Katarzis

Vajdasági sós-sajtos tekercs

2024. november 30. - Katarzis blog szerző

Nem, nem hibás a recept! Ennek a sós süteménynek tényleg nem kell pici só se a tésztájába, másképp adjuk meg neki az ízt és-habár élesztős-a kelesztési idő sem véletlenül maradt ki, nem kell ugyanis egyáltalán pihentetni, gyorsan és könnyen elkészül.

vajdasagi5.jpg

Vajdasági sós-így találtam meg a neten ezt a különleges sós süteményt, és a hozzászólásokba beleolvasva döntöttem el, hogy a hozzávalók arányát és az összeállítást pontosan betartom, de a legvégén mégis változtatok picit. Az eredeti vajdasági sós kinyújtott lapját ugyanis egyben feltekerve kell 2 cm-es darabokra vágni és ugyanabban a helyzetben, tehát felállítva sütni. Mivel elég sokan kommentelték a recept alá, hogy így könnyen eldől, ezért én inkább megcsíkoztam a tésztát háromszögekre és egyenként tekertem fel a darabokat.

Nézzétek milyen szép lett! És nagyon finom! Ez most egy hagyományos búzalisztes recept. 

 

Hozzávalók:

( 1 tepsinyi adag, tepsim mérete: 37×30 cm)

Tésztához:

  • 400 g liszt
  • 2,5 dl tej
  • 25 g élesztő
  • csipet cukor
  • 0,5 dl olaj

Lekenéshez:

  • 10 dkg margarin
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 8 dkg reszelt sajt

Tetejére:

  • 1 egész tojás lazán felverve
  • 5 dkg reszelt sajt

 

Elkészítés:

  • az összes tejet kicsit meglangyosítjuk, 1 dl-be belekeverjük a cukrot és beletördeljük az élesztőt, hagyjuk felfutni
  • a lisztet tálba kimérjük, hozzáadva az élesztős tejet, a maradék tejet és az olajat simára kidagasztjuk
  • elkészítjük a "tölteléket": a margarint kikeverjük a sóval és a tojássárgájával, a sajtot lereszeljük (a tésztát nem kell keleszteni, elég ha ennyit pihen)
  • a tésztát és a tölteléket is 2 részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk (egy 25×38 cm-es vágódeszkán dolgoztam), megkenjük a tojásos margarinnal, leszórjuk a reszelt sajttal
  • a hosszabbik oldal felől keskeny háromszögeket vágunk a téglalapból és az elkeskenyedő csúcs felé haladva feltekerjük a darabokat, mintha croissant-t készítenénk

vajdasagi1.jpg

  • sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a tekercseket, lekenjük tojással a tetejüket és az oldalukat is és megszórjuk reszelt sajttal

vajdasagi2.jpg

  • 180 fokos sütőben 25 perc alatt sül készre
  • amikor kivesszük a sütőből, látható, hogy a margarin egy része kisült belőle, ha hagyjuk a tepsiben 1-2 percig, akkor visszaissza az alja, ezután szedjük csak át tiszta szalvétára

vajdasagi3.jpg

Figyelem! Kóstolás után nagyon csalogat hogy vagy 5 db-ot egyszerre bevágjunk belőle még melegen, de csak óvatosan a forró kelt tésztákkal, kihűlve is nagyon finom lesz ez. 

vajdasagi4.jpg

vajdasagi5.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása