Katarzis

Cukrozott sűrített tej házilag

2016. március 20. - Katarzis blog

Soha nem jutott még eszembe, hogy magam készítsek sűrített tejet, mindig úgy gondoltam, az biztosan valami bonyolult vagy legalábbis időigényes eljárás. "A tejet légritkított térben ... a harmadára-negyedére besűrítik"-olvastam még régebben és biztos voltam benne, hogy ez nem épp az a légviszony, ami az én konyhámban normál esetben uralkodik.

  Ma viszont Raffaello golyókat álmodtam meg, aminek az egyik fontos hozzávalója lett volna, természetesen egyáltalán nem volt idehaza még egy fél tubussal sem.

 

Sűritett tej készítése

 

Mielőtt elrohantam volna valahonnan, valakitől szerezni, rágoogliztam és hát persze!, sűrített tejet házilag nagyon is egyszerű készíteni, légritkított tér nélkül is megvalósítható és most kicsit mérges is vagyok magamra, hogy nem jártam utána hamarabb. 

 

Összesen két dolog szükséges hozzá:

 

0,5 l tej

65 dkg cukor

(Most jól meglepődtetek, ugye? :)  )

De találtam olyan receptet is, amely még ajánl hozzá 5 dkg vajat. (Én házi tejből főztem, ezért nem tettem hozzá.)

 

Elkészítés:

 

A tejet öntsük egy vastagabb falú és magas edénybe, forraljuk fel a cukorral, és főzzük még kb. 10-15 percig. Habozni fog, ezért ne hagyjuk magára, legjobb ha folyamatosan kevergetjük. (Én közben mást is csináltam, de azért gyakran meg-megkevertem.)  Tegyük hideg helyre kihűlni. Forrón nem lesz olyan sűrű, ahogyan elképzeljük, de hidegen éppolyan lett, mint a méz: sűrű és ragacsos.

És hogy mibe lehet még felhasználni? Kávéba, sütibe, fagylaltba, krémlikőrökbe, mindenféle nyalánkságba, desszertekbe.  :)

Hamarosan hozom a Raffaello receptjét is, egy tejpor- és főzés nélkül készítendő, ostyás-mascarponés változatot.  :)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltan Kiácz 2018.01.28. 13:13:37

Szép napot kívánok! Érdeklődnék az így elkészített sűrített tej likőrhöz történő felhasználása esetén szükséges e a likőr hűtőben történő tárolása? Köszönöm a választ.

Katarzis blog 2018.01.29. 07:33:03

Üdvözlöm! Én mindenképp hűtőben tartanám, igaz likőrt még nem készítettem belőle, de karácsony előttről maradt meg nekem egy kis sűrített tej, hűtőben van egy üvegben és annak semmi baja még most sem, másfél hónap elteltével.
süti beállítások módosítása