Egyensúly rudak-Cserepes Ágnes, az Ág-Bog Gluténmentes Mennyországa facebook csoport szerkesztője nevezi így ezt a tésztát, amiből én általában pogácsát szoktam sütni, most viszont nálam is egyszerű rudak készültek villámgyorsan (ha már más miatt úgyis be kellett kapcsolnom a sütőt).
A alaptészta érdekessége, hogy egyenlő arányban tartalmaz lisztet, margarint és túrót. Tetejére vagy kerül valami vagy nem, hiszem a benne lévő túró (mint egyfajta sajt) máris megadja neki a sajtos pogácsa-ízt. Amikor pogácsának készítem, általában hajtogatom, hogy lazább, leveles legyen, itt most erre nem volt időm, de valami csoda folytán így is felhúzta a meleg és szinte leveles lett. Kétféle lisztből csak azért készült, mert kevés volt a nutri-s liszt, és azért 160 g minden, mert csak ennyi margarin volt itthon. Ezért ha a képen láthatótól többet szeretnétek belőle készíteni, arányosan növeljétek az adagokat. Szóval ez egy ilyen nem megtervezett, maradékokból összecsapott sós, mégis nagyon jól sikerült, ezért leírásra érdemes a receptje.
Hozzávalók:
- 130 g Nutri Free Mix per Pane gluténmentes liszt
- 30 g It's us MIMEN gluténmentes cirok pékáru lisztkeverék
- fél kávéskanál útifűmaghéjliszt
- 160 g krémtúró
- 160 g margarin
- 1 kávéskanál só
- lekenni: 1 tojás (egy kevés kell belőle)
- leszórni: szezámmag, köménymag, reszelt sajt
- 2-3 evőkanál rizsliszt (ezt nem kell belegyúrni, nyújtáshoz, derelyemetszőt lisztezni legyen kéznél)
Elkészítés:
- a hozzávalókat összedolgozzuk, pár percet pihentetjük (lágy tészta, ide kattintva többet is írtam róla)
- rizslisztes táblán kinyújtjuk (a képen a 37×25 cm-es vágódeszkámon látható), derelyemetszővel felvágjuk csíkokra
- sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk
- tetejét megkenjük a felvert tojással, leszórjuk a kedvencünkkel (én most mindenből tettem)
- 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük
- sütőrácsra papírtörlőre raktam át (a felesleges nedvességet és zsiradékot felszívja)
Ezek a rudak közvetlenül sütés után puhák, hajlékonyak, langyosra hűlve már ropogósak, ekkor hihetetlenül finomak, másnapra pedig ismét megpuhulnak (és ezt csak onnan tudom, hogy eldugtam 2 darabot tesztelni). Legjobb tehát frissen elfogyasztani, viszont ha marad, az sem lesz száraz, morzsálódó.
Az egyensúly-tésztából készült pogácsa receptjét ide kattintva találod: Túrós-sajtos pogácsa gluténmentesen
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.