Máskor marad vagy nem húsleves a vasárnapi ebédből, de nyáron egész biztosan. Mert húslevesből keveset nem érdemes főzni (3 óra főzés 1 liter levesért, na ne már!), a kánikulában viszont mindenki "inkább valami mást" enne (és ez általában az elkészülte után derül ki), így nagyon gyakran éppen csak beleütjük a kanalat, a többi feleslegessé válik. Persze le is lehet fagyasztani a még tésztamentes, finom alaplét, de én jobban szeretem 2-3 napon belül elhasználni, pl. karfiolkrémlevesbe.
Hozzávalók:
- 35 dkg karfiol
- 3 dkg vaj
- 1-1,5 l szárnyas alaplé
- 3-4 reszelésnyi szerecsendió
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- kevés őrölt fekete bors
- 2 dl tejszín
Elkészítés:
- a karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira (ne nagyon kicsikre)
- dobjuk a megolvasztott vajra, kicsit pároljuk, majd öntsük fel a leveslével
- tegyük bele a csokor petrezselymet, reszeljünk bele kevés szerecsendiót, nyomjunk bele 1-2 gerezd fokhagymát, kicsit borsozzuk
- amikor a karfiol már megfőtt, de még ropogós, szedjük ki a felét, a benne maradtakat pedig főzzük még 1-2 percig, hogy egészen puhák legyenek
- ezeket a nagyon puhára főtt karfiolrózsákat botmixerrel pürésítjük vagy szedjük ki és turmixoljuk úgy pépesre (esetleg egy kis lével) és öntsük vissza levesbe
- keverjük csomómentesre az egészet (szépen kisimul, hiszen nem lisztes, csak maga a zöldség van benne), majd a gyengén fövő lébe szaggassuk bele a vajgaluskát
- 1-2 perc múlva öntsük bele a tejszínt és forraljuk fel
- találás előtt rakjuk hozzá a ropogós karfiolrózsákat, és azoknak, akik szeretik, díszítsük petrezselyemzölddel
Vajgaluska
- 1 tojás
- 3 dkg vaj
- kb. 2 evőkanál púpos liszt (a tojás nagyságától függ, galuskakeménységű legyen, az a lényeg)
- csipet só
A tojást a vajjal fakanállal kicsit összedolgozzuk, majd 1 evőkanál liszttel csomómentesre kikeverjük. Hozzáadjuk a másik kanál lisztet és a sót is. Kávéskanállal szaggatjuk a galuskákat a már kész levesbe.
Köszönöm, hogy itt voltál! ♥
Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.