Amióta a gluténmentes étrend mindennapjaink része, alig van olyan tészta és sütemény, amire a többi családtagnak gluténos formában lenne igénye. A sajtos pogácsa kivétel! Ez férjem kedvenc "süteménye", de mivel csak ő rajong érte, neki ezt mindig hagyományosan, búzalisztből készítem el. Sajnos-legalábbis azt mondja- még nem találta meg azt a pékséget, ahol finomabb pogácsát sütnek, mint az enyém, így mivel idáig ez a recept hiányzott a blogról, pótolom gyorsan, szavajárásomat már ismerik, "nézzétek, ha meghalok, itt lesz, ne keresgéljétek!"
Hozzávalók:
(4 cm-es szaggatóval 60 db pogácsa lesz belőle, nekem pontosan 2 egész tepsinyi)
- 40 dkg búzafinomliszt
- 32 g friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 2 púpos kávéskanál só
- 120 g tejföl
- 160 g lágy, langyos margarin
- 2 egész tojás
- lekenéshez 1 pici tojás, 10 dkg reszelt sajt (a sajtok minőségi romlása miatt jelen pillanatban a gouda sajt a kedvencünk a pogácsán, de jóféle trappistával is isteni)
Elkészítés:
- a tejfölt meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és simára keverjük benne az élesztőt, hagyjuk kicsit felfutni
- a lisztbe belekeverjük a sót, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a lágy margarint, és a tojásokkal sima tésztává dolgozzuk
- a tálban hagyjuk legalább fél órát pihenni
- lisztezett deszkán félujjnyi vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk, és meghajtogatjuk ahogyan szoktuk a réteges tésztákat, 20 percenként, legalább háromszor (ha nagyon finomra és igazán rétegesre akarjuk, akkor 1-1 alkalommal kétszer hajtogassuk úgy, hogy az egyik hajtogatás közben szórjuk meg fél maréknyi reszelt sajttal a tésztát, ez így összesen 6 hajtogatás és egyben 60 perc pihentetés, tehát összesen 2 órát számolhatunk erre a pogácsa-készítésre)
- az utolsó pihentetés után nyújtsuk ki kb. másfél ujjnyi vastagságúra és pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a korongokat
- tepsibe rakva a tetejüket kenjük le a fellazított tojással és mindegyikre tegyünk egy nagy csipet reszelt sajtot (fontos, hogy kiszúrás után kenjük csak meg, különben a tojást végignyomjuk az oldalán és nem tud majd megemelkedni a pogácsa)
- 220 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 15-17 percig
Alaprecept: Pihe-puha pogácsa -Sajtos pogácsa