Igazi gombakrémleves -kanalazó idő van nálunk, jöhet az egyszerű recept?
Hozzávalók:
- 30 dkg csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 4 dkg vaj
- 2 dl főzőtejszín
- 1 csapott evőkanál liszt
- 1-2 reszelésnyi szerecsendió
- só, őrölt bors
- 1 liter húsleveslé (vagy 1 liter víz+3/4 leveskocka)
- petrezselyemzöld
- 3 szelet kenyér+kevés olaj és 4 cikk fokhagyma a krutonhoz
Elkészítés:
- a vöröshagymát felkockázzuk, a megtisztított, feldarabolt gombafejekkel a vajon 1-2 percig pirítjuk, sűrűn kevergetve, majd ujjnyi vizet öntünk alá, befedjük és kb. 20 perc alatt puhára főzzük
- addig elkészítjük a krutont, ugyanúgy, mint a köménymagos levesnél: a kenyérről a vastag héját levágjuk, csíkozzuk, kockázzuk, kevés olajban egy nagyobb serpenyőben félig megpirítjuk; a meghámozott fokhagymát egészben hozzádobjuk, már az ő társaságában pirítjuk tovább, ettől a fokhagyma megpuhul, a végén szétnyomjuk és jól átkeverjük az egészet, hogy minden darabka kenyeret (illetve ekkor már krutont) átjárjon az isteni aroma
- ha a gomba már kész, botmixerrel vagy késes aprítóval sima péppé dolgozzuk (hagymástól-mindenestül öntöm bele), aztán felöntjük a liter vízzel vagy húslevessel, visszatesszük főni, s amíg ez melegszik, a kanál lisztet csomómentesen elkeverjük a főzőtejszínnel
- a levest ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval (ez utóbbi elhagyható, belátom, hogy nem mindenki szereti, pedig nagyon illik hozzá az íze)
- a lisztes tejszínt (néha) szűrőn keresztül öntöm a meleg leveshez, megvárjuk, hogy egyet forrjon és kész is van
- a pirított kenyérkockákat mindenki magának rakosgatja bele evés közben (elázva nem szeretjük) illetve nekem ebből a levesből nem hiányozhat a petrezselyemzöld sem (aki nem szereti, nem tesz a tányérjába)
- tálalható reszelt sajttal is vagy néhány, olajban felpirított gombaszelettel
Jó étvágyat! :)