Csak úgy kacsintgatnak a nézelődőre a kínai büfében a mázas-szezámmagos csibefalatok. Megpróbálhatnánk valami hasonlót odahaza is összehozni. :D A legkülönlegesebb dolog, ami szükséges lenne hozzá (és nekem nincs), az a kínai só (mononátrium-glutamát), de azt hiszem, egyáltalán nem baj, ha ez most kimarad a receptből.
Hozzávalók:
- 1 nagy csirkemell, az enyém 35 dkg-os volt és rengeteg lett belőle
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
Bundához:
- 1-2 közepes tojás (ha spórolni akarunk a tojással, itt bátran lehet, akkor kicsivel több vizet teszünk)
- 5 evőkanál liszt
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 0,5-1 dl víz
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál sütőpor
- só, bors
Édes-savanyú mázhoz:
- 3 evőkanál méz (vagy 5 evőkanál cukor és pici víz)
- 2 evőkanál paradicsompüré vagy kecsap
- 1 evőkanál paprikakrém
- kávéskanál chiliszósz (vagy bármi, ami kicsit csípőssé teszi)
- 2 evőkanál ecet (balzsamecetet, rizsecetet, citromlevet is lehet, én egyszerű ecetet használtam)
- 2 teáskanál pirított szezámmag+1 teáskanál, amivel a végén megszórjuk
Elkészítés
- a húst egyforma, 2-3 cm-es kockákra felvágjuk, lehintjük kávéskanálnyi sóval, borssal, rányomjuk a fokhagymát, összegyúrjuk 1 evőkanál vízzel és az étkezési keményítővel, oldalra tesszük
- a keményítőt és a lisztet elkeverjük a sóval, borssal, sütőporral és a tojással, olajjal, vízzel egy olyan masszává dolgozzuk, ami a nokedlitésztánál hígabb, a palacsintatésztánál sűrűbb
- magas edényben sok-sok olajat melegítünk, a húst a tésztába keverjük és a felforrósodott olajba a tésztával jól bevont húsdarabkákat egyenként kanállal beleszaggatjuk, jusson tészta bőven mindegyik húsdarabra (ezért jobb kanállal, mint kézzel, mert így nem csöpög le róla, amíg belerakjuk, és ettől lesz szép gömbölyű)
- ne rakjunk egyszerre sokat bele, mert a sütőportól puffancsokká nőnek
- világosra sütjük, konyhai törlőre kiszedjük
- a máz hozzávalóit serpenyőben összeforraljuk, beleszórjuk a szezámmagot aztán beleforgatjuk a bundás csirkefalatokat
- a végén még szórunk rájuk kevés pirított szezámmagot
Figyelem! Csak frissen az igazi! Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.
Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.