasajtos_rud9.JPG

duplasajtos_rud6.JPG

  • 180 fokon kb. 20-25 perc alatt sül készre, (20 perc elteltével már kivehető, viszont ha tovább sütjük, ropogósabb lesz)

duplasajtos_rud7.JPG

6 rudacska már nem fért be a tepsibe, ezért azokat air fryerben sütöttem meg, 12 perc alatt, 180 fokon. Valószínű, hogy soha nem fogok sajtos rudakkal ilyen kis adagokban babrálni, de ettől függetlenül jó tudni, hogy megsüthető abban is. 

A "hülyesajtos" alapreceptjét itt találjátok: https://malenakonyhaja.blogspot.com/2015/11/sajtos-rud.html

 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása