Katarzis

Tejszínes karfiolleves vajgaluskával

2017. június 12. - Katarzis blog

Máskor marad vagy nem húsleves a vasárnapi ebédből, de nyáron egész biztosan. Mert húslevesből keveset nem érdemes főzni (3 óra főzés 1 liter levesért, na ne már!), a kánikulában viszont mindenki "inkább valami mást" enne (és ez általában az elkészülte után derül ki), így nagyon gyakran éppen csak beleütjük a kanalat, a többi feleslegessé válik. Persze le is lehet fagyasztani a még tésztamentes, finom alaplét, de én jobban szeretem 2-3 napon belül elhasználni, pl. karfiolkrémlevesbe.

 

Hozzávalók:

  • 35 dkg karfiol
  • 3 dkg vaj
  • 1-1,5 l szárnyas alaplé
  • 3-4 reszelésnyi szerecsendió
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • kevés őrölt fekete bors
  • 2 dl tejszín

 

Elkészítés:

 

  • a karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira (ne nagyon kicsikre)
  • dobjuk a megolvasztott vajra, kicsit pároljuk, majd öntsük fel a leveslével
  • tegyük bele a csokor petrezselymet, reszeljünk bele kevés szerecsendiót, nyomjunk bele 1-2 gerezd fokhagymát, kicsit borsozzuk
  • amikor a karfiol már megfőtt, de még ropogós, szedjük ki a felét, a benne maradtakat pedig főzzük még 1-2 percig, hogy egészen puhák legyenek
  • ezeket a nagyon puhára főtt karfiolrózsákat botmixerrel pürésítjük vagy szedjük ki és turmixoljuk úgy pépesre (esetleg egy kis lével) és öntsük vissza levesbe
  • keverjük csomómentesre az egészet (szépen kisimul, hiszen nem lisztes, csak maga a zöldség van benne), majd a gyengén fövő lébe szaggassuk bele a vajgaluskát 
  • 1-2 perc múlva öntsük bele a tejszínt és forraljuk fel
  • találás előtt rakjuk hozzá a ropogós karfiolrózsákat, és azoknak, akik szeretik, díszítsük petrezselyemzölddel 

 

Vajgaluska

  • 1 tojás
  • 3 dkg vaj
  • kb. 2 evőkanál púpos liszt (a tojás nagyságától függ, galuskakeménységű legyen, az a lényeg)
  • csipet só

    A tojást a vajjal fakanállal kicsit összedolgozzuk, majd 1 evőkanál liszttel csomómentesre kikeverjük. Hozzáadjuk a másik kanál lisztet és a sót is. Kávéskanállal szaggatjuk a galuskákat a már kész levesbe.

 

    Köszönöm, hogy itt voltál! ♥

    Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása