Nagy élmény volt számomra, amikor gyerekként legelőször ettem Fanta szeletet. Persze nem a tésztája, nem is a túrókrém volt különleges, hanem az az érdekes zseléréteg a tetején. (Harmincegynéhány évvel ezelőtt ez nálunk még csodának számított, hogy az egyszerű ember az egyszerű konyhájában ilyet is tud készíteni, főleg hogy csak pudingból és szénsavas üdítőből. :) )
Én az alaprecepten csak egészen keveset variáltam, inkább csak az arányokat igazítottam a tepsimhez és a krémet készítem kicsit lazábbra. Igaz, hogy nálunk általában sárga piskótalapból készül, de most az eredeti kakaós piskótával mutatom be nektek lépésről lépésre.
Hozzávalók:
(20×30 cm-es tepsihez, ha a nagyobban sütöm természetesen mindent másfélszeresen vagy duplán veszek)
Piskótához:
- 4 tojás
- 4 enyhén púpos evőkanál cukor
- fél dl olaj
- 4 evőkanál liszt
- 1 púpos evőkanál kakaó
- fél tasak sütőpor
Túrókrémhez:
- 25 dkg túró
- 1 kanál porcukor
- 12 dkg vaj
- 1 csapott evőkanál liszt
- 3 evőkanál cukor
- 0,6 dl víz
Zselés réteghez:
- 1,5 tasak vaníliapuding
- 5,25 dl szénsavas narancsos üdítőital
- 3 evőkanál cukor
Elkészítés:
- a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, az olajjal, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a felvert habot is és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük a piskótát
- a kanál lisztet simára keverjük a vízzel, hozzáadjuk a cukrot, átszűrjük és sűrű pépet főzünk belőle; kihűlésig gyakran megkevergetjük (készülhet a krém egyszerűen csak túróból, vajból, porcukorból is, a recept végén leírom, hogy pontosan mi ez és milyen célt szolgál)
- a vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk az áttört túrót, aztán a pépet is egyenletesen beledolgozzuk
- a piskótára rákenjük a túrós krémet
- a narancsos réteghez a pudingba belekeverjük a cukrot, pár kanál üdítővel simára keverjük, felöntjük a többivel és folyamatos keverés mellett forrásig, sűrűsödésig főzzük
- gyakori kevergetés mellett kicsit hagyjuk hűlni, épp csak annyit, hogy ne olvassza el az alatta lévő krémet és már simítjuk is a süteményre, így szép sima lesz a teteje
- legalább 1 órát hagyjuk állni szeletelésig
A pépről:
a régi süteményekre gyakran csak vajas krémet tettek, nem lazították se főzött krémmel, se pudinggal, legfeljebb 1 tojással. Önmagában a cukros-vajas krém elég zsíros, ezért szoktam nyers tojás helyett ezzel a péppel kihabosítani az ilyen süteményekhez. Nem saját ötlet, egy cukrásztól tanultam és minden olyan esetben érdemes használni, ha
1. valami miatt nem akarjuk tejjel főzni a főzött krémet (tejérzékenység, romlandóság)
2. nyers tojással kellene lazítani a sima vajas krémet
3. spórolni akarunk a vajjal
4. valaki nem szereti a sütikben a pudingos ízt.
Fanta szelet esetében ez a kis plusz sokkal könnyebbé, lazábbá teszi a túrókrémet és semmit nem ront az értékén. Egy 25 dkg-os vajhoz maximum 1 dl vízből főzött pépet lehet hozzáadni (a kávékrémeket is így készítem, akkor az édes feketekávéban főzöm meg a kanál lisztet.)