Isteni finom sült sajttorta készült, melyre most karamellás öntetet tettem. A sajttortánál egyedül a keksz-alap ami eldönti, hogy ez a desszert hagyományos lesz vagy gluténmentes, nálam mindig gluténmentesen készül, de ez soha senkinek nem tűnt még fel.
Hozzávalók:
24 cm-es tortaformához
Kekszalaphoz:
- 200 g (gluténmentes) darált keksz
- 90 g lágy vaj
- 1 evőkanál vanília-aroma
- fél citrom reszelt héja
Sült sajtkrémhez:
- 30 dkg tömlős krémsajt (natúr vagy tejszín-ízű, 3 db a kisebb, 90 vagy 100 g-osból)
- 25 dkg mascarpone
- 1 nagy evőkanál tejföl
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál vanília-aroma
- 1-2 evőkanál citromlé
- 3 egész tojás
- 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
Karamellöntethez:
- 15 dkg cukor
- 1 kanál víz
- 0,9 dl tejszín
- 30 g vaj
Elkészítés:
- a tortaformát kibéleljük a sütőpapírral (ha a képen látható módon csináljuk, egy pite-szerű hullámos peremet kapunk a sütés végére, ami egyrészt látványos, másrészt azért is jó, mert nem engedi lefolyni a tetejére rakott feltétet)
- a kekszet összemorzsoljuk a vajjal, aromával, citromhéjjal, a formába szórjuk és nagyon jól lenyomkodjuk
- a sajtrémeket, tejfölt, mascarponét összekeverjük a cukorral, ízesítőkkel, egyenként beledolgozzuk a tojást (nem kell habosítani) és legvégül a keményítőt is beleszitáljuk, simára keverjük
- a sajtkrémet a kekszes alapra öntjük, 170 fokon sütjük 30 percet, majd a sütő aljába kis edénykébe vizet teszünk, a hőfokot levesszük 150 fokra és tovább sütjük még 20-25 percig (ha nagyon barnulna a teteje, fóliával takarjuk le)
- a formában hagyjuk kihűlni, majd vegyük le a karimát, az alját széles késsel válasszuk le a sütőpapírról és csúsztassuk át egy lapos, egyenes aljú tányérra
- a cukorhoz adjuk hozzá a vizet, karamellizáljuk, vegyük le egy kicsit a tűzről, óvatosan öntsük fel a tejszínnel, tegyük vissza a tűzre és a forrásban lévő tejszínben hagyjuk az egészet visszaolvadni, legvégül keverjük bele a vajat is, amikor egynemű, már kikapcsolhatjuk, hűtsük egészen langyosra, ezután egyengessük el a kihűlt sajttortán
- pár órát hagyjuk a hűtőben az elkészített tortát
- szépen szeletelni meleg késsel lehet: a kést tartsuk forró víz alá, gyorsan töröljük meg, és ne egyszerre vágjuk le a szeletet, hanem adjunk neki 1-2 másodpercet, hogy átolvassza a ragadós karamellkrémet, utána a sajtos rétegben már gond nélkül csúszik a kés
Ezt a sajttortát is készíthetjük karamella helyett gyümölcs-feltéttel, ehhez a hozzávalók:
- 30 dkg gyümölcs, pl. eper, málna, vegyes erdei gyümölcskeverék (lehetnek frissek vagy fagyasztottak)
- 3-4 evőkanál cukorral (édes gyümölcshöz kevesebbet, savanykáshoz többet is tehetünk)
- 0,5-1 dl víz (friss gyümölcshöz a többet, fagyasztotthoz a kevesebbet tegyük)
- 1 tasak Haas vagy Dr. Oetker tortazselé
A gyümölcs-zseléhez a gyümölcsöt főzzük fel a cukorral és 0,5-1 dl vízzel, amikor már a cukor is elolvadt, a gyümölcs is levet engedett, adjuk hozzá a zselatint és főzzük még fél percig, hagyjuk langyosra hűlni, majd kanalanként rakjuk a kihűlt sajttorta tetejére. Ha nincs zselatinunk, akkor 1 evőkanál kukoricakeményítővel is gyönyörűen besűríthetjük és nem is szükséges a tetejére rakni, tálaláskor mint öntetet adhatjuk a sajttortához.
Ha nem szeretnéd bekapcsolni a sütőt, de mégis ennél valami gyümölcsös-savanykás krémes finomságot, a sütés nélkül készülő sajttorta receptjét ide kattintva találod:
Erdei gyümölcsös sajttorta sütés nélkül
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.