Katarzis

Joghurttorta fagyasztott gyümölccsel

2021. január 07. - Katarzis blog

Lehet még mindig van, aki az ünnepi maradékok gazdaságos eltakarításán fáradozik, én meg azt mondom, készítsetek inkább valami frisset, valami könnyűt. (Egyébként pár szelet bejgli még nálunk is bújócskázik, nincs szívem kidobni, lehet megvárom, amíg magától indul a kuka felé.)

A mai ajánlásom gyümölcsös joghurttorta fagyasztott málnával, nem azért, mert le akarok bárkit is beszélni a friss gyümölcsről, csak elképesztő ára van így télvíz idején, lehet azért is volt belőle még bőséges mennyiség a gyümölcspultban.


malnas_joghurttorta1.JPG

Hozzávalók:

(24 cm-es tortaformához)

A tésztaalaphoz:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 2 púpos evőkanál porcukor
  • 13 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • pár csepp vaníliaaroma

A joghurtos krémhez:

  • 7 dl görög joghurt
  • 4 dl habtejszín (30%-os valódi tejszín)
  • 2,5 dkg zselatin
  • 8 evőkanál cukor
  • 3 vaníliás cukor

A gyümölcszseléhez:

  • 2 bögre fagyasztott málna 
  • 1 piros tortazselé
  • 4 evőkanál cukor

Elkészítés:

  • a málnát vegyük ki a fagyasztóból, és szűrőben, tiszta edény felett hagyjuk kiolvadni, lecsöpögni
  • a habtejszínt rázzuk kicsit fel a dobozában és tegyük 10-15 percre a fagyasztóba
  • 3 dl joghurtba keverjük bele a cukrot és a zselatint, hagyjuk duzzadni 20-30 percig, majd melegítsük annyira, hogy a cukorszemcsék és a zselatin is elolvadjon, de semmiképp se forrjon
  • amíg kihűl, morzsoljuk össze a vajat a keksszel, adjuk hozzá a porcukrot, citromhéjat, aromát (ha nem elég nedves, akkor kevés tejet is); nem fontos egészen összeállnia, inkább olyan legyen, mint a vizes homok
  • a fém kapcsos tortaformába én sütőpapírt szoktam vágni és a peremére fóliát húzok (úgy tapasztaltam, a joghurtos krémnek nem tesz jót, ha vassal találkozik)
  • a vajas kekszmorzsát szórjuk bele és amennyire csak tudjuk nyomkodjuk jól le, én még kanállal is megütögetem
  • a kihűlt zselatinos joghurthoz keverjük hozzá a többi joghurtot is, dolgozzuk szép simára
  • a jól lehűtött tejszínt verjük habbá, és fokozatosan adagoljuk hozzá a joghurtos krémet, közben is verjük, nem marad kőkemény hab, de jó levegős lesz, és így fog megszilárdulni
  • érdemes megkóstolni, ha csak édes, de nincs a kellemesen savanykás joghurtos íz, akkor keverjünk hozzá kevés citromlevet
  • öntsük a tejszínes joghurtot a kekszalapra, tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy valamennyire megszilárduljon
  • a gyümölcsös zseléhez a zseléport keverjük össze a cukorral és öntsünk hozzá annyi a folyadékot, amennyi a felhasználási javaslatban szerepel, ez a folyadék nálam 3 dl volt, a lecsöpögött málnalé vízzel kipótolva (de lehet szörpös víz vagy befőttlé is)
  • ezeket a gyümölcszseléket általában 1 percig kell forralni, majd lehűlve a tortára önteni, itt most csak annyi a különbség, hogy a forró zselé felét öntöttem a kinyomkodott málnára (a hideg gyümölcs azonnal lehűtötte), ez ment máris a krémre, meg is dermedt azonnal, aztán a megmaradt zselét kanállal adagoltam a tetejére, gyakorlatilag ezzel kisimítva a gyümölccsel megrakott  torta tetejét

Ha kicsit türelmetlenek vagyunk, és 1 óra elteltével már vágnánk is fel, folyhat a krém, és széthullhat a keksz-alap, de ha tudunk várni pár órát vagy esetleg egy éjszakát, gyönyörűen szeletelhető és mutatós joghurttortát kapunk, ami ráadásul nagyon finom és könnyű is a sok szénhidrátban dús ünnepi édesség után.

malnas_joghurttorta1.JPG

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása