Katarzis

Sült sajttorta karamellával vagy gyümölccsel akár gluténmentesen is

2025. május 07. - Katarzis blog szerző

Isteni finom sült sajttorta készült, melyre most karamellás öntetet tettem.  A sajttortánál egyedül a keksz-alap ami eldönti, hogy ez a desszert hagyományos lesz vagy gluténmentes, nálam mindig gluténmentesen készül, de ez soha senkinek nem tűnt még fel.

sajttorta5.jpg

Hozzávalók: 

24 cm-es tortaformához

 

Kekszalaphoz:

 

  • 200 g (gluténmentes) darált keksz
  • 90 g lágy vaj
  • 1 evőkanál vanília-aroma
  • fél citrom reszelt héja

 

Sült sajtkrémhez:

  • 30 dkg tömlős krémsajt (natúr vagy tejszín-ízű, 3 db a kisebb, 90 vagy 100 g-osból)
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 nagy evőkanál tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál vanília-aroma
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 3 egész tojás
  • 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő

 

Karamellöntethez:

  • 15 dkg cukor
  • 1 kanál víz
  • 0,9 dl tejszín
  • 30 g vaj

 

Elkészítés:

  • a tortaformát kibéleljük a sütőpapírral (ha a képen látható módon csináljuk, egy pite-szerű hullámos peremet kapunk a sütés végére, ami egyrészt látványos, másrészt azért is jó, mert nem engedi lefolyni a tetejére rakott feltétet)

sajttorta_1jpg.jpg

  • a kekszet összemorzsoljuk a vajjal, aromával, citromhéjjal, a formába szórjuk és nagyon jól lenyomkodjuk
  • a sajtrémeket, tejfölt, mascarponét összekeverjük a cukorral, ízesítőkkel, egyenként beledolgozzuk a tojást (nem kell habosítani) és legvégül a keményítőt is beleszitáljuk, simára keverjük
  • a sajtkrémet a kekszes alapra öntjük, 170 fokon sütjük 30 percet, majd a sütő aljába kis edénykébe vizet teszünk, a hőfokot levesszük 150 fokra és tovább sütjük még 20-25 percig (ha nagyon barnulna a teteje, fóliával takarjuk le)

sajtorta2.jpg

  • a formában hagyjuk kihűlni, majd vegyük le a karimát, az alját széles késsel válasszuk le a sütőpapírról és csúsztassuk át egy lapos, egyenes aljú tányérra
  • a cukorhoz adjuk hozzá a vizet, karamellizáljuk, vegyük le egy kicsit a tűzről, óvatosan öntsük fel a tejszínnel, tegyük vissza a tűzre és a forrásban lévő tejszínben hagyjuk az egészet visszaolvadni, legvégül keverjük bele a vajat is, amikor egynemű, már kikapcsolhatjuk, hűtsük egészen langyosra, ezután egyengessük el a kihűlt sajttortán
  • pár órát hagyjuk a hűtőben az elkészített tortát
  • szépen szeletelni meleg késsel lehet: a kést tartsuk forró víz alá, gyorsan töröljük meg, és ne egyszerre vágjuk le a szeletet, hanem adjunk neki 1-2 másodpercet, hogy átolvassza a ragadós karamellkrémet, utána a sajtos rétegben már gond nélkül csúszik a kés

sajttorta3.jpg

sajttorta5.jpg

 

Ezt a sajttortát is készíthetjük karamella helyett gyümölcs-feltéttel, ehhez a hozzávalók:

  • 30 dkg gyümölcs, pl. eper, málna, vegyes erdei gyümölcskeverék (lehetnek frissek vagy fagyasztottak)
  • 3-4 evőkanál cukorral (édes gyümölcshöz kevesebbet, savanykáshoz többet is tehetünk)
  • 0,5-1 dl víz (friss gyümölcshöz a többet, fagyasztotthoz a kevesebbet tegyük)
  • 1 tasak Haas vagy Dr. Oetker tortazselé

A gyümölcs-zseléhez a gyümölcsöt főzzük fel a cukorral és 0,5-1 dl vízzel, amikor már a cukor is elolvadt, a gyümölcs is levet engedett, adjuk hozzá a zselatint és főzzük még fél percig, hagyjuk langyosra hűlni, majd kanalanként rakjuk a kihűlt sajttorta tetejére. Ha nincs zselatinunk, akkor 1 evőkanál kukoricakeményítővel is gyönyörűen besűríthetjük és nem is szükséges a tetejére rakni, tálaláskor mint öntetet adhatjuk a sajttortához. 

sajttorta_kesz.JPG

Ha nem szeretnéd bekapcsolni a sütőt, de mégis ennél valami gyümölcsös-savanykás krémes finomságot, a sütés nélkül készülő sajttorta receptjét ide kattintva találod:

Erdei gyümölcsös sajttorta sütés nélkül

 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása