Katarzis

Pelmenyi gluténmentes gyúrt tésztából

2023. február 11. - Katarzis blog

"Kárpátaljáról jöttem", ezért pelmenyi készítésben egészen jártas vagyok, de magam sem hittem, hogy ezt gluténmentes lisztből is ugyanolyan könnyedén el lehet készíteni.

pelmenyi3.JPG

Első próbálkozásom a gluténmentes gyúrt tésztával-ahogy már írtam is korábban-a Lidl-ben vásárolt Belbake lisztkeverékből történt, és milyen jó, hogy szeretek többféle receptet is kipróbálni, mert ha ennél maradok, azóta is küszködés lenne minden egyes darab.

A lidl-s lisztből igenis lehet tésztát gyúrni, nyújtani, hiszen ebből készült a szilvás derelyém, de sokkal könnyebb ugyanezt elkészíteni a It's Us Miklos gluténmentes univerzális lisztkeverékből. Ízre igazából mindkettő megfelelő, viszont ég és föld a különbség abban, hogy hogyan lehet velük dolgozni. A lidl-s tészta "parázs", könnyen szakad, ragad, aztán törik; ha túlliszteztük, akkor viszont porlik. Csak egészen picike húsokat tudtam a kivágott korongokra tenni, ha több került bele (ahogy a képen is látni) már nem tudtam kalapformára igazítani.

pelmenyi4.JPG

A Miklós lisztből készült tészta minden nehézség nélkül nyújtható, rugalmas, pelmenyinek megtölteni, nyomkodni, hajlítani pedig szinte semmivel nem nehezebb, mint a hagyományos, búzalisztes változatot. 

A most leírt mennyiségek 3 adag tésztához valók (kb. 130 darab), általában ennyit készítek egyszerre, bő 1 órás munkával. 1 adag azonnal meg is fő, 2 adag egy lisztezett tálcán megy a fagyasztóba, innen szedem át zacskóba és felolvasztás nélkül főzöm ki ugyanúgy, mint a frissen készített tésztát, amikor gyorsan kell valami finom.

Hozzávalók:

 

Tészta:

 

  • 30 dkg It's Us Miklos gluténmentes univerzális lisztkeverék
  • 3 egész tojás (M-es)
  • fél kávéskanál só
  • 0,9 dl víz
  • 1-2 evőkanál rizsliszt (ezt nem gyúrjuk bele, nyújtáshoz szükséges majd a tészta alá-fölé, hogy ne ragadjon)

A hozzávalókat tálban összeállítjuk. Eléggé ragadós massza, nem nagyon engedi magát gyúrogatni, amint valamennyire kisimult, egy evőkanállal szabadítom meg tőle az ujjaimat. Nyújtás előtt kb. 15 percig pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket.

 

Hústöltelék:

 

  • kb 25 dkg darált hús (ált. sertés, de a lányom jobban szereti darált csirkemellel)
  • 1 egészen kicsi tojás 
  • só, bors, ételízesítő
  • picike fej hagyma

Tálaláshoz:

  • tehénvaj (laktózmentes a diéta elején nem árt)
  • 10 %-os ecet (akár picit vízzel is hígítva)
  • őrölt feketebors

 

A húst összekeverjük a tojással, a finomra kockázott hagymával és a fűszerekkel.

A tésztát gyúrjuk át (pihentetés után már nem tapad mint a pióca) és nyújtsuk ki majdnem olyan vékonyra mint a búzalisztes tésztát. Én több részletben nyújtom ki egy nagyobb vágódeszkán, így sikerül egyenletes vastagságúra és lisztezni sem kell olyan sokat, mintha egy nagy szálat nyújtanék ki egyszerre. Szaggató poharam évek óta ugyanaz a vékony falu decis pohár, átmérője 5 cm, kisebb szaggatót nem ajánlok, mert nagyon babrás lesz a készítés, de nagyobbal könnyebben, gyorsabban dolgozunk. Szaggatáskor- ha szükséges- ezt is mártsuk időnként rizslisztbe.

pelmenyi2.JPG

Töltés után a tésztát ugyanúgy formázzuk mint a hagyományos pelmenyi esetében: kétfelé hajtjuk, összenyomkodjuk, majd kalapformára alakítjuk.

pelmenyi5.JPG

Arra vigyázzunk csak, hogy az ujjaink se a hústól, se mástól ne legyenek nedvesek, mert akkor a tészta ráragad és ezzel szétszakítjuk a félkész darabokat. Egy kis tálkába odakészítem a rizslisztet, és hol a tésztát, hol a szaggatót, hol az ujjaimat lisztezem. Az elkészült darabokat egy tiszta tálcára sorakoztatom.

pelmenyi1.JPG

Enyhén sós vízben fő ki, amiből szűrőkanállal szedem ki, jól lecsepegtetve.

A gluténmentes pelmenyi pontosan ugyanolyan finom, mint a hagyományos búzalisztes, mi ugyanúgy fűszerezzük, tálaljuk is (vajjal, ecettel, borssal). 

A hagyományos pelmenyi eredetét, részletes receptjét, ízesítési változatait ide kattintva tudod elolvasni: Pelmenyi, a kedvenc húsos derelyénk.

 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása