Katarzis

Kedvenc sajtos pogácsánk

2024. január 17. - Katarzis blog szerző

Amióta a gluténmentes étrend mindennapjaink része, alig van olyan tészta és sütemény, amire a többi családtagnak gluténos formában lenne igénye.  A sajtos pogácsa kivétel! Ez férjem kedvenc "süteménye", de mivel csak ő rajong érte, neki ezt mindig hagyományosan, búzalisztből készítem el. Sajnos-legalábbis azt mondja- még nem találta meg azt a pékséget, ahol finomabb pogácsát sütnek, mint az enyém, így mivel idáig ez a recept hiányzott a blogról, pótolom gyorsan, szavajárásomat már ismerik, "nézzétek, ha meghalok, itt lesz, ne keresgéljétek!"

sajtos.JPG

Hozzávalók:

(4 cm-es szaggatóval 60 db pogácsa lesz belőle, nekem pontosan 2 egész tepsinyi)

  • 40 dkg búzafinomliszt
  • 32 g friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor 
  • 2 púpos kávéskanál só
  • 120 g tejföl
  • 160 g lágy, langyos margarin
  • 2 egész tojás
  • lekenéshez 1 pici tojás, 10 dkg reszelt sajt (a sajtok minőségi romlása miatt jelen pillanatban a gouda sajt a kedvencünk a pogácsán, de jóféle trappistával is isteni)

Elkészítés:

  • a tejfölt meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és simára keverjük benne az élesztőt, hagyjuk kicsit felfutni
  • a lisztbe belekeverjük a sót, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a lágy margarint, és a tojásokkal sima tésztává dolgozzuk
  • a tálban hagyjuk legalább fél órát pihenni
  • lisztezett deszkán félujjnyi vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk, és meghajtogatjuk ahogyan szoktuk a réteges tésztákat, 20 percenként, legalább háromszor (ha nagyon finomra és igazán rétegesre akarjuk, akkor 1-1 alkalommal kétszer hajtogassuk úgy, hogy az egyik hajtogatás közben szórjuk meg fél maréknyi reszelt sajttal a tésztát, ez így összesen 6 hajtogatás és egyben 60 perc pihentetés, tehát összesen 2 órát számolhatunk erre a pogácsa-készítésre)
  • az utolsó pihentetés után nyújtsuk ki kb. másfél ujjnyi vastagságúra és pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a korongokat
  • tepsibe rakva a tetejüket kenjük le a fellazított tojással és mindegyikre tegyünk egy nagy csipet reszelt sajtot (fontos, hogy kiszúrás után kenjük csak meg, különben a tojást végignyomjuk az oldalán és nem tud majd megemelkedni a pogácsa)
  • 220 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 15-17 percig 

sajtos.JPG

 

Alaprecept:  Pihe-puha pogácsa -Sajtos pogácsa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása