Nem, nem hibás a recept! Ennek a sós süteménynek tényleg nem kell pici só se a tésztájába, másképp adjuk meg neki az ízt és-habár élesztős-a kelesztési idő sem véletlenül maradt ki, nem kell ugyanis egyáltalán pihentetni, gyorsan és könnyen elkészül.
Vajdasági sós-így találtam meg a neten ezt a különleges sós süteményt, és a hozzászólásokba beleolvasva döntöttem el, hogy a hozzávalók arányát és az összeállítást pontosan betartom, de a legvégén mégis változtatok picit. Az eredeti vajdasági sós kinyújtott lapját ugyanis egyben feltekerve kell 2 cm-es darabokra vágni és ugyanabban a helyzetben, tehát felállítva sütni. Mivel elég sokan kommentelték a recept alá, hogy így könnyen eldől, ezért én inkább megcsíkoztam a tésztát háromszögekre és egyenként tekertem fel a darabokat.
Nézzétek milyen szép lett! És nagyon finom! Ez most egy hagyományos búzalisztes recept.
Hozzávalók:
( 1 tepsinyi adag, tepsim mérete: 37×30 cm)
Tésztához:
- 400 g liszt
- 2,5 dl tej
- 25 g élesztő
- csipet cukor
- 0,5 dl olaj
Lekenéshez:
- 10 dkg margarin
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál só
- 8 dkg reszelt sajt
Tetejére:
- 1 egész tojás lazán felverve
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
- az összes tejet kicsit meglangyosítjuk, 1 dl-be belekeverjük a cukrot és beletördeljük az élesztőt, hagyjuk felfutni
- a lisztet tálba kimérjük, hozzáadva az élesztős tejet, a maradék tejet és az olajat simára kidagasztjuk
- elkészítjük a "tölteléket": a margarint kikeverjük a sóval és a tojássárgájával, a sajtot lereszeljük (a tésztát nem kell keleszteni, elég ha ennyit pihen)
- a tésztát és a tölteléket is 2 részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk (egy 25×38 cm-es vágódeszkán dolgoztam), megkenjük a tojásos margarinnal, leszórjuk a reszelt sajttal
- a hosszabbik oldal felől keskeny háromszögeket vágunk a téglalapból és az elkeskenyedő csúcs felé haladva feltekerjük a darabokat, mintha croissant-t készítenénk
- sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a tekercseket, lekenjük tojással a tetejüket és az oldalukat is és megszórjuk reszelt sajttal
- 180 fokos sütőben 25 perc alatt sül készre
- amikor kivesszük a sütőből, látható, hogy a margarin egy része kisült belőle, ha hagyjuk a tepsiben 1-2 percig, akkor visszaissza az alja, ezután szedjük csak át tiszta szalvétára
Figyelem! Kóstolás után nagyon csalogat hogy vagy 5 db-ot egyszerre bevágjunk belőle még melegen, de csak óvatosan a forró kelt tésztákkal, kihűlve is nagyon finom lesz ez.