Katarzis

Gluténmentes derelye aszalt szilvával

2023. január 30. - Katarzis blog

Szinte nincs is olyan tésztaféle, melyet ne lehetne már gluténmentes változatban is készen megvásárolni. A töltött tésztákat abban a formában, ahogyan mi szeretjük, egészen biztosan nem gyártja egyetlen cég sem, ezeket ugyanúgy kell elkészíteni magunknak, mint eddig, csak most gluténmentes lisztkeverékből. 

derelye.JPG

Úgy éreztem, hogy gyúrt tésztákhoz pont nem a legjobbnak és legfinomabbnak tartott drága lisztkeverékeket kellene először megpróbálni, hanem az olyan egyszerűeket, mint a nagyobb boltok sajátmárkásai, ezért ez a tészta a Lidl-ben kapható gluténmentes lisztkeverékből készült. A hátoldalán található recept, a "Tojásos tészta" viszont egyáltalán nem való gyúrt tésztának, összeállítva egészen lágy lesz, olyannyira nem gyúrható, hogy tökéletes nokedli recept. Hogy ebből nyújtható tészta legyen, semmit nem kell változtatni, csupán kihagyni az ott előírt 3 evőkanál vizet. Így egy teljesen nyújtható, formázható tésztát kapunk, ami nekünk ízre is teljesen elfogadható. De egészen biztos, hogy másfajta lisztkeverékeket is fogok tesztelni gyúrt tésztához.

Természetesen a derelye elkészíthető szilvalekvárral is, íz-gondok miatt kellett cserélnem aszalt szilvára a szerintem nagyon-nagyon finom, igazi, üstben főtt hazai szilvalekvárunkat. Szerencsére többféle aszalt szilvát is találtunk, amely nyomokban sem tartalmaz glutént. (Az aszalt gyümölcsöket gyakran lisztezik,)

aszaltszilvaaldis.jpg

aszaltszilvatescos.jpg

Szintén hasonló okok miatt marad ki a receptből a szalonna, mi hagyományosan készítve mindig sütöttünk rá, de a lányom szerint sült szalonna-kockáknak semmi keresnivalója egy édes tésztán akkor sem, ha a nagyszüleink így készítették. Teljesen jogos, különben is ez az ő tésztája most, természetesen az ő ízlése szerint készül.

Derelyekészítőnk nincs, csak derelyemetszőnk, ezért a fentiek kivételével minden úgy készül, ahogy annak idején -még szinte gyerekként-megtanultam.

Hozzávalók (2-3 adag):

 

Tésztához:

 

  • 25 dkg gluténmentes lisztkeverék
  • 3 db M-es tojás ( abból is a kisebbek)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 szűk teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj
  • 3-4 evőkanál rizsliszt (ezt nem kell belegyúrni, nyújtáskor lisztezzük vele a deszkát illetve a tésztát)

Töltelékhez:

  • 10 dkg aszalt szilva 

 

Megszóráshoz:

  • 5 evőkanál gluténmentes prézli vagy kenyérmorzsa olajban megpirítva
  • porcukor vagy vaníliás porcukor

 

Elkészítés

 

  • az aszalt szilvát apró darabokra vágjuk (lapos darabok legyenek, mert a hegyes, magas szilvadarab kiszakíthatja a tésztát)
  • a tészta hozzávalóit összegyúrjuk (sokkal könnyebben összeáll és kisimul mint a búzalisztes tészta)
  • a tésztát osszuk kisebb darabokra (én ezt a mennyiséget 4 darabra osztom és egymás után nyújtom-töltöm, de nem ok nélkül)
  • nyújtódeszkán vagy egy nagyobb vágódeszkán a darabokat kinyújtjuk 1 mm vastagságúra, közben (csak amennyire muszáj)  lisztezzük az alját is, mert nagyon könnyen leragad (ezért kell kisebb darabokban nyújtani, mert nagy darab=sok nyújtás=sok lisztezés, emiatt pedig törni fog a tészta)
  • a 1-1 kinyújtott darab magassága nálam 18 cm, ebből épp 3 sáv töltött rész lesz
  • gyakran nagyobbra sikerül, ezeket vagy még töltés előtt "letisztázom", vagy a végén csíkozom, régen is mindig került ilyen "puszta derelye" a lekvárosok közé

derelye_sima.JPG

  • a tészta szélétől 3 cm-rel beljebb rakjuk a szilva-darabokat és ujjnyi távolság is legyen köztük

derelye1.JPG

  • óvatosan hajtsuk rá az üres tésztasávot, először mindig a köztes részeket, csak utána a felső záróvonalat nyomkodjuk le, hüvelykujjunk élével lazán megütögetve "ragasszuk össze" a tésztarétegeket (a sorrend azért fontos, mert így nem marad levegő a derelyében, ami miatt könnyen kiszakadhat majd)
  • a rendes tésztát sem kentük soha tojással, azt tapasztaltam, itt sem szükséges, a tészta kb. úgy viselkedik, mint a mézes tészta, a nyomkodástól (hacsak nincs túllisztezve) szinte egyneművé válnak a rétegek

derelye2.JPG

  • derelyemetszővel vágjuk le a csíkot majd daraboljuk fel kockákra (ha az nincs, késsel vágjuk)
  • mi ilyen apróra, kb. 4×3 cm-es kockákra csináljuk, de lehetnek ennél sokkal nagyobbak, igazság szerint minél nagyobb, annál könnyebb és gyorsabb vele dolgozni
  • minden óvatosság ellenére is lesznek szépséghibás darabok, a gluténmentes tészta kezelése töltés nélkül is nagy kihívás, szándékosan nem rejtettem el a csúnyákat sem, senkinek ne vegye kedvét, ha egyik-másik neki is ilyenre sikerül

derelye3.JPG

  • lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki a tésztát majd jól csepegtessük le
  • a morzsát kevés olajon vagy vajon leheletnyit pirítsuk meg majd a megfőtt tésztával forgassuk össze
  • porcukorral, vaníliás porcukorral tálaljuk

A tészta nagyon jól fagyasztható, lisztezett tálcára szétrakva fagyasztjuk le, utána szedjük át zacskóba. Kiengedés nélkül főzzük majd, ugyanúgy, mint a frissen gyúrt tésztát.

derelye_fagyasztoba.JPG

 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása