Eredetileg epres brownie-t akartam készíteni, ezért is vettem ki egy zacskó szamócát a fagyasztóból. Csak aztán nézem a receptet, 5 dkg eperpüré kell hozzá, nekem pedig itt van kiolvadva 40 dkg-nyi. Ezért lett a brownie helyett pillecukor, hát nem épp egy fogyókúrázós nyalánkság egyik sem, de ebben szinte-szinte van annyi gyümölcs, mint cukor, ezért már egy jó pont jár neki.
Hozzávalók
40 dkg eper
40 dkg cukor
2 evőkanál méz
pár csepp vanília-aroma
25 g zselatin
2,5-3 dl víz
olaj és sütőpapír
kevés porcukor és keményítő a forgatáshoz
Elkészítés
A kiolvadt epret szétnyomkodtam, pár percig főztem, hagytam langyosra hűlni, majd egy szitán áttörtem. Kb. 2 dl-nyi epervelőt kaptam.
Ezt visszatettem főni a cukor felével és kb. 15-20 percig gyakori kavargatás mellett besűrítettem.
Közben 1,5 dl vizet felforraltam a cukor másik felével, s amikor már nem volt forró, belekevertem a szirupba a mézet és a vanília-aromát is. A zselatint is elolvasztottam 1,5 dl-nyi forró vízben (főzni nem szabad!). Egy keveset a cukros vízből is öntöttem hozzá, majd az egészet átszűrve öntöttem az eperhez, ne legyenek benne zselatin-szemcsék.
Kézi mixerrel elkezdtem belőle habot verni. Ez nem 1-2 perc, inkább 10, de ekkorra az egész kifehéredik és a térfogata is megnő. Túl kemény és masszív hab nem lesz belőle, le fog folyni a keverőkarról, nem úgy, mint a felvert tojáshab.
Egy magasabb falú, kisebb tálcára vagy egy műanyag edénybe tegyünk sütőpapírt, vékonyan kenjük meg olajjal, (a szélét is) és ebbe öntsük a masszát. Pár óra alatt megkeményedik és fel tudjuk apró kockákra szeletelni. Én keményítővel hintettem be a kést, hogy ne ragadjon nagyon hozzá.
Minden kis kockát egyenként forgassunk bele keményítővel összeszitált porcukorba, és rakjuk szét, hogy tudjon kicsit száradni.
Kicsit gyakran jár utána az ember arrafelé, ahol hagyta. :D