Katarzis

Gluténmentes egyensúly rudak krémtúróval

2025. július 03. - Katarzis blog szerző

Egyensúly rudak-Cserepes Ágnes, az Ág-Bog Gluténmentes Mennyországa facebook csoport szerkesztője nevezi így ezt a tésztát, amiből én általában pogácsát szoktam sütni, most viszont nálam is egyszerű rudak készültek villámgyorsan (ha már más miatt úgyis be kellett kapcsolnom a sütőt).

egyensuly_rud.jpg

A alaptészta érdekessége, hogy egyenlő arányban tartalmaz lisztet, margarint és túrót. Tetejére vagy kerül valami vagy nem, hiszem a benne lévő túró (mint egyfajta sajt) máris megadja neki a sajtos pogácsa-ízt. Amikor pogácsának készítem, általában hajtogatom, hogy lazább, leveles legyen, itt most erre nem volt időm, de valami csoda folytán így is felhúzta a meleg és szinte leveles lett. Kétféle lisztből csak azért készült, mert kevés volt a nutri-s liszt, és azért 160 g minden, mert csak ennyi margarin volt itthon. Ezért ha a képen láthatótól többet szeretnétek belőle készíteni, arányosan növeljétek az adagokat. Szóval ez egy ilyen nem megtervezett, maradékokból összecsapott sós, mégis nagyon jól sikerült, ezért leírásra érdemes a receptje.

Hozzávalók:

  • 130 g Nutri Free Mix per Pane gluténmentes liszt
  • 30 g It's us MIMEN gluténmentes cirok pékáru lisztkeverék
  • fél kávéskanál útifűmaghéjliszt
  • 160 g krémtúró 
  • 160 g margarin
  • 1 kávéskanál só
  • lekenni: 1 tojás (egy kevés kell belőle)
  • leszórni: szezámmag, köménymag, reszelt sajt
  • 2-3 evőkanál rizsliszt (ezt nem kell belegyúrni, nyújtáshoz, derelyemetszőt lisztezni legyen kéznél)

Elkészítés:

  • a hozzávalókat összedolgozzuk, pár percet pihentetjük (lágy tészta, ide  kattintva többet is írtam róla)
  • rizslisztes táblán kinyújtjuk (a képen a 37×25 cm-es vágódeszkámon látható), derelyemetszővel felvágjuk csíkokra

egyensuly_rud1.jpg

  • sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk
  • tetejét megkenjük a felvert tojással, leszórjuk a kedvencünkkel (én most mindenből tettem)

egyensuly_rud2_1.jpg

  • 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük
  • sütőrácsra papírtörlőre raktam át (a felesleges nedvességet és zsiradékot felszívja)

Ezek a rudak közvetlenül sütés után puhák, hajlékonyak, langyosra hűlve már ropogósak, ekkor hihetetlenül finomak, másnapra pedig ismét megpuhulnak (és ezt csak onnan tudom, hogy eldugtam 2 darabot tesztelni). Legjobb tehát frissen elfogyasztani, viszont ha marad, az sem lesz száraz, morzsálódó. 

egyensuly_rud.jpg

Az egyensúly-tésztából készült pogácsa receptjét ide kattintva találod:  Túrós-sajtos pogácsa gluténmentesen

 

 2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása