Katarzis

Túrógombóc rizsdarával, gluténmentesen

2024. július 10. - Katarzis blog szerző

Így készül az isteni finom és könnyű túrógombóc hagyományos búzadara helyett rizsdarával a glutén- és búzaérzékenyek számára!

turogomboc.jpeg

Mióta felfedeztem a nagy titkot, hogy az összegyúrt gombócnak való masszát főzés előtt pihentetni érdemes, soha nem félek attól, hogy szétfőnek a túrógombócaim. Éppen ezért nem is próbáltam azokat a recepteket, melyekben a megfőtt darába keverik bele a nyers túrót illetve más módon trükköznek a háziasszonyok, hogy nem csak ízre, hanem küllemre is szépek legyenek a golyócskák. (Nem is trükközés ez minden esetben, van aki egyszerűen így szereti vagy így könnyebb neki.)

A megszokás miatt a gluténmentes változatát is az összekeverés-formázás-főzés folyamatában szerettem volna elkészíteni. Búzadarát ugye nem használhatunk, próbáljuk akkor másmilyen darával, a legegyszerűbbnek és legsemlegesebb ízűnek a rizsdara tűnik. A tojás mint "ragasztó" kerül bele, illetve pici liszt (gluténmentes), mert anyósom a grízgaluskához is tett mindig, azt mondta, ettől lesz harapnivaló, én is így szeretem, ha nem hullik azonnal atomjaira a számban, de természetesen ez elhagyható. 

Hozzávalók:

  • 450 g túró
  • 3 egész tojás
  • 6 evőkanál rizsdara (Naturbit, Barbara, Mester család, többféle jelölten gluténmentes rizsdara van forgalomban)
  • 1 csapott evőkanál gluténmentes liszt (én egy keményítős alaplisztet, az Aldi saját márkását tettem hozzá, de működik másfajta uni liszttel vagy akár keményítővel is)
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só
  • főzéshez víz, só
  • tálaláshoz tejföl, porcukor, lekvár

Elkészítés:

  • a túrót, ha nagyon rögös, villával törjük össze
  • adjuk hozzá a többi hozzávalót és tegyük legkevesebb 1 órára hűtőbe
  • forraljuk fel a vizet pici sóval és úgy engedjük bele a vizes kezünkkel megformázott golyókat, hogy a víz ne forrjon nagyon
  • egy fakanál nyelével mozgassuk meg óvatosan a fazék aljára leülő gombócokat
  • továbbra is csak gyengén főjön, forrástól számított 10 percig főzzük
  • közben egy serpenyőben szárazon pirítsunk 1-2 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsát vagy édes keksz-morzsát
  • a vízből kiemelt gombócokat forgassuk meg a morzsában (többet is beleszedek és óvatosan megrázogatom a serpenyőt)
  • porcukorral, tejföllel, lekvárral még melegen tálaljuk

 turogomboc.jpeg

A hagyományos túrógombóc receptjét itt találod:  A sikeres túrógombóc titkai.  Érdemes azt is elolvasni, ha neked is mumus a túrógombóc kifőzése. 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása